BREAKING NEWS

About

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΤΗ ΛΥΚΟΥΡΙΑ .

Μία ανεπανάληπτη βραδιά, αφιερωμένη στην παράδοση, στα ήθη και έθιμα της τέως επαρχίας Καλαβρύτων, έζησαν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Λυκουριωτών, του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας και του Δήμου Κλειτορίας και συμμετείχαν στη μεγάλη εκδήλωση που έγινε στη Λυκούρια, την Παρασκευή 21 Αυγούστου. Περισσότεροι από 2.000 προσκεκλημένοι έδωσαν το «παρών» από νωρίς το πρωί, απολαμβάνοντας παράλληλα και τα αξιοθέατα της περιοχής, όπως τα Σπήλαια Καστριών, κ.α.
Από νωρίς το πρωί όμως, έφθασαν στο Δήμο Κλειτορίας και τα χορευτικά συγκροτήματα που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Δεκάδες χορευτές από τη Μακεδονία, τη Βέροια, την Κέρτεζη και αλλού έδωσαν… ζωή στο πέρασμά τους. Αφού επισκέφθηκαν τα αξιοθέατα του Δήμου Κλειτορίας, το απόγευμα οι χορευτές, ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και κρατώντας τα λάβαρά τους, έφθασαν στο μνημείο της Χελωνοσπηλιάς, σημείο αναφοράς για τους Έλληνες, καθώς εκεί έπεσε στις 16 Μαρτίου 1821 η πρώτη τουφεκιά που σήμανε τον αγώνα του Έθνους κατά του τουρκικού ζυγού.

Ήταν πραγματικά ένα μοναδικό θέαμα, με δεκάδες φουστανελοφόρους να αναβιώνουν εικόνες μιας άλλης εποχής, τότε που η φουστανέλα, ήταν το σήμα κατατεθέν των Ελλήνων και των αγωνιστών. Τις αντιπροσωπείες, υποδέχτηκε στο χώρο, ο αναπληρωτής Δημάρχου Κλειτορίας, Περικλής Λυμπέρης, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος μίλησε στους χορευτές για την ιστορία της περιοχής.
Στη συνέχεια, οι αντιπροσωπείες μετέβησαν στο Μητροπολιτικό ναό της Λυκούριας, τον Άγιο Γεώργιο.

Εκεί δεκάδες ιερείς τέλεσαν Μέγα Εσπερινό.
Ακολούθησε η «παρέλαση» όλων των αντιπροσωπειών στα γραφικά σοκάκια της Λυκούριας, συνοδεία του Τάκη Μπαλάση και του γνωστού κλαρινίστα, κ. Γιώργου Κανελλάκη.
Ενθουσιασμένοι οι κάτοικοι της Λυκούριας από την παραδοσιακή αυτή «πατινάδα» είχαν βγει έξω από τα σπίτια τους και κρατώντας δίσκους στα χέρια κερνούσαν τους χορευτές, τσίπουρο και παραδοσιακά γλυκίσματα.
Η «πατινάδα» κατέληξε στο γήπεδο του χωριού, όπου όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η μεγάλη εκδήλωση.

Το πατροπαράδοτο γλέντι «άνοιξαν» οι χορευτές, οι οποίοι παρουσίασαν χορούς από τις περιοχές τους, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των διοργανωτών, αλλά και των επισήμων.
ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Πρώτος το λόγο πήρε ο πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου Λυκουριωτών, Κώστας Τσούτσας ο οποίος αφού συνεχάρη τους χορευτές, αναφέρθηκε στους στόχους του Δ.Σ., μεταξύ των οποίων η διατήρηση της παράδοσης του τόπου.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο Σύλλογος Λυκουριωτών αν και μετρά λίγο καιρό «ζωής», απέδειξε πως αποτελεί ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο της περιοχής και πως είναι πολλά υποσχόμενος.
Στη συνέχεια, μίλησε ο Νομάρχης Αχαΐας, Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από την παρουσίαση των παραδοσιακών χορών, ενώ συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να πραγματοποιήσουν αυτή τη μοναδική βραδιά παράδοσης και πολιτισμού, η οποία να σημειωθεί πως είναι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση που γίνεται στη Λυκούρια.
Ακολούθως το λόγο πήρε, ο Δήμαρχος Κλειτορίας, Ανδρέας Δημόπουλος, ο οποίος αφού συνεχάρη τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο για την πολυετή προσφορά του στην παράδοση και για τις προσπάθειές του στη διατήρηση των ηθών και εθίμων του τόπου, εξήγγειλε πως σύντομα θα δημοπρατηθεί το έργο πνοής για τη Λυκούρια, η ύδρευση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δήμου Κλειτορίας, Δήμος Κοντογιάννης, κάλεσε τους συγχωριανούς του να αγωνιστούν για να διατηρήσουν όλοι μαζί την παράδοση του τόπου τους.
Ακολούθησε η ομιλία του αναπληρωτή Δημάρχου, Περικλή Λυμπέρη, ο οποίος αφού μίλησε για το χωριό του, τη Λυκούρια, αναφέρθηκε σ’ έναν προς έναν τους ιερείς που τιμήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την πολύχρονη ποιμαντική τους δράση και κοινωνική προσφορά.

Λίγο πριν τις βραβεύσεις, μίλησε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα το νεοσύστατο Σύλλογο Λυκουριωτών και ευχήθηκε στα μέλη του να συνεχίσουν με την ίδια θέληση για προσφορά, ενώ πρότεινε την καθιέρωση της εκδήλωσης και τη μετατροπή της σε συναπάντημα των Λυκουριωτών και των φίλων τους. Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Φραντζής κάλεσε όλους τους καταγόμενους από την τ. επαρχία Καλαβρύτων να γίνουν μέλη του Π.Σ. και να αγωνιστούν όλοι μαζί για τη διατήρηση της παράδοσης του τόπου.
ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις. Αρχικά τιμήθηκαν οι ιερείς, που κατάγονται από τη Λυκούρια και υπηρετούν σε άλλες ενορίες. Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν, οι π. Αθανάσιος Μπράβος που υπηρετεί στη Γλύφα Ηλείας, ο π. Γεώργιος Αναστασόπουλος που υπηρετεί στην Αθήνα και ο π. Δημήτριος Μπίκος που υπηρετεί στα Σελιανίτικα Αιγίου. Ακόμη τιμήθηκαν δύο κτηνοτρόφοι του χωριού. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λυκουριωτών τίμησε με πλακέτα τον Π.Σ. «επισφραγίζοντας» την έναρξη της συνεργασίας των δύο συλλόγων, ενώ ο Π.Σ. δια του προέδρου του, Αθ. Φραντζή ανταπέδωσε την τιμή.
Επίσης, ο Π.Σ. επέδωσε τιμητική πλακέτα στον αναπληρωτή Δημάρχου, Περικλή Λυμπέρη για
την προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής. Τέλος, ο Π.Σ. προσέφερε σε όλα τα παιδιά αναμνηστικά μπλουζάκια με το έμβλημά του.
Τις πλακέτες επέδωσαν, απευθύνοντας και χαιρετισμό, ο βουλευτής, Απόστολος Κατσιφάρας, ο πολιτευτής, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολυκάστρου, Άγγελος Αναστασιάδης που συνόδευε το χορευτικό τμήμα του Δήμου του, καθώς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης και πρ. πρόεδρος του ΟΠΑΔ, κ. Χιόνης που κατάγεται από τη Λυκούρια. Όλοι συνεχάρησαν τους διοργανωτές για τη μεγάλη εκδήλωση, αλλά για την πλούσια και θερμή φιλοξενία.
Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακό γλέντι με το δημοτικό συγκρότημα του Τάκη Μπαλάση, το οποίο κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα