BREAKING NEWS

About

Τετάρτη 2 Μαΐου 2007

Ήμασταν και εμείς εκεί!!

Μια ακόμη πετυχημένη «εξόρμηση» προσέθεσαν στο ενεργητικό τους, τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας, τα οποία συμμετείχαν στο πολιτιστικό τριήμερο που διοργάνωσε ο Σύλλογος Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης, 20 με 22 Απριλίου 2007. Τα μέλη των χορευτικών έγιναν για ακόμη μία φορά «πρεσβευτές» της αχαϊκής παράδοσης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και αφήνοντας ενθουσιασμένες τις Αρχές και τους φορείς της πρωτεύουσας της Βορείου Ελλάδος, που τους επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.
Το τριήμερο πρόγραμμα της αχαϊκής αντιπροσωπείας ήταν πλούσιο, ενώ ξεχώρισε η συνάντησή τους με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος εμφανώς εντυπωσιασμένος από την ιστορία και τη δράση του Συλλόγου, αποκάλεσε τους Αχαιούς «φαινόμενο».
Η αποστολή αναχώρησε από την Πάτρα το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Πενήντα δύο άτομα ετοίμασαν τις βαλίτσες τους και ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη με χαρά και ενθουσιασμό για να παρουσιάσουν ένα μοναδικό χορευτικό πρόγραμμα, αντάξιο της παράδοσης του τόπου μας. Έφθασαν στη Θεσσαλονίκη αργά το απόγευμα της Παρασκευής, όπου και κατέλυσαν σ’ ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Οι επόμενες ώρες αφιερώθηκαν σε μία βόλτα στη νυχτερινή πόλη, στην πλατεία Αριστοτέλους, στα «Λαδάδικα» και στην παραλία.

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ
Το πρωί του Σαββάτου, ο προορισμός της αντιπροσωπείας ήταν το Νομαρχιακό Μέγαρο. Εκεί που ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης υποδέχθηκε στο γραφείο του, μέλη του Δ.Σ. του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου με επικεφαλής τον πρόεδρο Αθανάσιο Φραντζή. Η συζήτηση επεκτάθηκε σε διάφορα εθνικά και πολιτιστικά ζητήματα, όπως οι παραλείψεις του βιβλίου ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού, το Μακεδονικό, αλλά και το αυτοκινητοδρόμιο. Για το τελευταίο μάλιστα, ο κ. Ψωμιάδης αν και εμφανίσθηκε διστακτικός ως προς την υλοποίηση του έργου στην Ελλάδα, παραδέχθηκε ότι η Πάτρα βρίσκεται πολύ μπροστά ως προς το στάδιο της προετοιμασίας, λέγοντας:

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να το πάρει η Ελλάδα και ας γίνει στην Πάτρα».

Στη συνέχεια ο κ. Ψωμιάδης παρέδωσε στον κ. Φραντζή το έμβλημα της Νομαρχίας, ενώ αντίστοιχα ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου έδωσε στον Νομάρχη μια αναμνηστική πλακέτα και έντυπο υλικό για τα χορευτικά και την ιστορία του Συλλόγου.
Ο Νομάρχης ωστόσο, δεν αποχαιρέτισε αμέσως την αποστολή, παρά το γεγονός ότι όπως τους είπε, τα Σάββατα τα αφιερώνει στην οικογένειά του και δεν πραγματοποιεί συναντήσεις. Ο κ. Ψωμιάδης μετέβη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, εκεί που τον περίμεναν και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής. Στο σύντομο χαιρετισμό που τους απηύθυνε είπε μεταξύ άλλων:

«Έχω εντυπωσιασθεί πραγματικά από την ιστορία και τη δράση του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου. Έχετε ένα λεβέντη πρόεδρο που μιλά με την ψυχή και γι’ αυτό θα πρέπει να είστε υπερήφανοι. Έχετε κάνει σπουδαία δουλειά. Θα έλεγα ότι είστε φαινόμενο. Εκπροσωπείτε επάξια τον πατριωτισμό και την παράδοση. Να συνεχίσετε την προσπάθεια για τη διάδοση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς».
Στη συνέχεια ο Νομάρχης δέχθηκε ερωτήσεις από τα μέλη της αποστολής, ενώ παίρνοντας στα χέρια του, το Λάβαρο του Συλλόγου, συνόδεψε την αντιπροσωπεία στην έξοδο του Μεγάρου.
Ακολούθησε επίσκεψη στον Λευκό Πύργο, στον Πύργο του ΟΤΕ και στο Μουσείο, ενώ η «εξόρμηση» στην πόλη έκλεισε στον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, εκεί όπου με δέος και κατάνυξη, οι Αχαιοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το σημαντικό αυτό θρησκευτικό μνημείο. Η βόλτα στην πόλη «ξεδίπλωσε» τις ομορφιές της, την καθαριότητα, τους πολλούς κοινόχρηστους χώρους και τα καταπράσινα πάρκα.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ
Στις 6.30 το απόγευμα η αχαϊκή αντιπροσωπεία έφθασε στη Νέα Μεσημβρία, στο κέντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες έγιναν προς τιμήν της Παναγία της Μεγαριώτισσας, της μοναδικής εκκλησίας από τις 40 βυζαντινές που λειτουργεί μέχρι σήμερα στη Μεσημβρία της Μαύρης Θάλασσας.
Μετά τον Εσπερινό και τη Λιτανεία, τα χορευτικά μετέβησαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου έγινε η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση. Χορευτικά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, Νέα Μεσημβρία, Μέγαρα, Αχαΐα και αλλού παρουσίασαν ένα πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα. Την εκδήλωση άνοιξαν τα χορευτικά του διοργανωτή Συλλόγου Νέας Μεσημβρίας, ενώ στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι χορευτές του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου. Δεκαέξι χορευτές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, εντυπωσίασαν με το πρόγραμμα που παρουσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νέας Μεσημβρίας Λεωνίδας Μαργαρίτης συνεχάρη τα χορευτικά για την άρτια παρουσία τους και κάλεσε τον πρόεδρο Αθανάσιο Φραντζή, προκειμένου να του απονείμει αναμνηστικό ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος για ακόμη μια φορά εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη δράση των Καλαβρυτινών. Μάλιστα τόσο ο κ. Μαργαρίτης, όσο και ο Νομάρχης αποδέχθηκαν την πρόσκληση του κ. Φραντζή να επισκεφθούν σύντομα την Αχαΐα, συμμετέχοντας σε εκδήλωση του Συλλόγου.
Ακολούθησε δείπνο που παρέθεσε ο Σύλλογος Νέας Μεσημβρίας σε όλες τις αποστολές, ενώ οι Καλαβρυτινοί συνέχισαν τη διασκέδαση μέχρι πρωίας σε νυχτερινό κατάστημα της Θεσσαλονίκης.
Το πρωί της Κυριακής η αποστολή επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και πήρε το δρόμο της επιστροφής, κάνοντας στάσεις για φαγητό, αλλά και επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα.

 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα