BREAKING NEWS

About

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Πάμε Κέρτεζη..

Στην Κέρτεζη, το χωριό του ιδρυτή του Συλλόγου Γεωργίου Αναγνώστη Στριφτόμπολα, θα συμμετέχουν αποψε, Σάββατο 30 Μαΐου 2009, ώρα 9 μ.μ. τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κέρτεζης, τη γιορτή του Τσοπάνη, στo πλαίσιο της συνεργασίας τους με άλλους πολιτιστικούς Συλλόγους και φορείς.
Θα πάρουν μέρος οι χορευτές δυο χορευτικών τμημάτων υπό τις οδηγίες της Χοροδιδασκάλας Βούλας Κωσταντάτου.
Οι 50 χορευτές και συνοδοί με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου Αθανάσιο Φραντζή, θα αναχωρήσουν από την Πάτρα 6 μ.μ. και θα βρίσκονται στο χώρο των εκδηλώσεων 8 μ.μ.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Τελετή λήξης της χορευτικής περιόδου 2008..2009

Με μία μεγάλη γιορτή αντάξια της πλούσιας δράσης τους και της επιτυχούς παρουσίας τους, τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου θα «σφραγίσουν» την επιτυχή διαδρομή τους κατά τη διάρκεια της χορευτικής περιόδου 2008-2009. Η καθιερωμένη τελετή λήξης της χορευτικής περιόδου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, στις 8.00 το βράδυ στο θεατράκι του ΟΛΠΑ, στη Μαρίνα. Δεκάδες ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προσέθεσαν στο ενεργητικό τους, τα μέλη των χορευτικών, προβάλλοντας την Αχαΐα και την παράδοση του τόπου μας.
Την ερχόμενη Κυριακή, 200 χορευτές του Π.Σ. θα βρεθούν επί σκηνής, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό υπερθέαμα παραδοσιακών χορών απ’ όλη την Ελλάδα και συνθέτοντας ένα γαϊτανάκι χρωμάτων.
Η γιορτή σηματοδοτεί ταυτόχρονα το σχεδιασμό της δράσης της επόμενης χορευτικής περιόδου, η οποία ξεκινά τον Ιούνιο με το μεγάλο ταξίδι των χορευτικών στην «καρδιά» της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, τα χορευτικά θα συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν το διάστημα 27 Ιουνίου με 7 Ιουλίου, στο Παρίσι, το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες και τη Λυών, επιφυλάσσοντας νέες συγκινήσεις. «Πρεσβευτές» της Αχαΐας θα αναδείξουν την πολιτισμική μας κουλτούρα, μεταφέροντας μηνύματα συνεργασίας. Επίσης τα χορευτικά σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, εντός και εκτός Αχαΐας. Το πρόγραμμα της γιορτής λήξης, έχει ως εξής:
8:00 μ.μ. Προσέλευση μελών.
8:10 μ.μ. Προσέλευση επισήμων,
• Έναρξη εκδήλωσης από 200 χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές που θα χορέψουν χορούς απ’ όλη την Ελλάδα.
• Χαιρετισμοί επισήμων και απολογισμός 2008-2009 από τον πρόεδρο του Π.Σ. Αθ. Φραντζή.
• Ομιλία 10΄ από την τελειόφοιτο του τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής, στην Διοίκηση και την Οικονομία, Αναστασία Δασουρά, μέλος των χορευτικών, με θέμα «Στα χνάρια της Ελληνικής παράδοσης»
• Βραβεύσεις.
• Οι χοροί συνεχίζονται με τα τμήματα Λαϊκά, Νησιώτικα, Ήπειρο Θράκης και Ευρωπαϊκούς.
• Απονομές αναμνηστικών. Τέλος Εκδήλωσης.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

ΑΡΧΑΙΟ ΛΕΟΝΤΙΟ

ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ ΒΛΑΣΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ.
ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΟ 1954 ΚΑΙ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ !!
Την ανάδειξη του Αρχαίου Λεοντίου ζητά για μία ακόμη φορά με Υπόμνημα της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, με την προώθηση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών, την περίφραξη και φύλαξη του χώρου και την έναρξη συστηματικών ανασκαφών για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου της Αχαΐας. Ο πρόεδρος της επιτροπής και Δημοτικός Σύμβουλος Καλαβρύτων Αθανάσιος Φραντζής, παρέδωσε υπόμνημα στον Υπουργό Πολιτισμού κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Πάτρα στο οποίο αναφέρεται. Κύριε Υπουργέ,
Στην περιοχή των Δ. Δ. Βλασίας- Προφήτη Ηλία και Μ. Ποντιά του Δήμου Καλαβρύτων Ν. Αχαΐας, βρίσκεται θαμμένος ένας ολόκληρος αρχαιολογικός πολιτισμός.
Πιο συγκεκριμένα, τρία χιλιόμετρα περίπου βόρεια Αγίου Νικολάου
Βλασίας στο λόφο Καστρiτσι, σε μικρή απόσταση δεξιά της δημοσίας οδού Καλαβρύτων-Πατρών, βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας πόλεως του Λεοντίου.
Συγκεκριμένα σώζεται ο οχυρωματικός περίβολος με τους πύργους, οι οποίοι είναι τετράγωνης κάτοψης, εκτός από έναν Ν.Α. γωνία που είναι κυκλικός. Στο πλάτωμα του λόφου έχουν επισημανθεί ερείπια τριών σημαντικών κτηρίων.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ Το 1958 ο κ. Ν. Γιαλούρης πραγματοποίησε μικρής διάρκειας ανασκαφική έρευνα, που έφερε στο φως το κοίλον του θεάτρου. Το θέατρο βρίσκεται στα ΒΑ πρανή του λόφου και εντός των τειχών. Αποκαλύφθηκαν εννέα (9) σειρές εδωλίων αρκετά καλής διατήρησης.
Οι ανώτερες σειρές πρέπει, κατά τον ανασκαφέα, να ήσαν λαξευμένες στο βράχο. Πρόκειται για μικρών διαστάσεων θέατρο, του οποίου οι πάροδοι σώζονται ακόμα σήμερα σε ύψος 2μ. περίπου.
Από το σύστημα δόμησης των τειχών της πόλεως, που χρονολογούνται στον 4οΠ.Χ. αι. καταστρέφεται, πιθανώς να πυρπολήθηκε από τον Φίλιππο Έ της Μακεδονίας κατά την εκστρατεία του στην Αχαΐα.
Ο λόφος Καστρίτσι είχε μεγάλη στρατηγική σημασία διότι βρίσκονταν στα σύνορα Αχαΐας και Αρκαδίας και τα σωζόμενα κατάλοιπα στο λόφο αυτό είναι πολύ σημαντικά.
Εκ περισυλλογής οστράκων υπάρχουν ενδείξεις και για παλαιότερη κατοίκηση του λόφου από τα αρχαϊκά έως και τα προϊστορικά χρόνια.
Ανατολικά της Αρχαίας πόλης, πλησίον του συνοικισμού Μενυχτέικα προέρχονται από τάφο περικνημίδες Αρχαϊκής εποχής .
Λίγο ανατολικότερα, στο συνοικισμό Λομποκά, Δ.Δ. Μικρού Ποντιά έχει εντοπιστεί νεκροταφείο Μυκηναϊκών χρόνων, τμήμα του οποίου ανέσκαψε ο αείμνηστος Κυπαρίσσης το 1930.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ Οι έρευνες και οι ανασκαφές έχουν σταματήσει από την εποχή του Ν. Γιαλούρη μάλλον ελλείψει πιστώσεων και μαζί με αυτές σταμάτησε κάθε προσπάθεια ανάδειξης των σημαντικών ευρημάτων της περιοχής που ανακαλύφθηκαν στο παρελθόν αλλά και όσων περιμένουν την αρχαιολογική σκαπάνη και το έμπρακτο ενδιαφέρον των επιστημόνων (αρχαιολόγων – ερευνητών και άλλων ) και την υλική συνδρομητής πολιτείας για να έρθουν στο φως και να καταγράψουν τον πολιτιστικό μας πλούτο, την βαριά και πολύτιμη κληρονομιά των Ελλήνων που χάνεται στα βάθη των αιώνων, την κληρονομιά ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Βεβαίως τελευταία, έχουν γίνει κάποια βήματα όπως, ένταξη της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στο Γ΄ ΚΠΣ, ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και έχει ξεκινήσει καθαρισμός του τοίχους της πόλεως, όμως ο ρυθμός των ενεργειών παραμένει αργός και βεβαίως δεν έχει ξεκινήσει συστηματική ανασκαφή.
Ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει,
Έρημος ακολουθώντας, την μοίρα της άγονης γραμμής που αποκαλείται ΚΑΛΑΒΡΥΤΟΧΩΡΙΑ, χωρίς δρόμους να εξασφαλίζουν την ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση σε αυτόν.
- Αφύλακτος, χωρίς περίφραξη, φωτισμό, υποδομές φύλαξης, έρμαιο και βορά, στα χέρια του οποιουδήποτε ανερμάτιστου κατ επίφαση Έλληνα που έχει σβήσει από την μνήμη του την φράση του αγνού πατριώτη ΈΛΛΗΝΑ Μακρυγιάννη.. ((αυτά όσα τάλαρα και να σας δώσουν μην καταδεχθείτε να τους τα δώσετε )) και του οποιουδήποτε αρχαιοθήρα αλλοδαπού που γνωρίζει καλύτερα από εμάς την ιστορία, την αξία και τον πλούτο του τόπου μας.
- Αναξιοποίητος, στην τουριστική Ελλάδα με την καλπάζουσα ανεργία που αγγίζει απόλυτα νούμερα στην Ελληνική ύπαιθρο – Καλάβρυτα – ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και μια πολύ καλή επιχείρηση για την απασχόληση των ντόπιων, των νέων που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στα αστικά κέντρα
Κύριε Υπουργέ,
Η ανάδειξη του Αρχαιολογικού αυτού χώρου θα είναι προς όφελος όχι μόνο των Δ.Δ. της περιοχής, αλλά και των Καλαβρύτων και ολόκληρης της Αχαΐας διότι, θα έχουμε μία ακόμη πρόταση για τον Έλληνα επισκέπτη , αλλά και Ευρωπαίο που έρχεται στη χώρα μας από την μοναδική πύλη το λιμάνι της Πάτρας, όπου ανηφορίζοντας προς Καλάβρυτα θα μπορεί να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο, το επιβλητικό, μεγαλόπρεπο, αρχαίο θέατρο Λεοντίου, όπου η θέα από εκεί πάνω, ανταμείβει πλουσιοπάροχα κάθε περαστικό και στην συνέχεια τους Μυκηναϊκούς τάφους στα Μενυχτείκα -Μουρίκι - Λομποκά, και εφόσον επισκεφτεί και την Ι.Μ. Άγιου Νικολάου Βλασίας και Ι.Μ. Μακελαριάς να καταλήξει στα Καλάβρυτα ώστε εκεί να έχει το ορμητήριό του προς τα άλλα αξιοθέατα της περιοχής.
Για τους λόγους αυτούς, ΖΗΤΑΜΕ:
1) Να ενταχθεί στα έργα άμεσης προτεραιότητας ο ως άνω αρχαιολογικός χώρος,
2) Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών,
3) Να περιφραχτεί και να φυλαχτεί ο χώρος,
Να ξεκινήσουν συστηματικές ανασκαφές για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου της περιοχής μας.


ΖΗΤΑΜΕ την ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΡΑ !!! Αρκετά 55 χρόνια αδιαφορίας !!!.

Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας.

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την γιορτή λήξης, της χορευτικής χρονιάς 2008 – 2009 των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου μας, την Κυριακή 31 Μαΐου, ώρα 08:00 μ.μ. στο Θέατρο του Ο.Λ.Π.Α. Α.Ε.. Η εκδήλωση θα «σφραγίσει» την επιτυχή παρουσία των χορευτικών μας, που κατάφεραν να ξεχωρίσουν για μία ακόμη χρονιά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
08:00 μ.μ. Προσέλευση μελών.
08:10 μ.μ. Προσέλευση επισήμων, έναρξη εκδήλωσης.
· Χοροί από την Πελοπόννησο.
· Χαιρετισμοί επισήμων και απολογισμός 2008-2009 από τον πρόεδρο του Π.Σ. Αθ. Φραντζή.
· Ομιλία 10΄ με θέμα "Στ΄ αχνάρια της Ελληνικής παράδοσης"
· Βραβεύσεις.
Οι χοροί συνεχίζονται με τα τμήματα Λαϊκά, Νησιώτικα, Ήπειρο και Θράκης.
Απονομές αναμνηστικών. Τέλος Εκδήλωσης.
Για το Δ. Σ.


Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Φραντζής
Η Γ. Γραμματέας
Γεωργία Χασαποπούλου

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Ανάδειξη του Παλαιομονάστηρου

Η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε εργασίες στον μικρό ναό της Αγίας Λαύρας

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την ιστορία της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, η οποία φιλοξενεί ανεκτίμητους «θησαυρούς» του Έθνους, ελάχιστοι όμως ξέρουν πως λίγα μέτρα μακριά βρίσκεται ακόμη ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο, το Παλαιομονάστηρο, εκεί όπου λειτούργησε για πρώτη φορά η Μονή το 961. Μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης το σημαντικό αυτό βυζαντινό μνημείο, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, αποκτά τη χαμένη του αίγλη χάρη στις εργασίες που ανέλαβε και υλοποίησε η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκει ο μικρός ναός. Στο Παλαιομονάστηρο έγιναν σημαντικές εργασίες, κυρίως συντήρηση των τοιχογραφιών, υπό την επίβλεψη της προϊσταμένης της 6ης Εφορείας, Αρχαιολόγου, Αναστασίας Κουμούση, οι οποίες και θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάδειξη του βυζαντινού αυτού θησαυρού.
Η κατασκευή της Μονής ξεκίνησε το 961 στην θέση Παλαιομονάστηρο που βρίσκεται 300 μέτρα νοτιοδυτικά του σημερινού μοναστηριού. Αυτή η πρώτη Μονή καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά το 1585. Η Μονή έμεινε έρημη για 15 χρόνια ώσπου κάποιος ενάρετος Καλαβρυτινός ράπτης ονόματι Ιωάννης απογοητευμένος από τις απιστίες της συζύγου του αποφάσισε να αφήσει τα εγκόσμια και να ξαναχτίσει τη μονή της Αγ. Λαύρας. Τον πλαισίωσαν παλαιότεροι και νεώτεροι μοναχοί και τον ανέδειξαν ηγούμενο. Το 1689 η μονή μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση. Το Παλαιομονάστηρο, λαξευμένο μέσα στο βράχο έχει τοιχογραφίες βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Οι τοιχογραφίες του ιερού χρονολογούνται στον 14ο αιώνα, είναι υψηλής ποιότητας και πιστοποιούν μια άγνωστη από ιστορικές πηγές, ακμή της Αγίας Λαύρας κατά την περίοδο των Παλαιολόγων. Οι υπόλοιπες τοιχογραφίες ανήκουν στους μεταβυζαντινούς χρόνους, είναι λαϊκότροπες και χρονολογούνται με επιγραφή το 1645.
Για τη συντήρηση των τοιχογραφιών υπήρχε εγκεκριμένη μελέτη που είχαν συντάξει οι συντηρητές της Εφορείας, Ζώης Γκρίλλας και Αναστασία Σαμπαζιώτη. Το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και το Ίδρυμα Χ.Κ. Λεβέντη ανέλαβαν τη δαπάνη συντήρησης των τοιχογραφιών στο πλαίσιο της προστασίας, ανάδειξης και προβολής μνημείων του ελληνικού πολιτισμού, εντός και εκτός Ελλάδος. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2008, ενώ η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Στο μνημείο απασχολήθηκε συνεργείο που αποτελούσαν τέσσερις συντηρητές και τέσσερις βοηθοί. Η συνολική επιφάνεια που καταλαμβάνουν οι τοιχογραφίες είναι 180 τ.μ. Πρέπει να αναφέρουμε πως στη διάρκεια των εργασιών επισκέφθηκε το μνημείο δύο φορές ο κ. Χάρης Λεβέντης. Οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2009.
Συγκεκριμένα, οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν είναι:
- Καθαρισμός ζωγραφικής επιφάνειας από άλατα, επιχρίσματα με μηχανικό ή και χημικό τρόπο
- Στερέωση τοιχογραφιών
- Απάλειψη νεοτέρων χαράξεων
- Αισθητική αποκατάσταση (χρωματικές συμπληρώσεις) χωρίς να αλλοιωθεί το ύφος του ζωγραφικού συνόλου.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Επιτέλους ξεκίνησε ο δρόμος ..

Στις αρχές του 2012, δηλαδή σε λιγότερο από τρία χρόνια θα πρέπει να είναι έτοιμος να παραδοθεί στην κυκλοφορία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο νέος αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Πατρών - Πύργου στον οποίο ήδη τα συνεργεία άρχισαν τα έργα.
Από τις συνολικά 19 μεγάλες σήραγγες που προβλέπεται να κατασκευαστούν, ήδη άρχισαν οι εργασίες για την διάνοιξη των πρώτων, ενώ από τον Ιούνιο τα εργοτάξια πυκνώνουν στο μεγαλύτερο μέρος της εθνικής από το Κιάτο μέχρι την Πάτρα, προκειμένου το έργο να παραδοθεί χωρίς καθυστερήσεις.
Επιτέλους, η εθνική μας καρμανιόλα, στην οποία έχουν «θυσιαστεί» εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές θα αλλάξει «πρόσωπο»…

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Νία συγχαρητήρια..

Είμαστε όλοι υπερήφανοι για τη Νία ..
Την Παρασκευή 3 Απριλίου 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, έγινε η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Έρωτας αλά Ελληνικά». Παραγωγή των Τομ Χανκς και Ρίτα Γουίλσον, σε σκηνοθεσία Ντόναλντ Πέτρι με πρωταγωνιστές την υποψήφια για Όσκαρ, Νία Βαρδάλου (Βαρντάλος), τον Αλέξη Γεωργούλη και τον βραβευμένο με Όσκαρ Ρίτσαρντ Ντρέιφους.
Η ταινία αριθμεί δύο σημαντικές πρωτιές για την Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά δόθηκε άδεια από τις Ελληνικές αρχές να πραγματοποιηθούν γυρίσματα στους συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Ακρόπολη και Δελφούς και για πρώτη φορά στην ιστορία του κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα παγκόσμια πρεμιέρα μιας ταινίας δυο μήνες πριν από την ημερομηνία προβολής στην Αμερική, η οποία έχει οριστεί για 5 Ιουνίου 2009.
Παρών στην πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής ήταν όλοι οι συντελεστές, ο Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τίμησε τη Νία Βαρδάλου με ειδικό βραβείο για τη συνεισφορά της στην προβολή της χώρας και του Ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.
Τη Νία συνόδευαν οι γονείς της. Ο πατέρας της Κωνσταντίνος Βαρδάλος από το Δρυμό Καλαβρύτων και η μητέρα της Ντορίν, ενώ παρευρέθησαν δεκάδες συμπατριώτες Καλαβρυτινοί, για να της σφίξουν το χέρι και να τη συγχαρούν.
Μετά το τέλος της παράστασης η Νία δήλωσε :
- Η Ελλάδα είναι η χώρα καταγωγής μου και απ’ όσο θυμάμαι «αν έχεις κέφι έλα στην Ελλάδα!» (ατάκα της ταινίας)
- Πως σου φάνηκε που έκανες τα γυρίσματα στην Ελλάδα;
Ήταν μια φανταστική εμπειρία να κάνεις γυρίσματα στην Ελλάδα. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.
- Είσαι Ελληνίδα; Οι γονείς σου είναι Έλληνες;
Ναι οι γονείς μου είναι Έλληνες, εγώ γεννήθηκα στον Καναδά αλλά είμαι Ελληνίδα.
- Πώς ήταν η εμπειρία σου με το «Γάμος αλά Ελληνικά»;
Ήταν μία φοβερή εμπειρία, πέρασα πολύ ωραία!
- Ποιό είναι το επόμενο σου πρότζεκτ;
Έχω μια ταινία που λέγεται «Μισώ την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου», την έγραψα και τη σκηνοθέτησα εγώ η ίδια. Βγαίνει σε λίγες μέρες.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Το γλέντησαν για τα καλά ..

Ήταν όλοι εκεί!
Μία μοναδική βραδιά, τη "βραδιά της παρέας" είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα μέλη των χορευτικών του Π.Σ., αλλά και τα μέλη του Συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δ.Σ. και συμμετείχαν σε μία ξεχωριστή εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη σε όλους όσοι εργάζονται ακαταύπαστα για τον Παγκαλαβρυτινό, Πάτρας "υπηρετώντας" τις αρχές και τις δράσεις του.
Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Συλλόγου με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών του και την ανάπτυξη δεσμών φιλίας και συνεργασίας, εκατοντάδες μέλη συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Παγκαλαβρυτινού, στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου και έστησαν ένα τρικούβερτο γλέντι. Συνοδεία ζωντανής μουσικής, με εκλεκτούς μεζέδες (μέχρι και αρνιά μπήκαν στη σούβλα) και άφθονο κρασί και μπίρα, τα μέλη των χορευτικών, διασκέδασαν και γλέντησαν μέχρι πρωίας, ανανεώνοντας το ραντεβού τους.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Ξενοδοχεία Αχαΐας

Δεν βάζουν μυαλό ....
Παρά την οικονομική κρίση και τα στοιχεία που δείχνουν πτώση της μέσης πληρότητας των ξενοδοχείων κατά 26% τον μήνα Ιανουάριο, κατά 13,1% τον μήνα Φεβρουάριο και κατά 15,7% τον μήνα Μάρτιο οι ξενοδόχοι και της Αχαΐας δεν φαίνεται πως έχουν λάβει το μήνυμα…
Και αυτό, γιατί και στη «Λαύρα» έφθασαν παράπονα για τιμές υπέρ του δέοντος υψηλές, τόσο στα Καλάβρυτα που ο κόσμος ήθελε να επισκεφθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο, όσο και στην
Πάτρα το τριήμερο της Αποκριάς. Και μάλιστα, το σημαντικότερο είναι πως οι περισσότεροι προτιμούσαν να κρατήσουν κλειστά τα διαθέσιμα δωμάτια που είχαν, από το να μειώσουν τις τιμές τους και να προσφέρουν ελκυστικά πακέτα διαμονής. Το μόνο που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι πως έρχονται πιο δύσκολες ημέρες για τον τουρισμό, γι’ αυτό θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες και δράσεις…

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Αρχιερατικός Επίτροπος Καλαβρύτων

Μας συγκινεί η έντονη δράση του, αλλά και η τεράστια πνευματική και κοινωνική του προσφορά.
Το όνομά του έχει συνδεθεί με την ποιμαντορία την οποία «υπηρετεί» ακούραστα και με ζήλο εδώ και πολλά χρόνια. Ο λόγος για τον Αρχιερατικό Επίτροπο Καλαβρύτων, π. Γεώργιο Μπίρμπα, έναν άνθρωπο με σημαντική προσφορά και πλούσιο συγγραφικό έργο. Ο π. Γεώργιος έχει κερδίσει την αγάπη του κόσμου, με τη σεμνή και συνάμα επιβλητική παρουσία του. Πρόσφατα, ο π. Γεώργιος στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στις επετειακές εκδηλώσεις, απέδειξε πως είναι γνώστης των ιστορικών γεγονότων, καθώς αναφέρθηκε σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας, οι οποίες όπως είπε, πρέπει να «φωτιστούν». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην πρώτη σύγκρουση του 1821 που έγινε στο Χελμό, η οποία έχει «παραληφθεί» από τα ιστορικά γεγονότα της Εξέγερσης του Έθνους.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού 2009

Ανεπανάληπτη εμπειρία ήταν για την πολυμελή αντιπροσωπεία του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου και των χορευτικών του τμημάτων, η συμμετοχή τους στο 29ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού, στο οποίο φέτος για πρώτη φορά ήταν συνδιοργανωτής και ο Π.Σ. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την περασμένη Κυριακή σημειώνοντας πρωτοφανή επιτυχία, καθώς στο πέρασμα του Φαραγγιού συμμετείχαν 1.000 και πλέον πεζοπόροι απ’ όλη την Ελλάδα. Ο καλός καιρός ήταν σύμμαχος όλων εκείνων που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τη μαγεία της φύσης και την μοναδική περιοχή του Φαραγγιού.
Η αντιπροσωπεία του Π.Σ., αποτελούμενη από περίπου εκατό χορευτές και τους συνοδούς τους αναχώρησε από την Πάτρα με λεωφορεία το πρωί της Κυριακής 10 Μαΐου. Φθάνοντας στη Ζαχλωρού, «εγκατέλειψαν» τα οχήματα και μαζί με εκατοντάδες ακόμη πεζοπόρους βρέθηκαν μέσα στο μεγαλείο της φύσης, ακολουθώντας το «φιδίσιο» δρόμο του Οδοντωτού, δίπλα από τις ράγες του ιστορικού τρένου. Απόκρημνα βράχια, γάργαρα νερά που σχημάτισαν καταρράκτες, το ποτάμι, το πράσινο, οι πετρωτές γέφυρες συνέθεταν μια μοναδική εικόνα που θα μείνει ανεξίτηλη σε όλους τους συμμετέχοντες.
Την αντιπροσωπεία συνόδευε, τόσο ο Δήμαρχος Διακοπτού, Τ. Βασιλείου, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Βασίλειος Ασπρούλιας, όσο και ο π. αντιδήμαρχος, Θ. Πλιατσικούρας.
Οι πεζοπόροι πραγματοποίησαν ολιγόωρη στάση στα Νιάματα, εκεί όπου οι διοργανωτές τους υποδέχτηκαν με φαγητό, γλυκίσματα και αναψυκτικά. Παρουσία και του προέδρου της ΝΕΑ, Δημήτρη Φιλιππάτου, οι χορευτές του Π.Σ. παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων, ενώ έγιναν και αποδέκτες δεκάδων προσκλήσεων από συλλόγους και φορείς από την Κόρινθο, το Άργος και αλλού. Στη συνέχεια ακολούθησε η ανταλλαγή αναμνηστικών. Ο πρόεδρος του διοργανωτή, Συλλόγου Ορειβασίας – Χιονοδρομίας – Αναρρίχησης Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων, Χαρίλαος Ερμείδης απένειμε στον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο και συγκεκριμένα, στον πρόεδρο, Αθανάσιο Φραντζή τιμητική πλακέτα, ως ελάχιστη αναγνώριση, όπως είπε, της μεγάλης του προσφοράς στη διατήρηση του πολιτισμού και της ιστορίας μας, στη διάδοση της παράδοσης του τόπου μας και στην προβολή της Αχαΐας, γενικότερα. Και ο Π.Σ. όμως ανταπέδωσε και απένειμε στον κ. Ερμείδη (την απονομή έκανε ο Δήμαρχος Διακοπτού) το λάβαρο των χορευτικών τμημάτων σε ανάμνηση της συμμετοχής τους στο Πανελλήνιο Πέρασμα του Φαραγγιού. Ακολούθως η αντιπροσωπεία του Π.Σ. μετέβη στο Διακοπτό, όπου παρέμεινε για αρκετές ώρες απολαμβάνοντας φαγητό και καφέ στις επιχειρήσεις της περιοχής.
«Ήταν μία μοναδική εμπειρία, την οποία θα επαναλάβουμε και του χρόνου. Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για τη σημαντική αυτή, διοργάνωση, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η επαναλειτουργία του Οδοντωτού σιδηροδρόμου», ανέφερε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής.

Τα είπαν με τον Υφυπουργό.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης που έγινε την Πρωτομαγιά στην Κάπελη, οι εκπρόσωποι φορέων, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Ηλείο Υφυπουργό Απασχόλησης, Γιώργο Κοντογιάννη, ο οποίος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη δράση του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου. Μάλιστα σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του Π.Σ., Αθ. Φραντζή δεσμεύτηκε πως θα παραστεί σε προσεχή εκδήλωση, καθώς όπως είπε, πιστεύει στην ελληνική παράδοση και στηρίζει ενεργά τους φορείς που την εκπροσωπούν.
«Πλώρη» για ακόμη ένα ταξίδι στο εξωτερικό βάζουν τα χορευτικά τμήματα του Π.Σ. μετά από πρόσκληση που έλαβαν από την Ελληνική Κοινότητα Ιασίου της Ρουμανίας, η οποία υπογράφεται από την πρόεδρο, Χημ. Μαρίκα Πιέπτου Κόζα. Στην πρόσκληση αναφέρεται: «Παρακολουθούμε τη δράση του ιστορικού Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, μέσα από την πλούσια ιστοσελίδα σας και εμείς οι Έλληνες, της ελληνικής κοινότητας της Ρουμανίας, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Από τον ιερό τόπο του Ιασίου που σχεδιάστηκε η ελληνική επανάσταση και στην Αγία Λαύρα, στα Καλάβρυτα έπεται η πρώτη τουφεκιά για την απελευθέρωση της υπόδουλης πατρίδας μας, σας συγχαίρουμε για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε για τη διατήρηση της παράδοσης και τη διατήρηση της μνήμης των ιστορικών γεγονότων της πατρίδας μας. Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά να έρθετε στο Ιάσιο, να συμμετέχετε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε το 2009. Θα είναι μια καλή ευκαιρία να περπατήσετε στον τόπο που οι Φιλικοί απεφάσισαν να αποτάξουν τον τουρκικό ζυγό. Επίσης προτείνουμε την αδελφοποίηση της ελληνικής κοινότητας Ιασίου Ρουμανίας με τον ιστορικό Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο».

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Στενοί δεσμοί συνεργασίας

Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει με φορείς της Αχαΐας, έλαβε πρόσφατα από το περιφερειακό τμήμα Πατρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την πρόεδρό του, Μόνικα Σολωμού ευχαριστήρια επιστολή με αφορμή τη συμμετοχή των χορευτικών του τμημάτων σε εκδήλωση που έγινε στο Άσυλο Ανιάτων. Στην επιστολή αναφέρεται: «Το Δ..Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του περιφερειακού τμήματος Πατρών αισθάνεται την υποχρέωση να σας ευχαριστήσει θερμά για την ευγενική προσφορά σας, η οποία αφορά τη συμμετοχή του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου σας σε αποκριάτικη ψυχαγωγική εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας του τμήματός μας για τα φιλοξενούμενα άτομα στο Άσυλο Ανιάτων "Η Αγ. Ευφροσύνη", την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009. Η προσφορά σας φανερώνει τα ευγενικά αισθήματα από τα οποία διακατέχεστε και την αγάπη σας προς τον Ερυθρό Σταυρό και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας».

Βρήκαν θαλπωρή και φροντίδα

Μαθητές από τη σεισμόπληκτη Λ’ Ακουίλα επισκέφθηκαν και την Πάτρα με πρωτοβουλία του Ελληνοϊταλικού Συνδέσμου.«Πρεσβευτές» της Ελλάδας στην Ιταλία και με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη ζεστή φιλοξενία και υποδοχή που τους επεφύλαξαν φορείς και Αρχές, οι 23 νέοι της σεισμόπληκτης πόλης Λ’ Ακουίλα πήραν το δρόμο της επιστροφής μετά από δέκα ημέρες παραμονής τους στη χώρα μας.
Τα παιδιά επισκέφθηκαν την Ελλάδα, όπου συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό, αλλά και τον Δήμαρχο Αθηναίων, με πρωτοβουλία του Ελληνοϊταλικού Συνδέσμου, ο οποίος είχε την έδρα του στη μεσαιωνική ιταλική πόλη που βίωσε την καταστροφή και θρήνησε εκατοντάδες νεκρούς.
Τα παιδιά συνόδευε σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Συνδέσμου, Ευάγγελος Αλεξανδρής, ο οποίος είχε συνάντηση στην Πάτρα και με τον πρόεδρο του Π.Σ., Αθανάσιο Φραντζή, καθώς οι δύο σύλλογοι έχουν συνεργασία εδώ και χρόνια.

«Αναχωρούμε από την Ελλάδα μετά από δέκα ημέρες παραμονής. Ζω στην Λ’ Ακουίλα από το 1980 και από την ώρα που έγινε ο φονικός σεισμός, βρέθηκα στο επίκεντρο της καταστροφής. Εκτός από τη δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων για τα ελληνικά μέσα, είχε και τον συντονισμό της πολιτικής προστασίας. Από νωρίς φάνηκε η ανάγκη, τα παιδιά που έχασαν τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν να φύγουν μακριά από την πόλη τους, έπρεπε να απομακρυνθούν για ψυχολογικούς λόγους. Αποφάσισα λοιπόν να τους προσφέρω αυτό που η άλλη πατρίδα μου η Ελλάδα θα μπορούσε να τους προσφέρει, φιλοξενία, στοργή και θαλπωρή. Το αίτημά μας έγινε δεκτό από την ΚΕΔΚΕ.
Τα παιδιά αυτά φεύγουν πρεσβευτές της Ελλάδας και μεταφέρουν μηνύματα συνεργασίας σε πολλαπλά επίπεδα. Σκοπός είναι να ενεργοποιήσουμε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανοικοδόμηση της πόλης, που χτίστηκε το 1258 και έχει μεσαιωνικό χαρακτήρα και τεράστιο πολιτιστικό πλούτο», τόνισε ο κ. Αλεξανδρής.
Σύντομα θα γίνουν επισκέψεις στην Ελλάδα και άλλων αντιπροσωπειών νέων από την πόλη Λ’ Ακουίλα, γι’ αυτό και ο Ελληνοϊταλικός Σύνδεσμος ζητά τη συνδρομή των Δήμων της χώρας για τη φιλοξενία τους.

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Νέο Λάβαρο

Νέο Λάβαρο απέκτησε πρόσφατα ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος. Πρόκειται για αντίγραφο του ιστορικού Λαβάρου της Επαναστάσεως που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας. Το πρώτο αντίγραφο του Λαβάρου είχε δωριστεί στο Σύλλογο το 1958 από τον φαρμακέμπορο Kουρλαμπά. Μετά όμως από τόσα χρόνια είχε υποστεί σημαντικές ζημιές και η αντικατάστασή του ήταν επιβεβλημένη. Χάρη στην Καλαβρυτινή, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, Ελένη Τζουμάκα- Λαγουμιτζή και το σύζυγό της Βλάση Λαγουμιτζή, το Λάβαρο αντικαταστάθηκε μ’ ένα χειροποίητο, πραγματικό αριστούργημα. Τέτοιες ενέργειες σίγουρα αξίζουν συγχαρητήρια απ’ όλους και πρέπει να βρίσκουν μιμητές...

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

29ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού.

Ανεπανάληπτη εμπειρία ήταν για την πολυμελή αντιπροσωπεία του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου και των χορευτικών του τμημάτων, η συμμετοχή τους στο 29ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού, στο οποίο φέτος για πρώτη φορά ήταν συνδιοργανωτής και ο Π.Σ. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την περασμένη Κυριακή σημειώνοντας πρωτοφανή επιτυχία, καθώς στο πέρασμα του Φαραγγιού συμμετείχαν 1.000 και πλέον πεζοπόροι απ’ όλη την Ελλάδα. Ο καλός καιρός ήταν σύμμαχος όλων εκείνων που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τη μαγεία της φύσης και την μοναδική περιοχή του Φαραγγιού. Η αντιπροσωπεία του Π.Σ., αποτελούμενη από περίπου εκατό χορευτές και τους συνοδούς τους αναχώρησε από την Πάτρα με λεωφορεία το πρωί της Κυριακής 10 Μαΐου. Φθάνοντας στη Ζαχλωρού, «εγκατέλειψαν» τα οχήματα και μαζί με εκατοντάδες ακόμη πεζοπόρους βρέθηκαν μέσα στο μεγαλείο της φύσης, ακολουθώντας το «φιδίσιο» δρόμο του Οδοντωτού, δίπλα από τις ράγες του ιστορικού τρένου.
Απόκρημνα βράχια, γάργαρα νερά που σχημάτισαν καταρράκτες, το ποτάμι, το πράσινο, οι πετρωτές γέφυρες συνέθεταν μια μοναδική εικόνα που θα μείνει ανεξίτηλη σε όλους τους συμμετέχοντες. Την αντιπροσωπεία συνόδευε, τόσο ο Δήμαρχος Διακοπτού, Τ. Βασιλείου, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Βασίλειος Ασπρούλιας, όσο και ο π. αντιδήμαρχος, Θ. Πλιατσικούρας.
Οι πεζοπόροι πραγματοποίησαν ολιγόωρη στάση στα Νιάματα, εκεί όπου οι διοργανωτές τους υποδέχτηκαν με φαγητό, γλυκίσματα και αναψυκτικά. Παρουσία και του προέδρου της ΝΕΑ, Δημήτρη Φιλιππάτου, οι χορευτές του Π.Σ. παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων, ενώ έγιναν και αποδέκτες δεκάδων προσκλήσεων από συλλόγους και φορείς από την Κόρινθο, το Άργος και αλλού.
Στη συνέχεια ακολούθησε η ανταλλαγή αναμνηστικών. Ο πρόεδρος του διοργανωτή, Συλλόγου Ορειβασίας – Χιονοδρομίας – Αναρρίχησης Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων, Χαρίλαος Ερμείδης απένειμε στον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο και συγκεκριμένα, στον πρόεδρο, Αθανάσιο Φραντζή τιμητική πλακέτα, ως ελάχιστη αναγνώριση, όπως είπε, της μεγάλης του προσφοράς στη διατήρηση του πολιτισμού και της ιστορίας μας, στη διάδοση της παράδοσης του τόπου μας και στην προβολή της Αχαΐας, γενικότερα. Και ο Π.Σ. όμως ανταπέδωσε και απένειμε στον κ. Ερμείδη (την απονομή έκανε ο Δήμαρχος Διακοπτού) το λάβαρο των χορευτικών τμημάτων σε ανάμνηση της συμμετοχής τους στο Πανελλήνιο Πέρασμα του Φαραγγιού. Ακολούθως η αντιπροσωπεία του Π.Σ. μετέβη στο Διακοπτό, όπου παρέμεινε για αρκετές ώρες απολαμβάνοντας φαγητό και καφέ στις επιχειρήσεις της περιοχής.
«Ήταν μία μοναδική εμπειρία, την οποία θα επαναλάβουμε και του χρόνου. Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για τη σημαντική αυτή, διοργάνωση, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η επαναλειτουργία του Οδοντωτού σιδηροδρόμου», ανέφερε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής.
 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα