BREAKING NEWS

About

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Η Επετειακή Εκδήλωση της 25ης Μαρτίου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος της Πάτρας τίμησε και φέτος την επέτειο από την Εθνική μας Παλιγγενεσία. 187 χρόνια μετά τα ιστορικά γεγονότα του 1821 και τον ξεσηκωμό του Έθνους, ο Σύλλογος απέτισε φόρο τιμής στους ήρωες τιμώντας τον αγώνα τους για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Την Δευτέρα 24 Μαρτίου, διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση στο νέο Συνεδριακό αμφιθέατρο του ΑΤΕΙ Πάτρας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξαν Φουστανελοφόροι των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου, οι οποίοι με καμάρι και υπερηφάνεια παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.
Στη συνέχεια η χορωδία του 42ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής, Παρασκευής Αργυροπούλου απέδωσε επετειακά τραγούδια.
Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί με ιδιαίτερη αναφορά στην επέτειο και στα μηνύματα για ειρήνη και αγώνα για την ελευθερία, από τον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Κοτσάκη, εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών, την βουλευτή Αχαΐας Νατάσα Ράγιου, τον Νομαρχιακό Σύμβουλο Βλάση Δρακόπουλο εκπρόσωπο του Νομάρχη Αχαΐας, τον Αντιδήμαρχο Πατρέων Γεώργιο Ζαφειρόπουλο εκπρόσωπο του Δήμαρχου κ. Φούρα, τον πρόεδρο του ΑΤΕΙ Θεοφάνη Γεωργόπουλο και τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ανδρέα Παναγόπουλο.
Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθανάσιος Φραντζής, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ο διπλός συμβολισμός της 25ης Μαρτίου τιμάται κάθε χρόνο με ιδιαίτερη λαμπρότητα από όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός της χώρας μας. Οι Έλληνες όπως και τότε, πρέπει και σήμερα ενωμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την ειρήνη, τη συναδέλφωση και την αλληλεγγύη των λαών. Ο Σύλλογος θα συνεχίσει με κάθε μέσο και τρόπο να μεταφέρει τα μηνύματα του αγώνα για την ελευθερία».




Κάντε διπλό κλικ πάνω στο slide show για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγένθυση (Gallery View ή Original Size)


Συγκινητική και ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του Δημάρχου Καλαβρύτων Αθανάσιου Παπαδόπουλου, ο οποίος ανέτρεξε στα ιστορικά γεγονότα όχι μόνο των Καλαβρύτων, αλλά ολόκληρης της τέως επαρχίας. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη θωράκισης της χώρας μας από τους νέους κινδύνους που δυστυχώς, όπως είπε, δεν έπαψαν να την απειλούν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Σκοπιανό πρόβλημα. «Χρέος μας είναι να μείνουμε αταλάντευτοι και πιστοί στα ιδανικά και στο πνεύμα όλων όσοι αγωνίσθηκαν για την ελευθερία του Έθνους», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Στη συνέχεια ο Μουσικοχορευτικός όμιλος «ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΟΣΧΟΣ» υπό τη διεύθυνση του Μουσικού Δημήτρη Σακαλή απέδωσε επετειακά τραγούδια, ενώ ακολούθως ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στον Δήμαρχο Καλαβρύτων Αθανάσιο Παπαδόπουλο, στον Διευθυντή του 42ου Δημοτικού Σχολείου κ. Νικόλαο Μάνεση και στον πρόεδρο του Μουσικοχορευτικού ομίλου «ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΟΣΧΟΣ» Κωνσταντίνο Κούρτη.
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το τμήμα των «κυριών» του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, ενώ τη «σκυτάλη» πήραν για ακόμη μία φορά οι φουστενελοφόροι, αποδίδοντας ιστορικό «χρώμα». Η αυλαία έπεσε με την απόδοση του Εθνικού Ύμνου από τις δύο χορωδίες που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτη Πατρών, πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Κοτσάκης, η βουλευτής Νατάσσα Ράγιου, ο πρώην βουλευτής Θεόφιλος Βασιλείου, η πολιτευτής Ασπασία Ρηγοπούλου, η Αντινομάρχης Γεωργία Χρυσανθακοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Πατρέων Γεώργιος Ζαφειρόπουλος, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Χαρά Παντελή, η πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Μόνικα Σολωμού, Αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Σ. οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πατρέων Άννα Σπηλιωτακάρα, Μαριάνα Σταματιάδου, Σπύρος Πολίτης, οι Διαμερισματικοί Σύμβουλοι Πάτρας Ασπασία Καρέλα και Ελένη Πανίτσα, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ανδρέας Παναγόπουλος, εκπρόσωποι της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου, Διονύσιος Παπαλεξανδρόπουλος, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ξηράς, Κων/νος Σφίγγας, πρόεδροι Συλλόγων και πλήθος μελών και φίλων του ιστορικού Συλλόγου.
Στο μεταξύ, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, αντιπροσωπεία του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου άνοιξε την παρέλαση που έγινε στην Πάτρα, την 25η Μαρτίου. Δέκα φουστανελοφόροι του Συλλόγου με Καλαβρυτινή λεβεντιά και καμάρι μετέφεραν το Λάβαρο της Επανάστασης, ενώ ακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου με την ιστορική σημαία του Π.Σ. Η αντιπροσωπεία παρήλασε μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα, ενώ σκόρπισε και ρίγη συγκίνησης, καθώς οι φουστανελοφόροι έφεραν μαζί τους το ιστορικό Λάβαρο που ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στην Μονή της Αγίας Λαύρας.

Αίσθηση για το Τρεχλό


Αίσθηση προκάλεσε παλαιότερο δημοσίευμα της «Λαύρα» στο οποίο καταγραφόταν η συγκλονιστική μαρτυρία του Κώστα Παπαδόπουλου για τον βομβαρδισμό στο Τρεχλό, αλλά και στις προσπάθειές του να αναγνωριστεί το τραγικό αυτό γεγονός από τους αρμόδιους φορείς. Τα ιστορικά γεγονότα που περιγράφει ο κ. Παπαδόπουλος φώτισαν πολλές άγνωστες πτυχές εκείνης της βαρβαρότητας. Δεκάδες ηλικιωμένοι από την περιοχή επικοινώνησαν με τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο και αφού γύρισαν χρόνια πίσω τη μνήμη τους, επιβεβαίωσαν τις τραγικές στιγμές που έζησε το Τρεχλό. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος με προσωπική εργασία και προπαντώς με επιμονή και υπομονή κατάφερε να αναδείξει τα ιστορικά αυτά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι και το Τρεχλό έζησε τον Εφιάλτη της ναζιστικής θηριωδίας.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Αναχώρηση για το Μέτσοβο


Για το Μέτσοβο αναχωρούν αύριο Σάββατο τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, προκειμένου να γράψουν ακόμη μία λαμπρή σελίδα στην πολιτιστική τους διαδρομή. Πολυμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Π.Σ., Αθανάσιο Φραντζή θα βρεθεί στην «καρδιά» της Ηπείρου, συμμετέχοντας σε μια μεγάληΠατρινομετσοβίτικη παραδοσιακή εκδήλωση, προσκεκλημένοι του Δημάρχου Μετσόβου, Κωνσταντίνου Τζαφέα. Την αποστολή του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου «συνοδεύουν» οι επιστολές χαιρετισμού του Νομάρχη Αχαΐας, Δημήτρη Κατσικόπουλου, του Δημάρχου Πατρέων, Ανδρέα Φούρα και των Δημάρχων Καλαβρύτων, Αθ. Παπαδόπουλου και Παΐων, Κ. Ασημακόπουλου. Τόσο η Νομαρχία, όσο και ο Δήμος Πατρέων, καθώς και οι άλλοι Δήμοι παραχώρησαν στην αντιπροσωπεία του Συλλόγου και έντυπο διαφημιστικό υλικό, προκειμένου εκτός από τη συμμετοχή τους στην πολιτιστική εκδήλωση να πετύχουν και την προβολή της Αχαΐας.
Η κεντρική πολιτιστική εκδήλωση θα γίνει σήμερα στο Μέτσοβο, στην κεντρική πλατεία όπου με τη «συνοδεία» ζωντανής ορχήστρας τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου σε συνεργασία με τον Χορευτικό Σύλλογο του Π. Κ. του Δήμου Μετσόβου θα παρουσιάσουν ένα χορευτικό «πανόραμα». Η εκδήλωση ταυτόχρονα σηματοδοτεί και την ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας ανάμεσα στην Πάτρα και το Μέτσοβο.
«Η εκδήλωση αυτή υπηρετεί και φωτίζει την ελληνική παράδοση και την κληρονομιά των δύο περιοχών με μακρά ιστορία, έτσι όπως αυτή αναδύεται μέσα από τους χορούς και τη μουσική των περιοχών μας. Κάθε διοργάνωση που προβάλει την παράδοση και προωθεί την ενασχόληση των νέων κυρίως ανθρώπων με την καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση, είναι μια εκδήλωση προώθησης του πολιτισμού της χώρας μας»αναφέρει στην επιστολή του, ο Νομάρχης Αχαΐας.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πατρέων, ο οποίος παρέδωσε στην αντιπροσωπεία του Π.Σ. και ένα βιβλίο- λεύκωμα για την Πάτρα με σκοπό να το δώσουν στον Δήμαρχο Μετσόβου, τονίζει: «Όταν κάποιος αναφέρεται στη δράση των χορευτικών τμημάτων του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, αμέσως η σκέψη παραπέμπει στην συστηματική και βιωματική σχέση με τη μουσική και την χορευτική παράδοση, από την οποία έχουν επωφεληθεί εκατοντάδες νέοι και νέες της πόλης μας. Θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμες αυτού του είδους τις συνεργασίες και τις επαφές, αφού επιτρέπουν τη διατήρηση και αμοιβαία γνώση των επί μέρους τοπικών παραδόσεων».
Οι Δήμαρχοι Καλαβρύτων και Παΐων αφού χαιρετίζουν την εκδήλωση απευθύνουν πρόσκληση στους φορείς του Μετσόβου για τη διοργάνωση αντίστοιχης δράσης και στην τέως επαρχία Καλαβρύτων.
Η συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του Π.Σ. σε αυτή την πολιτιστική εκδήλωση αποδεικνύει για ακόμη μία φορά τον σπουδαίο ρόλο τους για την ανάδειξη και διάδοση όχι μόνο της πολιτισμικής κληρονομιάς της Αχαΐας, αλλά και της προβολής της περιοχής μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

«111»: Δρόμος Πνοής για την Ενδοχώρα της Αχαΐας


Η Εθνική Οδός Πατρών – Τριπόλεως γνωστή ως «111» εξυπηρετεί δεκάδες χωριά από την Πάτρα έως την Τρίπολη. Είναι ο μοναδικός οδικός άξονας για τους Δήμους που βρίσκονται στην Κεντρική Πελοπόννησο.
Ξεκινώντας από την Πάτρα συναντάμε τους Δήμους Φαρρών - Τριταίας – Λασιώνος – Λαμπείας – Αροανίας – Παΐων – Λευκασίου – Κλείτορος – Λεβιδίου. Και γιατί όχι και το Δήμο Τριπόλεως αφού το λιμάνι (επίνειο) της Τρίπολης είναι η Πάτρα.
Είναι ένας δρόμος ζωτικής σημασίας για όλη την περιοχή και η βελτίωσή της θα φέρει στην κυριολεξία την Τρίπολη στην Πάτρα και την Πάτρα στην Τρίπολη.
Θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής. Θα αποκτήσει ενδοχώρα η Πάτρα θα αναδειχθούν οι φυσικές ομορφιές της Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου, θα αναπτυχθεί ο Αγροτουρισμός.
Η «111» έχει τεράστια σημασία για τον ορεινό όγκο του Νομού Αχαΐας. Θα διευκολύνει τις μετακινήσεις προς τους όμορους Δήμους θα συντομεύσει την διαδρομή προς Τρίπολη, τις μεταφορές προϊόντων προς και από το Λιμάνι της Πάτρας.
Τα οφέλη από την βελτίωση του δρόμου θα είναι αρκετά και σημαντικά. Κάτι που δυστυχώς οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, δεν το αντελήφθησαν. Η σημερινή κυβέρνηση μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βλέπει θετικά την βελτίωση του δρόμου σαν έργο πνοής για την περιοχή, ένα έργο που θέλουν και ζητούν όλοι οι φορείς.
Μέχρι σήμερα έχει μελετηθεί και έχει εγκριθεί η μελέτη αναγνώρισης (προέγκριση χωροθέτησης) και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) και απομένει η οριστική μελέτη κυρίως για τα τμήματα στον ορεινό όγκο που είναι μέσα στο Δήμο Λαμπείας του Νομού Ηλείας.
Σε απόδειξη του ενδιαφέροντός της η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας έπειτα και από αίτημα της Γραμματείας Αυτοδιοίκησης της ΝΟΔΕ Αχαΐας όπου συμμετέχουν αρκετοί Δήμαρχοι της περιοχής, κι ενδιαφέρονται άμεσα για το δρόμο, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής μαζί με το Δήμαρχο Παΐων και άλλους αρμόδιους Τεχνικούς της Περιφέρειας, επισκέφθηκαν τον δρόμο, πραγματοποίησαν αυτοψία σε τμήματα που θέλουν βελτίωση και κυρίως στο τμήμα παράκαμψης της Λαμπείας. Όλοι κατανόησαν την σημασία του έργου.
Αναμένονται αποφάσεις για οριστική μελέτη και χρηματοδοτήσεις.

Άρθρο παρέμβαση του Δημάρχου Παΐων Κώστα Ασημακόπουλου

Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Πατρινομετσοβίτικη Παραδοσιακή Εκδήλωση

«Εξαπλώνεται» η απήχηση των χορευτικών τμημάτων του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας που εξακολουθούν να «οργώνουν» την Ελλάδα και το εξωτερικό γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Δεκάδες προσκλήσεις για τη συμμετοχή των χορευτικών σε πολιτιστικές εκδηλώσεις φθάνουν καθημερινά στα γραφεία του Συλλόγου, αποδεικνύοντας την αναγνώριση της προσφοράς τους. Τα χορευτικά τμήματα δέχτηκαν πρόσφατα μια σημαντική πρόσκληση από τον Δήμαρχο Μετσόβου, Κωνσταντίνο Τζαφέα όχι απλώς για τη συμμετοχή τους σε μια ακόμη πολιτιστική δράση, αλλά για τη συνδιοργάνωση μιας μεγάληςΠατρινομετσοβίτικης παραδοσιακής εκδήλωσης, στην οποία θα «σμίξει» αρμονικά η Καλαβρυτινή με την ηπειρώτικη κουλτούρα. Η εκδήλωση για την οποία ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος αποδέχτηκε την πρόταση θα γίνει το Σάββατο 29 Μαρτίου στο Μέτσοβο, στην «καρδιά» της Ηπείρου.
Τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου σε συνεργασία με τον Χορευτικό Σύλλογο του Π. Κ. του Δήμου Μετσόβου θα παρουσιάσουν ένα χορευτικό «πανόραμα». Η εκδήλωση ταυτόχρονα σηματοδοτεί και την ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας ανάμεσα στην Πάτρα και το Μέτσοβο. Γι’ αυτόν μάλιστα, το λόγο, ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής θα ζητήσει από τον Δήμο Πατρέων να στηρίξει την εκδήλωση και την αχαϊκή αποστολή, συμμετέχοντας με εκπρόσωπό του.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Η 25η Μαρτίου Εμφανίζει τον Διπλό Ευαγγελισμό της Υδρογείου με Πρωτοπόρους τους Έλληνες


Η 25η Μαρτίου εμφανίζει τον διπλό ευαγγελισμό της υδρογείου με πρωτοπόρους τους Έλληνες.
«Ευαγγελίζου γη χαράν μεγάλην-αινείτε ουρανοί, Θεού την δόξαν».
Αυτός είναι ο πρώτος Ευαγγελισμός του ανθρωπίνου γένους, είναι το σάλπισμα του απείρου που αντηχεί στα αυτιά δισεκατομμυρίων ανθρώπων, βυθισμένων στο πέλαγος της απόγνωσης και της απελπισίας.
Ο άνθρωπος δεν μπορούσε ούτε καν να συλλάβει την προέλευση και την αποστολή του εις τον κόσμο το «πόθεν έρχεσαι και το που υπάγεις» αποτελούσε γρίφο για τον άνθρωπο.
Όμως ο Θεός άπειρος σε αγάπη και έλεος ευσπλαχνίσθηκε το κατ’ εξοχήν δημιούργημά του τον άνθρωπο και διά του προφήτου Ησαϊα προειδοποιεί την ανθρωπότητα ότι θα γεννηθεί Θεός στον κόσμο:
«Ιδού η παρθένος εν γαστρί έξει και τέξεται υιόν και καλέσουσι το όνομα αυτού Εμμανουήλ ο έστι μεθερμηνευόμενον μεθ’ ημών ο Θεός»(Ματθ. α΄ 23).
Αυτό είναι σημείο με το οποίο αποδεικνύεται η ένωση των δύο παραγόντων της δημιουργίας, της θείας και ανθρώπινης φύσεως.
Να, πως ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να λυτρώσει και να θεοποιήσει τον άνθρωπο!
Από καταβολής κόσμου μία και μόνη Παρθένο έχει να εμφανίσει η ανθρωπότης.
Το μέγα εγκαλλώπισμα των γυναικών, το κόσμημα του ουρανού και της γης ,το μύρον το πολυτιμότατο της Εκκλησίας, η άφθονος πηγή της ζωής.
Αυτή είναι η αγνή και ταπεινή Μαρία της Ναζαρέτ, για την οποία ο Θεός ελάλησε προ αιώνων διά του προφήτου Ησαϊου ως ανωτέρω:
«Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά Σού ευλογημένη συ εν γυναιξί»(Λουκ. α΄ 28).
Η είδηση αυτή της έλευσης του θεανθρώπου Σωτήρος και Λυτρωτού γέμισε με χαρά και αγαλλίαση τα στήθη των ανθρώπων.
Ιστορική παραμένει ,για ολόκληρο τον κόσμο, η στιγμή της ενσαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, η οποία λαμβάνει ανθρώπινη υπόσταση και μορφή στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Όλοι στέκονται εκστατικοί μπροστά στο μυστήριο αυτό της ένωσης της Θεότητος με την ανθρώπινη υπόσταση. Ο Θεός γίνεται γήινος επισκέπτης συναναστρεφόμενος τους ανθρώπους.
Ποία μεγάλη δόξα και τιμή για τον άνθρωπο, ο οποίος αναδύεται και ελευθερώνεται από το σκότος και μεταφέρεται από του θανάτου στη ζωή.
Διά τους ανθρώπους,λοιπόν, εκείνους στους οποίους έγινε ο ευαγγελισμός του πνεύματός των και επετεύχθη η ένωση Θεού και ανθρώπων απολαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα αγαθά της θείας αποκαλύψεως.
Προγεύονται χαρά και μακαριότητα, αισθανόμενοι σταθερότητα και ασφάλεια κοντά στο Χριστό και ευελπιστούν την αιώνιο αποκατάσταση.
Αυτός λοιπόν είναι ο ελευθερωτικός Ευαγγελισμός της ψυχής και του πνεύματος από τη δουλεία των παθών, που επιφέρουν την φθορά και το θάνατο στο ανθρώπινο γένος.
Όμως η 25η Μαρτίου του 1821 υπήρξε ο θρίαμβος του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού και για έναν ακόμη λόγο, διότι ως Έλληνες πανηγυρίζουμε και τον Εθνικό Ευαγγελισμό της αιωνίου και ακαταλύτου Ελληνικής Φυλής, την απελευθέρωση της αγαπημένης μας Πατρίδας από την βάναυση και τρομερά δουλεία των εθνών.
Πριν 187 χρόνια ο Παλιών Πατρών Γερμανός φέρνει το μήνυμα του Ευαγγελισμού της Ελληνικής Φυλής «Ελευθερία ή Θάνατος» και αντηχεί ο νέος ευαγγελισμός απ’ άκρου εις άκρον του υποδουλωμένου και πολυβασανισμένου, αλλά και αγωνιζόμενου Έθνους μας.
Τα όρη, οι κάμποι και τα δάση πλημμυρίζουν από νέους ήρωες, ο αγώνας γίνεται υπέρ της Ελευθερίας της Πατρίδος και της Θρησκείας. Στην αυτοθυσία των ηρωικών απογόνων μας, οφείλεται η αποτίναξη του ζυγού. Ο ηρωισμός των Ελλήνων, παρασύρει μία ολόκληρη αυτοκρατορία (την Οθωμανική) την σαρώνει κυριολεκτικά και ο Ελληνισμός μαζί με την Ορθοδοξία απελευθερώνεται.
Όταν ο Ελληνικός λαός είναι στενά συνδεδεμένος μεταξύ του και αγωνίζεται υπέρ Πίστεως και Πατρίδος τότε παρουσιάζει θριάμβους και τρόπαια και γράφει χρυσές σελίδες στην Ιστορία του Έθνους.
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αποτελούν την ηγεσία του Ελληνικού Επαναστατικού Αγώνος οι προκηρύξεις των οποίων: «Ελευθερία ή Θάνατος, Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» και του Κολοκοτρώνη το«Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την ελευθερία της Ελλάδος και είναι αδύνατον να την πάρει πίσω», εμψυχώνουν με θάρρος και ηρωισμό τις καρδιές των πολεμιστών που αστραπιαία μεταφέρονται στις ψυχές όλων των Ελλήνων.
Η 25η Μαρτίου υπήρξε ο θρίαμβος του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού Η επανάσταση αυτή αποτελεί το σύμβολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για όλους τους ελεύθερους ανθρώπους και τους λαούς.
Ουδείς εκ των λαών του κόσμου υπεδουλώθη τόσο σκληρά, όσον ο Ελληνικός λαός σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα. Άλλα έθνη δεν θα μπορούσαν να υπομείνουν αυτή την μαύρη και φοβερή δουλεία, η οποία θα εσήμαινε το τέλος της ιστορικής τους πορείας.
Όμως οι Έλληνες άντλησαν δυνάμεις υπερφυσικές από το θεϊκό Ευαγγελισμό και μπόρεσαν να κρατήσουν ανόθευτη και άσβεστη τη φλόγα της εθνικοθρησκευτικής τους συνείδησης.
Ο άνθρωπος, λόγω της εγκεφαλικής του κατασκευής, δύναται να διαπαιδαγωγεί και να διαπλάθει τον εαυτόν του σύμφωνα προς το αιώνιο και αντικειμενικό του συμφέρον. Εκείνο το οποίο απαιτείται είναι μόνο η θέλησις και διά της θελήσεως δημιουργείται η καρποφόρος δραστηριότητα.
Ευχόμαστε να βρεθούν οι άνθρωποι που θα εμπνεύσουν και θα μεταδώσουν στα νιάτα μας τα ελληνοχριστιανικά ορθόδοξα ιδεώδη, προσανατολίζοντας τους και πάλι προς το ζωοδότη ήλιο, Χριστό, ώστε να σηκωθεί ψηλά το ηθικό ανάστημα του Έλληνα ,το οποίο έχασε λόγω των ηθικών και πολιτικών σειρήνων ,για να δύναται ανά πάσα στιγμή μιμούμενος τους ένδοξους προγόνους μας, να αγωνίζεται για:
«του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την Ελευθερία».
Αμήν!!!

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου


Στις 24 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένηεπετειακή του εκδήλωση για την εθνική μας επέτειο, ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος της Πάτρας στο Συνεδριακό Κέντρο του ΑΤΕΙ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7.00 το απόγευμα σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, τους Δήμους Πατρέων, Καλαβρύτων, Αροανίας, Κλειτορίας, Παΐων, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το ΑΤΕΙ Πάτρας. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Αθανάσιος Παπαδόπουλος. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Φούρας και ο πρόεδρος του ΑΤΕΙ Πατρών, Θεοφανης Γεωργόπουλος. Ο πρόεδρος του Π.Σ. Αθανασιος Φραντζής θα κάνει σχετική προσφώνηση, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου και παιδική χορωδία.

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Ευχαριστούν το Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο


Ευχαριστήρια επιστολή προς τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο της Πάτρας για τη συμμετοχή των χορευτικών του τμημάτων σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Άσυλο Ανιάτων, απέστειλε η πρόεδρος και ο Γ.Γ. του ΕΕΣ, περιφ. Τμήμα Πάτρας, Μόνικα Σολωμού και Γιώργος Νιάρος. «Η προσφορά σας φανερώνει τα ευγενικά αισθήματα από τα οποία διακατέχεστε και την αγάπη σας προς τον Ερυθρό Σταυρό και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας», αναφέρεται στην επιστολή προς το Σύλλογο.
Άλλωστε ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος δεν είναι η πρώτη φορά που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση του Ερυθρού Σταυρού, καθώς οι δύο φορείς έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία με σκοπό πάντα την προσφορά προς τους συνανθρώπους μας.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος στους Χάρτες του Google



Κάντε διπλό κλικ πάνω στο slide show για να δείτε τους χάρτες σε μεγένθυση

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Δείτε που Πήγαμε...




Κάντε διπλό κλικ πάνω στο slide show για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγένθυση (Gallery View ή Original Size)


Δείτε ένα μικρό άλμπουμ με ενδεικτικές φωτογραφίες από κάποιες εκδρομές που έχει πραγματοποιήσει ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος, με τα Χορευτικά του Τμήματα, τα τελευταία χρόνια.

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Γλέντι την Τσικνοπέμπτη


Πιστοί στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης, τα μέλη των χορευτικών του Π.Σ. το τσίκνισαν για τα καλά, στο περιβάλλοντα χώρο του πρώην κτιρίου της ΔΕΠΑΠ στις 28 φεβρουαρίου 2008, όπου πλέον στεγάζονται. Υπαίθριες ψησταριές που είχαν στηθεί από νωρίς το πρωί, δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να βγάζουν εκλεκτούς μεζέδες και τα παραδοσιακά σουβλάκια, τα οποία απόλαυσαν όχι μόνο τα μέλη των χορευτικών, αλλά και οι φίλοι του Συλλόγου που πέρασαν από την οδό Παπαδιαμαντοπούλου. Το κρασί έρεε άφθονο, ενώ ο χορός, το τραγούδι και το αμείωτο κέφι κράτησαν μέχρι αργά το απόγευμα. Το χρώμα της εκδήλωσης ήταν παραδοσιακό, ενώ ο Σύλλογος φιλοδοξεί να μετατραπεί η εορτή της Τσικνοπέμπτης μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις με στόχο την παράδοση των ηθών και εθίμων της περιοχής μας. Στο πλαίσιο μάλιστα, της εκδήλωσης εκφώνησε σύντομη ομιλία, το μέλος των χορευτικών τμημάτων, Τζίνα Γεωργακοπούλου, λέγοντας:
«Ότι είμαστε λαός του γλεντιού και της χαράς, κανένας ποτέ δεν το έχει αμφισβητήσει. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχει περάσει η γαλανή μας χώρα, το γλέντι, ο χορός και το τραγούδι δεν μας έχει λείψει ποτέ. Υπήρξε πάντα μια πύλη φυγής ή σωτηρίας. Η αποκριά είναι μια γιορτή που ενθουσιάζει και που χαίρονται μικροί και μεγάλοι. Είναι η γιορτή της χαράς, της ξεγνοιασιάς και ο εγκάρδιος αποχαιρετισμός του χειμώνα. Υποδεχόμαστε τη μυρωδάτη άνοιξη, όπως μάθαμε αιώνες. Στο μέσο της κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη κατά την οποία παραδοσιακά τρώμε πολύ κρέας, κατά κάποιον τρόπο προετοιμαζόμενοι για τη νηστεία της Σαρακοστής. Για την ορθόδοξη παράδοση οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη την κρεατινή εβδομάδα είναι η καταλληλότερη ημέρα να κάνουμε κραιπάλες. Ο εορτασμός αυτής της ημέρας είναι ένα έθιμο που δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το ψήσιμο, το «τσίκνισμα» του κρέατος στα κάρβουνα. Από εκεί και έχει πάρει το όνομά της η ημέρα. Πέρα από το ψήσιμο του κρέατος, κάθε τόπος έχει και τις δικές του συνήθειες εορτασμού της Τσικνοπέμπτης. Μερικές από αυτές είναι:
Σέρρες: Στις αλάνες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις οποίες αφού ψήσουν κρέας, πηδούν από πάνω τους. Τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει να κάνει προξενιά, ανακατεύοντας ταυτόχρονα τη θράκα της φωτιάς με μια βέργα.
Κομοτηνή: Εδώ την Τσικνοπέμπτη καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την Κυριακή της Αποκριάς. Επίσης τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν βρώσιμα δώρα. Ο άνδρας στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα και εκείνη του στέλνει μπακλαβά και μιας κότα γεμιστή, καθότι ο έρωτας περνά από το στομάχι.
Κέρκυρα: Την ημέρα αυτή, τελούνται τα «κορφιάτικα πετεγολέτσια ή κουτσομπολιά», όπου οι γυναίκες βγαίνουν στα παράθυρα των καντουνιών και κουτσομπολεύουν. Ακολουθούν καντάδες όπου με αυτές κλείνει το έθιμο.
Πελοπόννησος: Σε όλη την περιφέρεια την Τσικνοπέμπτη σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν λογιών- λογιών καλούδια. Η πηχτή, οι τσιγαρίδες, τα λουκάνικα, η γουρναλοιφή, η πυτιά, τα γουρνοτσάρουχα και το παστό είναι ορισμένα απ’ αυτά. Διαδικασία εβδομάδας εορταστική με λιχουδιές, κρασί και τραγούδι κι έχει ο Θεός αφού έδωσε για να έχει και ο Χριστιανός για όλη τη χρονιά όλα τα καλά.
Γι’ αυτό πρέπουν τις ημέρες αυτές γιορτάσια και χαρές και «μεγάλη να ναι η Χάρη του». Στην υγειά μας λοιπόν με καράτζαφλο, συκώτι με ψιλό κρεμμύδι, με οματιές και κρασί και πειράγματα. Η μάνη Γη μας τρέφει καλά. Καιρός χαράς, καιρός ξεγνοιασιάς με μεταμφιέσεις, με αλευρώματα και γιαουρτώματα, με μουτζουρώματα, συνήθειες που διασκεδάζουν και προκαλούν πολύ γέλιο. Ο Γάμος και ο Θάνατος συνυπάρχουν στα έθιμα της Αποκριάς. Οι ζωντανοί και οι πεθαμένοι μαζί, έθιμα που μας θυμίζουν και τις αρχαίες ελληνικές παραδόσεις μας. Τότε που οι ψυχές των αποθαμένων απολύονται από τον Άδη κάποιες ημέρες της Άνοιξης για να έρθουν να συγκατοικήσουν με τους ζωντανούς. Αναβίωναν προλήψεις και δεισιδαιμονίες, ακούγονταν άσεμνα τραγούδια, αθυροστομίες με θεατρικούς διαλόγους, παρουσίαση διάφορων δρώμενων που αναπαρίσταναν ότι μπορεί να φανταστεί κανείς.
Πάτρα: τη μέρα της Τσικνοπέμπτης ζωντανεύει ο λαϊκός τύπος της Γιαννούλας της Κουλουρού, η οποία έζησε στα χρόνια του μεσοπολέμου που πίστευε πως ο Ναύαρχος Ουίλσων είναι ερωτευμένος μαζί της και τα ερχόταν να τη νυμφευθεί. Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, η Κουλουρού ντύνεται νύφη και με τη βοήθεια πλήθους συνοδεύεται στο λιμάνι της Πάτρας για να συναντήσει τον αγαπημένο της. Ένας γάμος που ποτέ ωστόσο δεν πραγματοποιείται προς τέρψη των Πατρινών που έχουν έναν ακόμη λόγο να ξεφαντώνουν με τις υπαίθριες ορχήστρες του Δήμου να συντελούν και να συνοδεύουν. Έθιμα που μας λένε ότι τίποτα δεν χάνεται σ’ αυτόν τον κόσμο και μέσα στον δικό του χρόνο».

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Λάτρης της Παράδοσης


Μέλος των χορευτικών τμημάτων του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, η κα Ασπασία Καρέλα, διαμερισματική σύμβουλος στο Κεντρικό Διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, σεμνή και αθόρυβη, αποδεικνύει με κάθε τρόπο την αγάπη και το ενδιαφέρον της για την παράδοση του τόπου μας. Η κα Καρέλα δίνει πάντα το «παρών» σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, ενώ έχει πολύ καλές σχέσεις με όλα τα υπόλοιπα μέλη των χορευτικών, τα οποία και της εκφράζουν τη συμπάθεια και την αναγνώρισή τους με κάθε ευκαιρία που θα τους δοθεί και τιμούν ιδιαιτέρως όταν πρέπει!...

Η Αποκριάτικη Χοροεσπερίδα του Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος


«Η πόλη χρωστά στους Καλαβρυτινούς μέρος του πολιτισμού και της ιστορίας της. Η Πάτρα όταν απελευθερώθηκε είχε δέκα χαμόσπιτα, το 1828, μερικά χρόνια όμως αργότερα ανέκαμψε χάρη και στις 2.500 Καλαβρυτινούς που εγκαταστάθηκαν εδώ. Με αγάπη και πάθος για την πολιτισμική μας κληρονομιά θα αλλάξουμε πολλά», δήλωσε ο Δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Φούρας εκφράζοντας για ακόμη μία φορά τη στήριξή του στο έργο του Συλλόγου, ο οποίος όπως είπε, κρατά το νήμα της ιστορικής μας συνέχειας.Ο κ. Φούρας δεσμεύτηκε για τη διαρκή στήριξη των προσπαθειών του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου κι όχι μόνο με την παραχώρηση ενός ακινήτου για τη στέγαση των χορευτικών του τμημάτων. Ο Δήμαρχος Πατρέων, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην αποκριάτικη χοροεσπερίδα του Συλλόγου, δήλωσε υπερήφανος για την Καλαβρυτινή του καταγωγή, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα, «αγκωνάρι» στην πολιτική του πορεία.Το μήνυμα του Δημάρχου Πατρέων, αποτελεί σίγουρα κινητήριο δύναμη για να συνεχίσει και να ενισχύσει ο Σύλλογος την πορεία και τη δράση του.
Η χοροεσπερίδα του Π.Σ. έγινε στο κέντρο «Αποθέωση» την Κυριακή 2 Μαρτίου, με εκατοντάδες Καλαβρυτινούς να δίνουν το «παρών». Και φέτος ο αποκριάτικος χορός του Συλλόγου αναδείχτηκε στο μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός του Καρναβαλιού. Το κέφι, ο χορός και το αποκριάτικο ξεφάντωμα διήρκησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με τους Καλαβρυτινούς να κρατούν τα πρωτεία της διασκέδασης. Ήταν πραγματικά μια ανεπανάληπτη βραδιά, την οποία «άνοιξαν» τα χορευτικά τμήματα του Π.Σ. που για πρώτη φορά παρουσίασαν ευρωπαϊκούς χορούς, ενθουσιάζοντας τους παριστάμενους, οι οποίοι και επιβράβευσαν τους χορευτές με το θερμό τους χειροκρότημα. Ακολούθησαν τα λαϊκά τμήματα του Συλλόγου που παρουσίασαν ένα μοναδικό χορευτικό θέαμα. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής ο οποίος ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του στην εκδήλωση, επισημαίνοντας ότι ο Σύλλογος έχει καταφέρει εδώ και χρόνια να πραγματοποιεί μια από τις μεγαλύτερες αποκριάτικες εκδηλώσεις. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Παΐων, Κώστας Ασημακόπουλος, ο οποίος δήλωσε «Οι Δήμαρχοι της τέως επαρχίας Καλαβρύτων προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να φτιάξουμε αναπτυξιακές υποδομές στις περιοχές μας. Θέλουμε να τις επισκεφθείτε για να δώσετε αναπτυξιακή ώθηση. Συγχαίρω για ακόμη μια φορά τον Π.Σ. για τη λαμπρή εκδήλωση που διοργάνωσε με στόχο να ενώσει τους Καλαβρυτινούς σαν μια γροθιά για το καλό όλων». 
Στο σπουδαίο ρόλο του Συλλόγου που έχει καταφέρει να συσπειρώσει τους νέους και να τους μυήσει στα βήματα της πολιτισμικής μας παράδοσης, αναφέρθηκε και ο πρώην βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού SUPER B, Κώστας Βαρδαλαχάκης.Τη «σκυτάλη» πήραν οι καλλιτέχνες του νυχτερινού κέντρου, οι οποίοι απογείωσαν το κέφι και ξεσήκωσαν τον κόσμο στους ξέφρενους ρυθμούς της αποκριάς κι όχι μόνο.Στην αποκριάτικη χοροεσπερίδα παρέστησαν ακόμη, ο βουλευτής, Απ. Κατσιφάρας, ο πρώην βουλευτής, Θ. Βασιλείου, οι πολιτευτές, Ασπ. Ρηγοπούλου και Δ. Τριανταφυλλόπουλος, η αντινομάρχης Γ. Χρυσανθακοπούλου, ο νομαρχιακός σύμβουλος Ν. Σταθακόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Χρ. Μπακαλάρος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Τ. Μανωλοπούλου, Σπ. Πολίτης, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου, Θ. Παπαθανάσης, ο Διευθυντής της ΔΕΣΕ, Δ. Παναγιωτόπουλος, η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αθ. Χρυσανθοπούλου, πρόεδροι Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Πηγή πρόσκτησης: http://www.styga.gr/

Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

«Μας Κάνετε Υπερήφανους»


Ένα από τα παλαιότερα μέλη του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, τον οποίο και υπηρέτησε από διάφορες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Ανδρέας Τζούδας από το Μάνεσι Καλαβρύτων συνεχάρη το νυν Δ.Σ. για τις δράσεις του, κατά την πρόσφατη εκλογοαπολογιστική συνέλευση. 
«Μας κάνετε υπερήφανους με τη δράση σας. Οργώσατε την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό με τα χορευτικά. Τιμάται πράγματι, τα Καλάβρυτα, την Πάτρα, αλλά και όλη την Αχαΐα. Σας συγχαίρω, μπράβο σας. Κάναμε και εμείς παλιά διάφορες δραστηριότητες, όμως αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι εντυπωσιακό και πρωτόγνωρο σε πανελλαδικό επίπεδο. Θα είμαι δίπλα σας», είπε ο κ. Τζούδας.
Αποτελεί πραγματικά τιμή για το Σύλλογο όταν οι προσπάθειές του αναγνωρίζονται από ανθρώπους που έχουν εργαστεί στο παρελθόν για να τον διατηρήσουν ζωντανό και δυνατό.

«Μας Κάνετε Υπερήφανους»


Ένα από τα παλαιότερα μέλη του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, τον οποίο και υπηρέτησε από διάφορες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Ανδρέας Τζούδας από το Μάνεσι Καλαβρύτων συνεχάρη το νυν Δ.Σ. για τις δράσεις του, κατά την πρόσφατη εκλογοαπολογιστική συνέλευση. 
«Μας κάνετε υπερήφανους με τη δράση σας. Οργώσατε την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό με τα χορευτικά. Τιμάται πράγματι, τα Καλάβρυτα, την Πάτρα, αλλά και όλη την Αχαΐα. Σας συγχαίρω, μπράβο σας. Κάναμε και εμείς παλιά διάφορες δραστηριότητες, όμως αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι εντυπωσιακό και πρωτόγνωρο σε πανελλαδικό επίπεδο. Θα είμαι δίπλα σας», είπε ο κ. Τζούδας.
Αποτελεί πραγματικά τιμή για το Σύλλογο όταν οι προσπάθειές του αναγνωρίζονται από ανθρώπους που έχουν εργαστεί στο παρελθόν για να τον διατηρήσουν ζωντανό και δυνατό.

Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Πλήρης Εγκατάλειψη


Εικόνες ντροπής σε μια περιοχή η οποία αποτελεί «πέρασμα» και δίνει την πρώτη εντύπωση στους διερχόμενους επισκέπτες. Πρόκειται για τις βρύσες που βρίσκονται επί της επαρχιακής οδού Πατρών- Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας, στη διασταύρωση προς Πριόλιθο, αλλά και πριν την Καλάνιστρα. Οι άλλοτε όμορφες βρύσες από τις οποίες ανέβλυζε γάργαρο καθαρό νερό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να σταματήσουν για λίγο να ξαποστάσουν, έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Τα χορτάρια και τα δέντρα έχουν «πνίξει» τις βρύσες, οι οποίες έχουν πολύ καιρό να καθαριστούν με αποτέλεσμα να αποτρέπεται όχι μόνο η στάση, αλλά και η κατανάλωση του νερού. Τέτοιες εικόνες δεν τιμούν σίγουρα την περιοχή μας, αλλά ούτε και τον πολιτισμό μας.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Γνήσια προϊόντα


Τι πιο γνήσιο από τα σπιτικά προϊόντα; Αυτά δηλαδή που πωλούν περιστασιακά κάτοικοι σε όλα τα χωριά της τέως επαρχίας Καλαβρύτων. Άνθρωποι που ζουν μόνιμα στις ορεινές περιοχές του Νομού και απολαμβάνουν τα προϊόντα που τους προσφέρει απλόχερα η αχαϊκή γη. Ταμπέλες αν και μερικές φορές ανορθόγραφες και κακογραμμένες, βρίσκονται κρεμασμένες έξω από τις αυλές των σπιτιών και ενημερώνουν τους διερχόμενους επισκέπτες ότι μπορούν να προμηθευτούν γνήσια προϊόντα, τα οποία είναι δυσεύρετα στην πόλη. Αυγά, χειροποίητες χυλοπίτες και άλλα ζυμαρικά, οπωροκηπευτικά, μέλι, κρασί και φρούτα πωλούνται από αρκετά σπίτια της περιοχής, σε συμβολικές τιμές, αφού οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ούτε έμποροι, ούτε παραγωγοί. Ένα τέτοιο σπίτι εντοπίσαμε στο Λιβάρτζι, αλλά και σε πολλά άλλα χωριά. Η Καλαβρυτινή γη πάντως φημίζεται για την ποιότητα των προϊόντων της.

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Πολύτιμος Συνεργάτης


Ένας από τους πολύτιμους συνεργάτες του Συλλόγου, οΓιώργος Χασαπόπουλος από την Κέρτεζη βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Συλλόγου και προσφέρει ανελλιπώς τις υπηρεσίες του. Πάντα ακούραστος και πρόθυμος να βοηθήσει έχει ξεχωρίσει στο Σύλλογο για τη σημαντική του προσφορά, η οποία απορρέει από την αγάπη για τον τόπο του και το ενδιαφέρον του για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Συλλόγου. Του ευχόμαστε να είναι πάντα γερός και δυνατός και να συνεχίσει την προσφορά του με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον.
 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα