BREAKING NEWS

About

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Η Λεβεντιά έχει Καλαβρυτινή Καταγωγή


Από τον κ. Σταύρο Μώρο- Χοβολίτη, λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με τη διοργάνωση της παραδοσιακής βραδιάς του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου τον περασμένο Νοέμβριο:

«Η λεβεντιά έχει Καλαβρυτινή καταγωγή. Αυτό διαπίστωσα όταν τον περασμένο Νοέμβριο βρέθηκα στο Καλαβρυτινό συναπάντημα της Πάτρας. Σαν Καλαβρυτινός ένιωσα να με πλημμυρίζουν αισθήματα υπερηφάνειας και συγκίνησης αντικρίζοντας κατάλευκες φουστανέλες και άλλες παραδοσιακές φορεσιές, φορεμένες από λυγερόκορμα Καλαβρυτινόπουλα που έσερναν τους αθάνατους και λεβέντικους χορούς μας, προκαλώντας τον θαυμασμό των παρευρισκομένων. Η ζεστασιά ήταν διάχυτη παντού. Η Καλαβρυτινή φιλοξενία ολοφάνερη και απλόχερη. Ήμουν ξένος και περαστικός και ένιωσα σαν να ήμουν στο σπίτι μου. Γνωρίστηκε με πατριώτες και ένωσαν δύο φορές Καλαβρυτινός. Θα ήταν όμως μεγάλη παράληψη να μην συγχαρώ όλους όσους έτρεξαν, κόπιασαν, ξόδεψαν για να έχει αυτή την επιτυχία η όμορφη αυτή βραδιά. Όμως στον πρόεδρο, Θ. Φραντζή τον πρωτεργάτη όλων των σπουδαίων εκδηλώσεων του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου θέλω να του ευχηθώ κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσει το έργο του. Προβάλλοντας τις παραδόσεις του ιστορικού και βασανισμένου αυτού τόπου. Εγώ την επόμενη φορά θα πω δυο τραγούδια».

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Για να Έχουμε Νερό


Όπως είναι γνωστό τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες υδροδότησης σε όλα τα χωριά αυξάνονται κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος συνεχών και εκτεταμένων διακοπών στο νερό. Το πρόβλημα της λειψυδρίας χτυπά κάθε καλοκαίρι την «πόρτα» και των κατοίκων της τέως επαρχίας Καλαβρύτων, καθώς αρκετοί και παρά τις ρητές απαγορεύσεις χρησιμοποιούν το νερό από τις βρύσες των σπιτιών τους για να ποτίζουν. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν πως τα αποθέματα νερού λιγοστεύουν δραματικά. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει όλοι να κάνουμε χρηστή διαχείριση του νερού και οικονομία στη χρήση του, να μην ποτίζουμε τα περιβόλια και τις καλλιέργειες με το πόσιμο νερό. Μέτρα όμως θα πρέπει να λάβουν και οι τοπικοί φορείς προχωρώντας στην καταμέτρηση των παροχών και στη χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση, επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα σε όσους παρανομούν, αλλά και πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους στο δίκτυο ύδρευσης, για να περιορίζονται τα φαινόμενα των παράνομων παροχών.

Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Επιτυχημένο το Μικροποντέϊκο Αντάμωμα

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε και φέτος το Μικροποντέϊκο Αντάμωμα στο πανέμορφο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος στον Μικρό Ποντιά. Η εκδήλωση έγινε στις 15 Ιουνίου, στην ηλιόλουστη Καλαβρυτινή γη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων προσκεκλημένων και κατοίκων της περιοχής. Το πρωί στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος έγινε εκκλησιασμός μετ' αρτοκλασίας, ενώ στη συνέχεια απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό ο Νομάρχης Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθ. Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πάτρας Σπ. Τυροδήμος, ο πρόεδρος Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Αθανάσιος Φραντζής και ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Μικροποντιωτών, Θάνος Φραντζής, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας για τη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, που κινδυνεύει με εμπορευματοποίηση. Συνεχάρη και τίμησε τα χορευτικά του Π.Σ. που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις, με αναμνηστική πλακέτα για την προσφορά τους στη παράδοση και την ιστορία του τόπου μας. Η χοροδιδασκάλα του Π.Σ. Δήμητρα Λιναρδάτου, που συνόδευε τα χορευτικά, ανταπέδωσε παραδίδοντας στον πρόεδρο κ. Φραντζή και τον Ιερέα της ενορίας π. Νικόλαο το Λάβαρο έμβλημα των χορευτικών.



Κάντε διπλό κλικ πάνω στο slide show για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγένθυση (Gallery View ή Original Size)

Στη συνέχεια τη "σκυτάλη" πήραν τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, τα οποία παρουσίασαν χορούς απ' όλη την Ελλάδα κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων. Ακολούθησε ένα πατροπαράδοτο υπαίθριο γλέντι με αχνιστό βραστό και άλλους εκλεκτούς παραδοσιακούς μεζέδες, προσφορά του Συλλόγου και των κυριών του χωριού, ενώ το κρασί έρεε άφθονο. Ο χορός κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο πρώην βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, ο πολιτευτής Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πατρέων, Σπύρος Τυροδήμος, ο αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, Τάσος Πλώτας και πλήθος κόσμου.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Άμεση Ανταπόκριση της «ΕΛ.ΑΣ.»


Το Δ.Σ. του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει και δημόσια τον βοηθό, Αστυνομικό Διευθυντή Αχαΐας, Κωνσταντίνο Νούλα για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα να εκδοθούν άμεσα διαβατήρια στα μέλη των χορευτικών τμημάτων που δεν είχαν για το ταξίδι τους στη Σερβία. 


Ο κ. Νούλας ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Συλλόγου, παρενέβη και επισπεύτηκαν οι διαδικασίες έκδοσης των διαβατηρίων και έτσι μπόρεσαν να ταξιδέψουν τα μέλη των χορευτικών στη βαλκανική χώρα.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Και το όνομα αυτού Σωτήρης!


Ο Αθανάσιος και η Βενετία Παπαχριστοπούλου βάπτισαν τον πρωτότοκο γιο τους με ανάδοχο τον πρόεδρο του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.
Πρόσωπο όμορφο και ζωηρό, σκόρπισε χαρά σε όσους είχαν την ευκαιρία να τον δουν να βουτά τρεις φορές στην κολυμπήθρα, παίρνοντας το όνομά του. Ο πρωτότοκος γιος του Αθανάσιου Παπαχριστόπουλου, δικαστικού υπαλλήλου από το Δροσάτο Καλαβρύτων και της Βενετίας Ανδριοπούλου βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος.

Και το όνομα αυτού, Σωτήρης!
Πανευτυχής οι γονείς του μικρού, αλλά και ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου., Αθανάσιος Ν. Φραντζής ο οποίος ανέλαβε χρέη αναδόχου, έβλεπαν τον μικρό Σωτήρη να εισέρχεται στην εν Χριστώ κοινωνία, μίας μόλις ημέρα μετά τα πρώτα του γενέθλια. Ο μικρός σκορπούσε χαμόγελα στους δεκάδες εκλεκτούς προσκεκλημένους, που έδωσαν το παρών στη βάπτισή του, που έγινε στις 11 Μαΐου στον Ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Οβρυάς. Ο νονός καμάρωνε με τον νεοφώτιστο αγκαλιά, ενώ εμφανώς συγκινημένοι ήταν και οι παππούδες του μικρού Σωτήρη.
Το μυστήριο τέλεσαν ο π. Νικόλαος Φραντζής μαζί με τον ιερέα του Ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Οβρυάς. Αμέσως μετά την βάπτιση, ακολούθησε δεξίωση στο κέντρο «Πευκάκια», όπου το γλέντι κράτησε μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Μεταξύ άλλων παρέστησαν στη βάπτιση:
ο Εισαγγελέας του Αιγίου, Ευριπίδης Νικολάου με τη σύζυγό του, Όλγα Γεωργαλή, Ειρηνοδίκη, η Ειρηνοδίκης Πατρών Δήμητρα Αναγνωστοπούλου, ο δικαστής διοικητικών δικαστηρίων, Αναστάσιος Οικονομόπουλος, συμβολαιογράφος, Θεοδόσης Λάλος, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Δροσάτου, Γεώργιος Παπαχριστόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσάτου, Αντώνιος Παπαχριστόπουλος, ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Δροσάτου, Σωτήριος Παπαχριστόπουλος, η Μαρία Παπαχριστοπούλου, Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Οβρυάς και μέλος του Δ.Σ. και των χορευτικών τμημάτων του Π.Σ., η οποία είναι και θεία του νεοφώτιστου, η Διευθύντρια του 24ου Δ.Σ. Πάτρας, Δέσποινα Σμυρλή και πλήθος κόσμου.


Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος εύχεται να σας ζήσει ο μικρός Σωτήρης!




Κάντε διπλό κλικ πάνω στο slide show για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγένθυση (Gallery View ή Original Size)

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Ένα Ακόμη Επιτυχημένο Ταξίδι στο Εξωτερικό...


Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας μετέφεραν τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας, στο πολυήμερο ταξίδι τους στη ΣΕΡΒΙΑ. Με κοινό σημείο αναφοράς την υποδούλωση των δύο χωρών από την Οθωμανική αυτοκρατορία, τα χορευτικά τμήματα συμμετείχαν στις τριήμερες εθνικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι φορείς της βαλκανικής χώρας, τιμώντας την επέτειο απελευθέρωσης της Σερβίας, από τους Τούρκους κατακτητές και τον Σουλτάνο Μουράτ. Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος που διατηρεί στενούς δεσμούς συνεργασίας και φιλίας με φορείς της Σερβίας, προσεκλήθη να συμμετάσχει στις εθνικές εκδηλώσεις, σηματοδοτώντας τον δικό μας αγώνα κατά του τούρκικου ζυγού, που αποτύπωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι φουστανελοφόροι του Συλλόγου. Η αχαϊκή αντιπροσωπεία στο πενθήμερο ταξίδι της στη Σερβία, είχε επαφές με φορείς του Πατριαρχείου, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της ελληνικής Πρεσβείας, αλλά και εκπροσώπους των τοπικών Αρχών.



Κάντε διπλό κλικ πάνω στο slide show για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγένθυση (Gallery View ή Original Size)


Οι εκδηλώσεις χαρακτηρίστηκαν και από το γνωστό πρόβλημα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου που εξακολουθεί να αποτελεί ανοικτή «πληγή» για τη Σερβία. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του γνωστού Σέρβου αθλητή Μιλουτίν Σόσκιτσ, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Κόσσοβο και μίλησε με θέμα: "Οι Σέρβοι απελευθέρωσαν το Κόσσοβο από τους Τούρκους το 1389".
Κι αυτό, το ταξίδι των χορευτικών τμημάτων του Π.Σ. στο εξωτερικό ήταν άκρως επιτυχημένο, κάτι άλλωστε που αποδείχτηκε και από την θερμή υποδοχή που τους επεφύλαξαν οι φορείς της περιοχής, ενώ για ακόμη μία φορά επετεύχθη και ο βασικός στόχος του Συλλόγου, για την τουριστική προβολή της Αχαΐας εκτός Ελλάδος. 
«Από το ταξίδι μας στη Σερβία, που δεν είναι το πρώτο, αποδείχτηκε για ακόμη μία φορά η σχέση φιλίας της Ελλάδος με την βαλκανική χώρα. Άλλωστε τα σημεία που μας ενώνουν με τους Σέρβους είναι πολλά. Από την ελληνική ορθοδοξία, μέχρι και τα ιστορικά βήματα της κάθε χώρας. Η φιλοξενία τους, η αγάπη και η διάθεση για προσφορά μας εντυπωσίασαν και πάλι, ενώ σε όλες τις επαφές που είχαμε στην περιοχή, καταφέραμε να προβάλουμε την περιοχή μας και τα τοπικά μας προϊόντα. Ήταν ένα ακόμη επιτυχημένο ταξίδι των χορευτικών μας τμημάτων, που έχουν καταφέρει να οδηγήσουν την πολιτισμική μας κληρονομιά, εκτός συνόρων», δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής.

Κάθε Περιοχή και μια Ξεχωριστή Εμπειρία
Η αχαϊκή αντιπροσωπεία αναχώρησε από την Πάτρα την περασμένη Πέμπτη και μέσω του συνοριακού φυλακίου στον Προμαχώνα, έφθασαν το πρωί της Παρασκευής στην πόλη Νις. Εκεί, υποδέχθηκε τους Αχαιούς ο υπευθυνος των εκδηλοσεων π. Βλάϊκο Γκραμπες. Μετά από μερικές ώρες ξεκούρασης, τα μέλη της αντιπροσωπείας, ξεναγήθηκαν στην πόλη και επισκέφθηκαν την ελληνική Πρεσβεία και το Δημαρχείο, όπου είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Έλληνα Πρέσβη στη Σερβία και εκπρόσωπο του Δημάρχου της Νις.
Ο Πρέσβης μας, τους καλωσόρισε και τους ευχήθηκε καλή διαμονή, πρόθυμος να βοηθήσει σε ό,τι χρειάζονταν. 
Το μεσημέρι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα και αργότερα, συνέχισαν την επίσκεψή τους στα αξιοθέατα της περιοχής όπως το μουσείο στο οποίο φυλάσσονται τα οστά των ηρώων της χώρας που πολέμησαν κατά των Τούρκων.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Νίσαβο ποταμό όπου κάθισαν για καφέ και ξεκούραση. Το βράδυ, τα μέλη της αχαϊκής αποστολής, συμμετείχαν σε μια μοναδική ελληνοσερβική ψυχαγωγική εκδήλωση, με ορχήστρα και παραδοσιακά τραγούδια.
Το πρωί του Σαββάτου, τα μέλη της αποστολής παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία στην Μητρόπολη της Νις και στη συνέχεια είχαν συνάντηση με τον πρωτοσύγκελο π. Ζιβοραντ Γιόλιτς στο πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης. Ακολούθως, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την αγορά με τα υπόγεια καταστήματα που λειτουργούν κάτω από το οδικό δίκτυο της πόλης! Μετά από τα ψώνια τους, μετέβησαν και πάλι στο ξενοδοχείο για να προετοιμαστούν για την μεγάλη εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί για τις 7:00 το απόγευμα στην μεγάλη πλατεία της Μητρόπολης.



Κάντε διπλό κλικ πάνω στο slide show για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγένθυση (Gallery View ή Original Size)


Τα χορευτικά, βρίσκονταν στις θέσεις τους, μια ώρα νωρίτερα και τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι η πλατεία είχε κατακλυστεί από χιλιάδες Σέρβους! Εκεί τους υποδέχθηκε ο Επίσκοπος Νις Ειρηναίος, ο δήμαρχος Ντράγκοσλαβ Τσίρκοβιτς, ο ταξίαρχος Μπλάντεν Τσίρκοβιτς, ο διευθυντής της Ιερατικής Σχολής Νις και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και φορέων. 
Την εκδήλωση, κάλυψαν όλα σχεδόν τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που την επόμενη ημέρα παρουσίασαν εκτενή αφιερώματα. 
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε επετειακά τραγούδια, από την χορωδία Μπράνγκο, με μαέστρο την Σάρα Τσιντσάρεβιτς, την παιδική χορωδία Μπράνγκο, την χορωδία του Αγίου Νικολάου και τη συμμετοχή της στρατιωτικής μπάντας. Οι χορωδίες, προς τιμήν της αχαϊκής αντιπροσωπείας, τραγούδησαν και το ελληνικό τραγούδι «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία».
Ακολούθησε θεατρικό-αναπαράσταση της μάχης της απελευθέρωσης της Σερβίας με επικεφαλής των στρατευμάτων τον Βασιλιά Λάζαρο και τον διωγμό του Σουλτάνου Μουράτ και του τουρκικού στρατού. 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο επίσκοπος Νίς Ειρηναίος, ο Δήμαρχος Νίς Ντράγκοσλαβ Τσίρκοβιτς, ο ταξίαρχος διοικητής φρουράς Νις Μλάντεν Τσίρκοβιτς.
Όλοι ευχαρίστησαν τα χορευτικά του Π.Σ για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις, επισημαίνοντας πως οι φουστανελοφόροι θα ήθελαν να κλείσουν την εκδήλωση για να σηματοδοτήσουν το πέρασμα από την πικρία και τα βάσανα στην αισιοδοξία και την ελπίδα. 
Για περισσότερο από δύο ώρες, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις οι οποίες έκλεισαν με δεξίωση για τους επίσημους προσκεκλημένους. Ο πρόεδρος του Π.Σ δέχτηκε θερμά συγχαρητήρια για την παρουσίαση των χορευτικών ενώ δέχθηκε και νέα πρόσκληση από τον Δήμαρχο Νις να συμμετάσχουν σε ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ που γίνονται στα Βαλκάνια στο τέλος Ιουλίου.



Κάντε διπλό κλικ πάνω στο slide show για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγένθυση (Gallery View ή Original Size)


Την επόμενη ημέρα το πρωί, τα μέλη της επιτροπής αναχώρησαν για το Βελιγράδι, όπου τους υποδέχθηκε η Βασίλισσα Λίντα Καραγιώργεβιτς και η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μίριανα Σόβιλ. Τους ξενάγησαν στην μεγαλύτερη εκκλησία των Βαλκανίων που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Σάββα και στην συνέχεια στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου. Εκεί τους υποδέχθηκε ο ιερέας Πρέντραγκ Τιμότιεβιτς ο οποίος τους μίλησε για την ιστορία της εκκλησίας και τον πρόσφατο βομβαρδισμό της από τους Αμερικανούς. 
Στη συνέχεια, όλοι μετέβησαν στο πνευματικό κέντρο όπου έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών. Ο πρόεδρος του Π.Σ προσέφερε τοπικά προϊόντα όπως κρασί και αναμνηστικά του Συλλόγου, ενώ ο ιεράς αντιδώρισε μια εικόνα του θαυματουργού Αγίου Βασιλείου. 
Ακολούθησε επίσκεψη στο κάστρο της πόλης στο οποίο λειτουργεί πολεμικό μουσείο, με την θέα στο δέλτα του Δούναβη και τον ποταμό Σάββα να είναι μαγευτική.
Στην συνέχεια η η αποστολή επισκέφθηκε την πλατεία Δημοκρατίας, εκεί όπου έκλειναν οι τριήμερες εθνικές εκδηλώσεις. Τα χορευτικά, μετά από μία παρέλαση με το λάβαρο στους κεντρικούς δρόμους, κατέληξαν στην πλατεία όπου χόρεψαν κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. 
Μετά από λίγη ώρα ξεκούρασης στις πλωτές καφετέριες του Δούναβη, επέστρεψαν στη Νις όπου διανυκτέρευσαν.
Το πρωί της Δευτέρας, η αχαϊκή αντιπροσωπεία πήρε το δρόμο της επιστροφής, μέσο Βουλγαρίας, κάνοντας ολιγόωρη στάση στη Σόφια, ενώ επισκέφτηκαν και την κωμόπολη Σαντάσκι όπου ξεναγήθηκαν και έκαναν τα ψώνια τους σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της περιοχής.
Το απόγευμα, πήραν το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα, με τις βαλίτσες τους γεμάτες εμπειρίες από ένα ακόμη επιτυχημένο ταξίδι στο εξωτερικό. 
 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα