BREAKING NEWS

About

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Έληξε η Χορευτική Περίοδος 2007-2008...

Με μία λαμπρή εκδήλωση αντάξια της φετινής διαδρομής και παρουσίας τους, τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας, «οι χορευτές χωρίς σύνορα» όπως τους χαρακτήρισε ο συγγραφέας, Αντώνης Ελευθεριώτης, επισφράγισαν ακόμη έναν δημιουργικό χρόνο και ανανέωσαν το ραντεβού τους με την παράδοση, υποσχόμενα νέες επιτυχίες και συγκινήσεις. 
Το βράδυ της περασμένης Κυριακής στο κατάμεστο θεατράκι του Ο.Λ.ΠΑ. πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της χορευτικής περιόδου 2007-2008, μια γιορτή που σηματοδοτεί επί της ουσίας τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς και της αδιάκοπης προσπάθειας των χορευτικών για την διάσωση και διάδοση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και της προβολής της Αχαΐας, εντός και εκτός Ελλάδος.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε με χορούς από την Πελοπόννησο, που παρουσίασαν με ξεχωριστό τρόπο και τη μοναδική τους λεβεντιά οι φουστανελοφόροι του Συλλόγου, αλλά και οι κοπέλες των χορευτικών με τις χειροποίητες, παραδοσιακές τους ενδυμασίες.
Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Αχαιό βουλευτή, Απόστολο Κατσιφάρα και τον Δήμαρχο Παΐων, Κώστα Ασημακόπουλο, οι οποίοι εξήραν την προσφορά των χορευτικών τμημάτων, επισημαίνοντας τον σπουδαίο ρόλο τους στα πολιτισμικά δρώμενα της περιοχής μας. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Πατρέων, Γιώργος Ζαφειρόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Πατρέων στην εκδήλωση. Ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, λέγοντας πως η Πάτρα και η εξέλιξή της, οφείλει πολλά στους Καλαβρυτινούς, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική, πνευματική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφερόμενος στο στεγαστικό πρόβλημα των χορευτικών τμημάτων, δήλωσε πως πρόθεση της δημοτικής Αρχής που στηρίζει τις προσπάθειες για τη διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, είναι να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες συνθήκες για την εκμάθηση παραδοσιακών χορών απ’ όσο το δυνατόν περισσότερα Πατρινόπουλα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής, ο οποίος αφού έκανε έναν σύντομο απολογισμό της δράσης των χορευτικών τμημάτων, αναφέρθηκε στο φετινό προγραμματισμό τους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Εντυπωσιακή ήταν και φέτος η προθυμία των νέων να διδαχθούν και να χορεύουν ελληνικούς χορούς, αλλά και η προθυμία των γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στα χορευτικά μας τμήματα. Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά συμπεριλάβαμε στο πρόγραμμά μας και ευρωπαϊκούς χορούς και αυτό γιατί εμείς πιστεύουμε στην παράδοση του τόπου μας δίνοντας όμως την ευκαιρία στα παιδιά μας να γνωρίζουν και άλλους τρόπους διασκέδασης και να μην είναι αποκομμένα από την διεθνή κοινωνία την οποία ζούμε. Τα χορευτικά μας πήραν μέρος την τελευταία πενταετία σε 116 εκδηλώσεις και τα χειροκρότησαν περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια κόσμου, ενώ το 2007-2008 πήραν μέρος σε 24 εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος». Ο κ. Φραντζής αναφερόμενος στις επόμενες σημαντικές παρουσιάσεις των χορευτικών, τόνισε πως το πρώτο ταξίδι για την επόμενη χορευτική περίοδο στο εξωτερικό θα γίνει στις 26 Ιουνίου στη Σερβία, ενώ προετοιμάζεται η παρουσίαση των χορευτικών και στην Αυστραλία, πιθανότατα για τις 26 Δεκεμβρίου.
Τέλος, ο πρόεδρος του Π.Σ. ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Ιουνίου, ενώ η νέα χορευτική περίοδος θα ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου στο κτίριο εκμάθησης των χορευτικών που παραχώρησε πρόσφατα ο Δήμος Πατρέων στο Σύλλογο, επί της οδού Παπαδιαμαντοπούλου 17α.
Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του συγγραφέα, Αντώνη Ελευθεριώτη με τίτλο «Χορευτές χωρίς σύνορα». Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ελευθεριώτης, «οι κοινωνικές και άλλες αλλαγές που σφράγισαν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ανάγκασαν πολλές οικογένειες να εγκαταλείψουν τις κοινότητές τους, να συντελεστεί η πρώτη επαφή με την πόλη και στο σπάσιμο της συνέχειας με το χωριό και το παραδοσιακά γλέντια. Με την απομάκρυνση από τις πατρογονικές εστίες και την επαφή με έναν άλλο πολιτισμό, τελείως διαφορετικό, εμφανίστηκαν και τα πρώτα συμπτώματα της παρακμής της παραδοσιακής λειτουργίας του χορού. Πολλοί χοροί ξεχάστηκαν ή εγκαταλείφθηκαν. Τη διάσωσή τους, μπροστά στον κίνδυνο απώλειας της χορευτικής παράδοσης ανέλαβαν να την πραγματοποιήσουν σύλλογοι, όπως ο Παγκαλαβρυτινός, συνεχίζοντας μια πολύχρονη πολιτιστική και κοινωνική προσφορά. Ο Σύλλογος αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικούς κιβωτούς διαφύλαξης και σωτηρίας της παράδοσης των χορών στην Ελλάδα».
Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Ελευθεριώτη, ο Π.Σ. απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε ανθρώπους που έχουν μεγάλη προσφορά στην παράδοση και στον πολιτισμό. Συγκεκριμένα δόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες, στον Αντώνη Ελευθεριώτη για την προσφορά του στα γράμματα τις τέχνες και τον πολιτισμό, στον Νεοκλή Χασαπόπουλο και την Σπυριδούλα Αναγνωστοπούλου για την προσφορά τους στον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Ράδιο Μεσσάτιδα» για την προσφορά του στη λαϊκή παράδοση.
Τη «σκυτάλη» πήραν και πάλι τα χορευτικά τμήματα, τα οποία παρουσίασαν λαϊκούς και νησιώτικους χορούς, καθώς και Θράκης.
Ποιοί παρέστησαν;;;
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών, ο πρώην βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, ο πολιτευτής Αχαΐας και Σύμβουλος Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος, η Αντινομάρχης Αχαΐας, Γεωργία Χρυσανθακοπούλου, ο νομαρχιακός σύμβουλος, Θανάσης Κυριακόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλειτορίας, Περικλής Λυμπέρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων Σπύρος Πολίτης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Διαμερίσματος, Ευάγγελος Κολόμβος, η Διευθύντρια Εντεταλμένων Εξόδων, Γιάννα Τσεγρένη, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ανδρέας Παναγόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του Π.Σ., Χρήστος Χαμακιώτης, η Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Διαμερίσματος, Αγγελική Μηλιτσοπούλου, η διαμερισματική σύμβουλος, Ασπασία Καρέλα, αντιπροσωπεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εκπρόσωποι βουλευτών, πρόεδροι Συλλόγων και πλήθος κόσμου.


Κάντε διπλό κλικ πάνω στο slide show για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγένθυση (Gallery View ή Original Size)

Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Ανοικτές οι Πόρτες του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου


Για ακόμη μία χρονιά φέτος, ο ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος έκανε την διαφορά, διοργανώνοντας δεκάδες εκδηλώσεις, οι οποίες «αγκαλιάστηκαν» από τα μέλη του με πρωτοφανές τρόπο.


Μερικές από τις εκδηλώσεις που ξεχώρισαν ήταν:
  • Η Βραδιά Δημοτικού Τραγουδιού, η οποία έγινε στο κέντρο «ΚΝΩΣΟΣ» και δεν έπεφτε κυριολεκτικά, καρφίτσα,

  • Η κοπή της βασιλόπιτας στην οποία έδωσαν το παρών τουλάχιστον 2.000 άτομα, 
  • Ο αποκριάτικος χορός στο κατάμεστο από κόσμο νυχτερινό κέντρο «Αποθέωση», 
  • Η επετειακή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στο Αμφιθέατρο του ΑΤΕΙ Πάτρας, στο οποίο επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Και όλα αυτά την στιγμή που στις εκδηλώσεις των περισσότερων συλλόγων κυριαρχεί η αποχή και η απουσία του κόσμου. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι κάποιοι σύλλογοι έκαναν χορούς με 70 το πολύ 100 άτομα και τοπικές εφημερίδες τους χαρακτήριζαν ιστορικούς (!) την ώρα που μετρούν μετά βίας 20 χρόνια παρουσίας και με το ζόρι συγκαλούν γενικές συνελεύσεις και παρακαλούν για να καταθέσουν τα ελάχιστα μέλη τους υποψηφιότητα για το Διοικητικό τους Συμβούλιο και συμπληρώνουν με συγγενής πρώτου βαθμού !!!

Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος, αναγνωρίζει βέβαια όλες τις προσπάθειες που γίνονται, όμως επαναφέρει για ακόμη μια φορά την πρόταση για ενσωμάτωση κάποιων συλλόγων στους κόλπους του. Με κεντρικό μας σύνθημα «η ισχύς εν τη ενώσει» θεωρούμε επιβεβλημένη την κοινή δραστηριοποίηση όλων των συλλόγων, προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο των δήθεν προέδρων και των τοπικών συλλόγων- σφραγίδα. Είναι καιρός πια, μακριά από προσωπικές ή άλλες σκοπιμότητες να χαράξουμε κοινή πορεία υπό την «ομπρέλα» του ιστορικότερου συλλόγου της Πάτρας, του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, μιας και ακόμη και η δημιουργία Ομοσπονδιών οδήγησε σε αδιέξοδο και η ιδέα της «συντηρείται» αποκλειστικά και μόνο από εκείνους που έχουν «νεκρούς» συλλόγους. Άλλωστε η ύπαρξη ενός μεγάλου Συλλόγου στον οποίο θα συμμετέχουν όλες οι περιοχές της τέως επαρχίας Καλαβρύτων είναι κάτι που έχει εφαρμοστεί σε άλλες περιοχές του εξωτερικού και της Ελλάδος με μεγάλη επιτυχία.

Οι πόρτες του Π.Σ. είναι ανοικτές για όλους όσοι επιθυμούν να προσέλθουν στους κόλπους του, δυναμώνοντας την «φωνή» όσων κατάγονται από την Κλειτορία, τη Δάφνη, τα Καλάβρυτα τα Τριπόταμα και όλα τα χωριά της τέως επαρχίας Καλαβρύτων για την προώθηση των προβλημάτων του τόπου μας, αλλά και της διάσωσης και διάδοσης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Τηλεοπτικό Γλέντι



Μαζί με τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού SUPER B, Κώστα Βαρδαλαχάκη και το προσωπικό του σταθμού, γιόρτασαν το Πάσχα, τα μέλη των χορευτικών τμημάτων του Π.Σ. προσκεκλημένα στο τηλεοπτικό παραδοσιακό γλέντι που διοργάνωσε η διοίκηση του καναλιού στο ξενοδοχείο «FLORIDA». Το εορταστικό πρόγραμμα πλαισίωσαν τρία χορευτικά τμήματα, της Πελοποννήσου, της Θράκης και το λαϊκό που έδωσαν παραδοσιακό «χρώμα» στην εκδήλωση. Παρών ήταν και ο γνωστός δημοτικός τραγουδιστής Τάκης Μπαλάσης με την ορχήστρα του. Η εκδήλωση προβλήθηκε ζωντανά από το SUPER B σε όλη την Δυτική Ελλάδα.

Παρέα Καλαβρυτινών


Πανταχού παρόντες οι Καλαβρυτινοί!
Οι κύριοι της φωτογραφίας κατάγονται όλοι από την επαρχία Καλαβρύτων και ο καθένας έχει διαπρέψει στον τομέα του, όπως άλλωστε και όλοι οι Καλαβρυτινοί ανά τον κόσμο. Στην φωτογραφία, η οποία προέρχεται από την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Συλλόγου Κερτεζιτών Πάτρας, διακρίνονται από αριστερά, ο Αλέξης Μπίρμπας από τα Καλάβρυτα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κερτεζιτών Δημήτριος Κούρτης, ο Αθανάσιος Φραντζής από το Μικρό Ποντιά πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού, ο Γιώργος Χασαπόπουλος από την Κέρτεζη, και ο αντιδήμαρχος Πατρέων Γιώργος Ζαφειρόπουλος από το Καλλιφώνη.

Τρίτη 6 Μαΐου 2008

«Καλάθι» από το Μέτσοβο


Τον Δήμαρχο Πατρέων,Ανδρέα Φούραεπισκέφθηκαν αμέσως μετά την επιστροφή τους από το Μέτσοβο (30-3-08), μέλη των χορευτικών τμημάτων του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, προκειμένου να του παραδώσουν το «καλάθι» των τοπικών προϊόντων που τους έδωσε ο Δήμαρχος Μετσόβου. Τα μέλη των χορευτικών μετέφεραν στον κ. Φούρα και τους χαιρετισμούς του Δημάρχου της γραφικής πόλης της Ηπείρου, αλλά και την πρόθεσή του να αναπτυχθούν ανάμεσα στις δύο περιοχές, δεσμοί συνεργασίας σε όλους τους τομείς.
 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα