BREAKING NEWS

About

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Τα Χορευτικά μας Τμήματα στην Καλαμπάκα και στα Μετέωρα

Για την πόλη της Καλαμπάκας και τους ιερούς «βράχους» των Μετεώρων αναχωρούν την Παρασκευή τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας, τα οποία θα συμμετέχουν σε επετειακές εκδηλώσεις.
Η 50μελής αχαϊκή αποστολή αποτελούμενη από χορευτές και εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, είναι προσκεκλημένη του Δήμου Καλαμπάκας, ο οποίος το διήμερο 20 και 21 Οκτωβρίου τιμά τη μνήμη των θυμάτων των ναζιστικών στρατευμάτων Κατοχής, στο Ολοκαύτωμα της Καλαμπάκας στις 18-10-1943. Την αποστολή θα υποδεχτεί ο Δήμαρχος της Καλαμπάκας, ενώ εκπρόσωποι του Συλλόγου συνοδευόμενοι από τους φουστανελοφόρους θα καταθέσουν την Κυριακή στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.
Τα Καλάβρυτα και η Καλαμπάκα συνδέονται από το ιστορικό στοιχείο της βαρβαρότητας των Ναζί, οπότε η παρουσία των χορευτικών του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος έχει βαρύνουσα σημασία.
Η αχαϊκή αποστολή θα επιστρέψει στην Πάτρα το απόγευμα της Κυριακής 21 Οκτωβρίου, αφού πραγματοποιήσει επίσκεψη και στα Τρίκαλα. Εκεί τα μέλη της, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη και τα αξιοθέατά της.

Εκλογή Προέδρου

Μία ομάδα από εκλεκτούς ανθρώπους που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη αγάπη και τη διάθεσή τους για προσφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους, την τέως επαρχία Καλαβρύτων, με επικεφαλής τον Αθανάσιο Φραντζή, ο οποίος ανέλαβε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007 τα «ηνία» του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αθανάσιος Φραντζής με αφορμή την επανεκλογή του, δήλωσε ότι η ανανέωση της εμπιστοσύνης και τησ εκτίμησης στο πρόσωπό του για τρίτη συνεχή φορά, αποτελεί πραγματική τιμή, αλλά και αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του στον ιστορικό Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο. Όπως ο ίδιος τόνισε, θα συνεχίσει με το ίδιο σθένος, την ίδια αγάπη και την ίδια αποφασιστικότητα τις προσπάθειες για την περαιτέρω ανάδειξη του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007

Έναρξη Χορευτικής Περιόδου 2007-2008

Την ερχόμενη Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου θα γίνει η επίσημη έναρξη της χορευτικής περιόδου 2007-2008 για τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας. Η αγάπη των μελών τους για τους παραδοσιακούς χορούς και το μεράκι προς την παράδοση και τις ρίζες μας, συνετέλεσαν καθοριστικά στην πρωτοφανή αναγνώριση και διεύρυνση των χορευτικών τμημάτων του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας. Η φετινή χορευτική περίοδος ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και αυτό, γιατί πλέον υπάρχει η πολύτιμη εμπειρία, αλλά και η υποδομή. Ο Σύλλογος εξασφάλισε για τα μέλη των χορευτικών του τμημάτων νέες χειροποίητες παραδοσιακές ενδυμασίες, ενώ γι’ αυτή τη χρονιά ετοιμάζει μία ακόμη έκπληξη. Πρόκειται για την απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου να καλύπτει τα έξοδα των χορευτών του που συμμετέχουν στα τμήματα παραστάσεων σε κάθε τους ταξίδι εντός και εκτός Ελλάδος. Είναι μια ελάχιστη αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς των χορευτών που βρίσκονται πάντα δίπλα στο Σύλλογο.
Για τη φετινή χορευτική περίοδο όμως, το Δ.Σ. του Συλλόγου επιφυλάσσει ακόμη μία μεγάλη καινοτομία. Τα χορευτικά διευρύνονται, τα μαθήματα χορού θα διεξάγονται καθημερινά, ενώ στο πρόγραμμα των μαθημάτων, εκτός από τους παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς, θα συμπεριληφθούν μοντέρνοι και κλασικοί ευρωπαϊκοί χοροί, όπως ταγκό, οριεντάλ και βαλς.
Η παράδοση των μαθημάτων γίνεται δωρεάν, μόνο με ένα μικρό συμβολικό τίμημα, το οποίο αφορά στην κάλυψη των εξόδων για τον καθαρισμό και συντήρηση των χώρων, όπου παραδίδονται τα μαθήματα. Επίσης, για όλα τα μικρά παιδιά, λόγω του φορτωμένου προγράμματος στο σχολείο τους τις καθημερινές, τα τμήματα χορού θα λειτουργήσουν το πρωί του Σαββάτου, από τις 10:00 έως τη 13:00 το μεσημέρι.
Η φετινή χορευτική περίοδος αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου έχουν «κλείσει» ήδη την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση στο εξωτερικό, στις 26 Δεκεμβρίου. Ο τόπος προορισμού, αλλά και περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό το ταξίδι θα ανακοινωθούν σύντομα.


ΕΝΑΡΞΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
Η επίσημη έναρξη της νέας χορευτικής περιόδου 2007- 2008 θα γίνει την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στις 7:30 το απόγευμα, στο χώρο εκμάθησης των χορών, στην οδό Φωκαίας 26, στην πλατεία Ελευθερίας. Οι εγγραφές ξεκίνησαν, ενώ στα χορευτικά τμήματα μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν παραδοσιακούς, λαϊκούς, δημοτικούς και μοντέρνους χορούς, ανεξαρτήτως τόπου καταγωγής. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με τα μέλη του Δ.Σ. στο τηλέφωνο 2610-272722.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ
Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκμάθησης χορών, διαμορφώνεται ως εξής:


ΚΥΡΙΑΚΗ
18:00–19:15 μ.μ.: Παιδικό τμήμα παραστάσεων.
19:15–20:30 μ.μ.: Νέο τμήμα έμπειρων για παραστάσεις.
20:30–22:00 μ.μ.: Τμήματα παραστάσεων.


ΔΕΥΤΕΡΑ
18:00–19:15 μ.μ.: Τμήμα Αρχαρίων.
19:15–20:30 μ.μ.: Τμήμα Ευρωπαϊκών Χορών (Ταγκό, Βαλς κλπ).
20:30–22:00 μ.μ.: Τμήμα Ευρωπαϊκών Χορών (Ταγκό, Βαλς κλπ).

ΤΡΙΤΗ
19:15-20:30 μ.μ.: Τμήματα παραστάσεων.
20:30–22:00 μ.μ: Τμήματα παραστάσεων.

ΤΕΤΑΡΤΗ
18:00–19:15 μ.μ.: Τμήμα Αρχαρίων.
19:15–20:30 μ.μ.: Τμήμα Ενηλίκων άνω των 40 ετών.
20:30–22:00 μ.μ.: Τμήμα Παραστάσεων Λαϊκό.

ΠΕΜΠΤΗ
20:30–21:30 μ.μ.: Τμήμα Οριεντάλ
21:30–22:30 μ.μ.: Ζεμπέκικο-Χασάπικο Ελεύθερο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19:30–22:00 μ.μ.: Τμήματα παραστάσεων.

ΣΑΒΒΑΤΟ
10:00–11:30 π.μ.: Τμήμα για παιδιά από 5 έως 11 ετών.
11:30–13:00 π.μ.: Τμήμα για παιδιά από 8 έως 13 ετών.

Για όλα τα παιδιά, το Σάββατο, θα υπάρχει φύλαξη από τις 10:00 το πρωί έως τη 13:00 το μεσημέρι, τόσο κατά την ώρα της χοροδιδασκαλίας, όσο και μετά μέχρι να έλθουν οι γονείς τους να τα πάρουν.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Η Εγκατάσταση των Καλαβρυτινών στη Πάτρα

Σχετικά με την εγκατάσταση των Καλαβρυτινών στην Πάτρα δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες. Είναι όμως βέβαιο, ότι οι Καλαβρυτινοί στην Πάτρα κατέβηκαν πολύ νωρίς και πολύ πριν το 1800. Είχαν πανάρχαιους γεωγραφικούς, ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την πόλη των Πατρών.Μετά την κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Τούρκους (1461) έχουμε κάποια ανακοπή για ένα μακρό χρονικό διάστημα. Όμως και τότε δεν έλειψαν οι θαρραλέοι και ριψοκίνδυνοι. Από το 16ο και 17ο αιώνα πολλοί ξεθάρρεψαν και άρχισαν να κατεβαίνουν στην Πάτρα άλλοι για δουλειά άλλοι σαν μικρέμποροι και εγκαταστάθηκαν σ’ αυτή. Η Πάτρα ποτέ δεν έχασε την αξία της σαν μεγάλο εμπορικό κέντρο και σαν λιμάνι. Πολλοί εύρισκαν την ευκαιρία να μπαρκάρουν, για τις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού. Σημαντικός αριθμός Καλαβρυτινών μετακινήθηκε προς την Πάτρα μετά τη Συνθήκη του Κάρλοβιτς (1699), που υπογράφτηκε μεταξύ Τουρκίας και Βενετίας και παραχωρήθηκε η Πελοπόννησος στους Βενετούς. Η κάθοδος των Καλαβρυτινών συνεχίστηκε και μετά τη Συνθήκη του Πασσάροβιτς (1718) με την οποία οι Βενετοί παραχώρησαν και πάλι την Πελοπόννησο στους Τούρκους, οπότε αρχίζει η δεύτερη τουρκοκρατία.

Το 1765-1770 βρίσκουμε Καλαβρυτινές οικογένειες στην πόλη των Πατρών. Ενδεικτικά αναφέρω εδώ την οικογένεια Κωστάκη από την Κερπινή και την οικογένεια Γαλάνη Ρηγοπούλου, εξαγωγέα σταφιδεμπορίου από Βερσίτσι. Και δεν ήσαν μοναδικές. Ο πυρήνας υπάρχει. Η μεγάλη όμως μετανάστευση των Καλαβρυτινών στην Πάτρα άρχισε μετά την επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση της Ελλάδος. Η Πάτρα ήταν από την αρχαιότητητα ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της Μεσογείου. Από την Πάτρα γινόντουσαν οι μεγαλύτερες εμπορικές εξαγωγές (π.χ. σταφίδας, μαλλιών, τυριού, λαδιού, κρασιού, πρινόκοκκου, μελιού, κεριού, μετάξης, κ.λ.π.) στις χώρες της Ευρώπης. Στους παραπάνω προστιθέμενοι και νέοι μετανάστες Καλαβρυτινοί, ανάπτυξαν ακμαία και ανθηρή παροικία.
Κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης 1821 η επαρχία Καλαβρύτων καταστράφηκε από αλλεπάλληλες επιδρομές και λεηλασίες του Ιμπραήμ και των Τουρκοαιγυπτίων σχεδόν ολοκληρωτικά και οι κάτοικοί της εξαθλιώθηκαν οικονομικά.
Μετά την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, η φτώχεια ανάγκασε πολλούς να «πάρουν τα μάτια τους και να εκπατρισθούν». Έτσι κατέβηκαν στην πόλη των Πατρών που τους συνέδεαν, όπως είπαμε στην αρχή, γεωγραφικοί, πολιτιστικοί και κυρίως οικονομικοί δεσμοί. Κι όχι μόνον δεν «χάθηκαν» αλλά αντίστροφα, πρόκοψαν. Βρήκαν κουτσοδουλειές, εργάστηκαν τίμια, έκαμαν οικονομίες.Αξιοποίησαν το σκληρό μόχθο τους και τις μικρές οικονομίες τους και βελτίωσαν την ποιότητα της ζωής τους. Άνοιξαν μικρομάγαζα που εξελίχτηκαν σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα.Δημιούργησαν μικροβιοτεχνίες που έγιναν υπολογίσιμες βιομηχανίες και ονομαστά εργοστάσια.Έχτισαν σπίτια, αγόρασαν αγροκτήματα, έκαμαν περιουσίες, κι έγιναν οικονομικοί και πολιτιστικοί παράγοντες της πόλης. Μόρφωσαν τα παιδιά τους, τα οποία έγιναν διακεκριμένοι επιστήμονες, κατάλαβαν καίριες και ζηλευτές, θέσεις, άφησαν όνομα και τίμησαν την δοξασμένη επαρχία μας. Θα ηθέλαμε πολλές σελίδες να καταγράψουμε τους διαπρεπείς Καλαβρυτινούς της Πάτρας, γιατρούς, δικηγόρους, καθηγητές γυμνασιάρχες, Λυκειάρχες, δικαστικούς, συγγραφείς, ποιητές, δημοσιογράφους, τραπεζικούς, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, αξιωματικούς, διευθυντές υπηρεσιών, πολιτευτές, δημάρχους, Νομάρχες, βουλευτές, υπουργούς, εργοστασιάρχες, μεγαλοεπιχειρηματίες κλπ. κλπ.Το μεγαλύτερο ποσοστό απ’ αυτούς διατήρησαν με περηφάνια την επωνυμία της καταγωγής τους. Κι αυτό τους τιμάει ακόμα περισσότερο.
Το 1850 έχουμε στην Πάτρα μια αξιόλογη παροικία από Καλαβρυτινούς, που υπολογίζεται να αριθμεί περισσότερες από 350 οικογένειες, οι οποίες σταδιακά και αλματωδώς πολλαπλασιάζονται και το σπουδαιότερο προκόβουν.
Η Πάτρα τότε δεν ήταν τόσο κοντά στα Καλάβρυτα, όσο είναι σήμερα. Η επαρχία Καλαβρύτων ορεινή, άγονη και αποκομμένη, απείχε από την Πάτρα 20 ώρες και περισσότερες από τα ακραία σημεία της προς τη Γορτυνία. Συγκοινωνία δεν υπήρχε και όσοι ήθελαν να κατέβουν στην Πάτρα, κατέβαιναν ή με τα πόδια ή με τα ζώα. Το ίδιο γινόταν και από την αντίστροφη πλευρά. Η δυσκολία αυτή της ανύπαρκτης συγκοινωνίας, έβλαψε ανεπανόρθωτα την επαρχία από πολλές πλευρές. Πανέξυπνα παιδιά στα γράμματα, χάθηκαν, γιατί ήταν αδύνατο να σπουδάσουν στην Πάτρα, ένεκα οικονομικών δυσχερειών. Πολλές οικογένειες, ιδιαίτερα από εκείνες που πλούτισαν και μόρφωσαν τα παιδιά τους, αποκόπηκαν και αποξενώθηκαν τελείως από τους δικούς τους και από τον τόπο της καταγωγής τους. Και τούτο, γιατί όλοι αυτοί, μπήκαν στους λεγόμενους «αριστοκρατικούς» κύκλους, στην «καλή κοινωνία» των Πατρών και ένοιωθαν ντροπή να μιλήσουν για την καταγωγή τους και τους φτωχούς συγγενείς τους. Δεν είναι άλλωστε σπάνιες και οι περιπτώσεις που νεαροί φτωχοί επιστήμονες που εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα και παντρεύτηκαν πλούσιες Πατρινές κοπέλες της «υψηλής κοινωνίας» με το ρητό όρο να διακόψουν κάθε επικοινωνία με συμπατριώτες τους, ακόμα και μ’ αυτούς τους γονείς τους. Οι επιστήμονες ήσαν γαμπροί περιζήτητοι. Ήθελαν δηλ. τον επιστήμονα όχι όμως και τους φτωχούς χωρικούς και κακοντυμένους δικούς του.Αυτή δυστυχώς ήταν η νοοτροπία της «υψηλής κοινωνίας». Αυτή η απαράδεκτη νοοτροπία επηρέασε δυσμενέστατα την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των χωριών της επαρχίας μας και αποξένωσε σημαντικούς παράγοντες, που θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη τους και τον εκπολιτισμό τους. Υπήρξαν άνθρωποι που έφευγαν από το χωριό τους με «μισό γουρνοτσάρουχο κι ένα κομμάτι μπομπότα στο τράστο», πρόκοψαν στην πολιτεία, αλλά δεν θέλησαν να επισκεφτούν ούτε μια φορά το χωριό τους και τους συγγενείς τους. Όσο για τα παιδιά τους, ούτε να ακούσουν για το καθυστερημένο χωριό του πατέρα τους. Δυστυχώς συνέβησαν κι αυτά. Ακόμα και μέχρι την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οπωσδήποτε όμως η πλειοψηφία των απόδημων Καλαβρυτινών διατήρησαν τους δεσμούς τους με τη ρίζα τους και βοήθησαν, με όσες δυνάμεις διέθεταν, και τους δικούς τους και τα χωριά τους. Και για να τους ενισχύσουν ακόμα αποφάσισαν να ενωθούν σ’ ένα συλλογικό ενωτικό Καλαβρυτινό όργανο και ίδρυσαν το «Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο Πάτρας».

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007

Πέμπτο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση του 5ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαΐου στην Ιερά Μονή Αναλήψεως Μιντιλογλίου. Το Δ.Σ. του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, πιστό στο ραντεβού του με τους εκατοντάδες Καλαβρυτινούς που ανταποκρίνονται κάθε χρόνο στο κάλεσμά του και δίνουν το παρών στην μεγάλη αυτή εκδήλωση, ετοιμάζει και φέτος εκτός από το καθορισμένο πρόγραμμα, πολλές εκπλήξεις. Το πρωί στη Μονή θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας, ενώ στη συνέχεια και για πρώτη φορά θα διεξαχθούν στον προαύλιο χώρο αγωνίσματα μεταξύ των παιδιών, ενώ θα αναβιώσουν και παραδοσιακά παιχνίδια και έθιμα της περιοχής των Καλαβρύτων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν βραβεύσεις προσωπικοτήτων που έχουν πολυετή παρουσία και σημαντική προσφορά στην τέως επαρχία Καλαβρύτων, ενώ η σκυτάλη θα δοθεί στα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, που θα παρουσιάσουν χορούς απ' όλη την Ελλάδα.
Πρωταγωνιστές στη συνέχεια θα αναδειχθούν όλοι όσοι θα συμμετέχουν στην εκδήλωση, καθώς θα ακολουθήσει γλέντι και χορός, υπό τους ήχους ζωντανής ορχήστρας.
Θα τραγουδήσουν οι γνωστοί τραγουδιστές, Τάκης Μπαλάσης και Βασίλης Γρίβας.
Εκλεκτοί ψητοί μεζέδες και άφθονο κρασί θα περιμένουν τους επισκέπτες στο χώρο, ενώ όσοι επιθυμούν να πάρουν μαζί τους τρόφιμα και άλλα είδη, για να κάνουν πικ-νικ.
Η επιτυχία του Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος, στο οποίο συμμετείχαν 2.000 άτομα και τα μηνύματα που καθημερινά φθάνουν στο σύλλογο από τους 70.000 Καλαβρυτινούς της Πάτρας προμηνύουν την επιτυχία και της εφετινής εκδήλωσης.


Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.
07:00-09:30 π.μ. Όρθρος-Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας

09:00 π.μ. Προσέλευση επισήμων
10:00 π.μ. Προσφορά καφέ-Αναψυκτικών
10:30 π.μ. Χαιρετισμοί Βουλευτών, του Νομάρχη Αχαΐας, τους Δημάρχους και τον Πρόεδρο του Π.Σ.
11:00 π.μ. Βραβεύσεις
11:10 π.μ. Παραδοσιακοί Χοροί από τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.
11:45 π.μ.-έως αργά το απόγευμα, δημοτικό Συγκρότημα με παραδοσιακά Δημοτικά Τραγούδια.

Κρασί δωρεάν, χορός ελεύθερος, ψητά και πολλές εκπλήξεις.
Στον πανέμορφο χώρο της Ιεράς Μονής Μιντιλογλίου, ανάμεσα στο πράσινο με θέα τον πατραϊκό, ο Σύλλογος καλεί τους Καλαβρυτινούς και τους φίλους των Καλαβρυτινών με τις οικογένειές τους να ανταμώσουν, να διασκεδάσουν και να γνωρίσουν από κοντά τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας.
Η οργανωτική επιτροπή

 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα