BREAKING NEWS

About

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Άνοιξε το Μουσείο της Πάτρας

Στις 24 Ιουλίου έγιναν τα εγκαίνια από τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά. Όλα ήταν έτοιμα, ώστε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό, μετά τα επίσημα εγκαίνια που πραγματοποιηθήκαν την Παρασκευή 24 Ιουλίου από τον υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά.
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδος. Όραμα πολλών δεκαετιών και πολλών ανθρώπων για την Πάτρα, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο έρχεται να αποτελέσει μια σύγχρονη και αξιοπρεπέστατη στέγη για τους πολλούς και ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής, αποτελώντας παράλληλα την πιο σημαντική πολιτιστική υποδομή της Πάτρας τα τελευταία… 150 χρόνια, περίπου!
Θεωρείται βέβαιο, πως για την ευρύτερη περιοχή θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, καθώς ο επιβλητικός όγκος του, τα εκθέματά του, καθώς και οι… σκέψεις της Επιστημονικής Επιτροπής για τη συνέχεια, προβλέπουν την διαρκή και αμφίδρομη σχέση της πόλης με το Μουσείο, μέσα από μια σειρά δράσεις και εκδηλώσεις. «Τα εγκαίνια του έργου ηταν η απαρχή μιας νέας περιόδου κατά την οποία η φιλοδοξία είναι, το Μουσείο να συμβάλλει στην προστιθέμενη αξία της Πάτρας ως μητροπολιτικό κέντρο της Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Να λειτουργήσει ως εκπαιδευτική και πολιτισμική «κυψέλη» και να καταστεί ένας αγαπημένος και οικείος χώρος για κάθε κάτοικο της Πάτρας, που δεν θα τον επισκεφθεί μόνο μία φορά για να περιηγηθεί στα εκθέματά του, αλλά πολύ περισσότερες, μετέχοντας ή παρακολουθώντας τις ποικίλες δράσεις που προγραμματίζονται στον χώρο του και οι οποίες θα ανακοινωθούν στο κατάλληλο χρονικό διάστημα.
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, ξεκίνησε την λειτουργία του με τρεις από τις τέσσερις βασικές αίθουσες εκθεμάτων του και πιο συγκεκριμένα, με την αίθουσα ιδιωτικού βίου, τη νεκρόπολη και την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να λειτουργήσει και η αίθουσα δημοσίου βίου. Παράλληλα, σε λειτουργία θα τεθεί ευθύς εξαρχής, τόσο η αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όσο και το αμφιθέατρο του Μουσείου. Να σημειωθεί, πως το Μουσείο, με εμβαδόν εσωτερικών χώρων 8.000 τ.μ. και χτισμένο σε οικόπεδο έκτασης 28.000 τ.μ. είναι το δεύτερο μεγαλύτερο Μουσείο της χώρας, μετά το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Μέτρα προφύλαξης από τη γρίπη

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης που πλέον έχει κάνει την εμφάνισή της και στη χώρα μας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ανακοίνωσε πως θα γίνει αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των περιστατικών της νέας γρίπης. Ειδικότερα, εφεξής οι ασθενείς με συμπτώματα γρίπης θα αξιολογούνται με βάση την κλινική εικόνα, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν έως σήμερα, που χρειαζόταν εργαστηριακή επιβεβαίωση.
Τα νοσοκομεία παραμένουν σε φάση «επαγρύπνησης και ετοιμότητας» για τη νόσο, ενώ έμφαση θα συνεχίσει να δίνεται στην έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων και την τήρηση των μέτρων υγιεινής από τον πληθυσμό. Τέλος, συστήνεται Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την πανδημία γρίπης με τη συμμετοχή επιστημόνων και θεσμικών οργάνων.
Ακόμη, θα γίνει και εμβολιασμός του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με προτεραιότητα τα παιδιά και τους ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν την αγωνία τους για την εξέλιξη της νόσου και το ενδεχόμενο αυτή να γίνει πιο «επιθετική».

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
ΣΤΟ 8Ο ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Προσκαλούμε όσα χορευτικά τμήματα επιθυμούν να συμμετέχουν στο 8ο ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Αυγούστου ώρα 9 μ.μ. στη Λυκούργια του Δήμου Κλειτορίας και το Σάββατο 22 Αυγούστου ώρα 7μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Δάφνης του Δήμου Παϊων να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του Π.Σ. να δηλώσουν συμμετοχή. Τηλ 6972 296949, FAX 2610279340 .
Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Παγκαλαβρυτινός Πάτρας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και ο Δήμος Παϊων. Συμμετέχουν οι Δήμοι Καλαβρύτων, Κλειτορίας, Αροανίας και όλοι οι τοπικοί Σύλλογοι της τέως επαρχίας Καλαβρύτων. Το πρόγραμμα που προτείνουμε για διήμερη ή τριήμερη επίσκεψη στην Ιστορική επαρχία Καλαβρύτων έχει ως εξής:

Ημέρα Παρασκευή 21 Αυγούστου, άφιξη στη Δάφνη, υποδοχή, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και επίσκεψη - περίπατος στον τοπικό Δήμο να γνωρίσετε την πόλη.
Το βράδυ ώρα 9 μ.μ. στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λυκούργιας, τα χορευτικά θα πάρουν μέρος στην πρώτη πολιτιστική εκδήλωση, που διοργανώνει ο Π.Σ., ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λυκούργιας και συμμετέχει ο Δήμος Κλειτορίας.
Θα προσφερθεί πλούσιο φαγητό με τοπικά εδέσματα « βραστό, τοπικό τυρί, κρασί κλπ» για το σύνολο των συμμετεχόντων, χορευτές και συνοδούς.
Μετά τα χορευτικά θα ακολουθήσει χορός και γλέντι για όλους με την ορχήστρα του Τάκη Μπαλάση

Ημέρα Σάββατο 22 Αυγούστου, ώρα 10 π.μ. επίσκεψη στο φράγμα του Λάδωνα, στο ΝΑ.Ο.Δ., στα σπήλαια των Λιμνών και στο φημισμένο Πλατανοδάσος του Πλανιτέρο. Φαγητό στις καταπληκτικές ταβέρνες πάνω στο ποτάμι, επιστροφή και ξεκούραση στο Ξενοδοχείο. Το απόγευμα ώρα 7 συγκέντρωση σε προκαθορισμένο χώρο και πατινάδα των χορευτικών με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους με τη συνοδεία λαϊκών παραδοσιακών μουσικών, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προς την πλατεία και ακολουθεί το χορευτικό θέαμα.
Μετά από την κινη χορευτική παράσταση όλων των χορευτικών, θα γίνουν χαιρετισμοί από τους συμμετέχοντες και ανταλλαγή αναμνηστικών και θα ακολουθήσει η παραδοσιακή ορχήστρα του γνωστού Γιώργου Δαλιάνη και χορός για όλους.
Ημέρα Κυριακή 23 Αυγούστου ώρα 8 αναχώρηση των αποστολών και επίσκεψη στον τόπο Θυσίας στα Καλάβρυτα. Ενημέρωση για τα Ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς το Δεκέμβριο του 1943 και καφέ στο κέντρο της πόλης. Αμέσως μετά επίσκεψη στα Ιστορικά Μοναστήρια, το Μέγα Σπήλαιο και την Αγια Λάβρα, να δείτε και να θαυμάσετε το αυθεντικό Ιστορικό Λάβαρο που σήκωσε ο Παλαιόν Πατρών Γερμανός το 1821.
Εδώ τελειώνει και η περιήγηση σας στα Ιστορικά χώματα των Καλαβρύτων και παίρνετε το δρόμο της επιστροφής, κάνοντας μια στάση στην Πάτρα για ένα καφέ και αναψυκτικά και περνώντας από την μεγαλύτερη γέφυρα της Ευρώπης, του Ρίου – Αντιρρίου επιστρέφετε στην έδρα σας.
Το προτεινόμενο πρόγραμμα μπορείτε να αλλάξετε σύμφωνα με τις επιθυμίες σας

Παρακαλούμε οπως μας ενημερώσετε εγκαίρως για τη συμμετοχή σας, να την συμπεριλάβουμε στις αφίσες, προσκλήσεις κλ
Με φιλικούς χαιρετισμούς

Ο πρόεδρος

Αθανάσιος Φραντζής

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Στην Κάτω Βλασία

Ούτε λεπτό δεν σταματούν τη δράση τους, τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, τα οποία δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν από το μεγάλο ταξίδι στην «καρδιά» της Ευρώπης και… έστησαν πάλι χορό!
Την Κυριακή 12 Ιουλίου, τα χορευτικά τμήματα συμμετείχαν στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών χορών με τίτλο «χορεύουμε για την Κύπρο».


Στο μεταξύ, αύριο Σάββατο 25 Ιουλίου στις 9 μ.μ., τα μέλη των χορευτικών του Π.Σ. θα «κατακλύσουν» την Κάτω Βλασία Καλαβρύτων.
Δύο χορευτικά τμήματα του Π.Σ, θα παρουσιάσουν χορούς από την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τη Θράκη στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος. Μάλιστα, στις εκδηλώσεις εκτός από τους χορευτές θα συμμετάσχει και πολυμελής αντιπροσωπεία του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.
Tην ίδια ώρα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προετοιμασίες για τη συμμετοχή των χορευτικών σε δεκάδες εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος.
Το πρόγραμμα των επόμενων προγραμματισμένων δράσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Καταυλισμός τέλος!

Παρελθόν αποτελεί από την Κυριακή 12 Ιουλίου για την Πάτρα ο αυθαίρετος καταυλισμός των λαθρομεταναστών στην οδό Ευρώτα. Τα ξημερώματα της Κυριακής ξεκίνησε η γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των μεταναστών και την κατεδάφιση των παράνομων παραπηγμάτων τους, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι.
Με μία καλά οργανωμένη επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν έξι διμοιρίες των ΜΑΤ, περίπου 50 άνδρες της Ασφάλειας, της ΟΠΚΕ και της ομάδας «Ζήτα», ακόμη και αστυνομικοί και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς «έγραψε» τους τίτλους τέλους για τον παράνομο καταυλισμό και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών.
Στον καταυλισμό, διέμεναν περίπου 150 μετανάστες, εκ των οποίων 44 ανήλικοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ειδικό Κέντρο στην περιοχή της Κόνιτσας, 17 που διέθεταν τα σχετικά έγγραφα παραμονής, οδηγήθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Πάτρα, όπου θα φιλοξενηθούν, ενώ οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στα άλλα κέντρα υποδοχής που λειτουργούν στην Ελλάδα για να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.
Τρεις μπουλντόζες και πέντε φορτηγά ξεκίνησαν το γκρέμισμα των παραπηγμάτων, στα οποία επί τουλάχιστον 12 χρόνια διέμεναν μετανάστες, κάτω από άθλιες συνθήκες. Στη συνέχεια συνεργεία του Δήμου Πατρέων έπιασαν δουλειά, αναμόρφωσαν το χώρο, απομάκρυναν τόνους σκουπιδιών, έγινε μυοκτονία και ευρεία απολύμανση και αποκαταστάθηκαν οι ζημιές σε παγκάκια, φωτιστικά σώματα, κ.α.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Όχι στην εκμετάλλευση

Και σε προηγούμενο φύλλο της «Λαύρας» είχαμε καταγράψει τα κακώς κείμενα που παρατηρούνται στα καλοκαιρινά πανηγύρια, από τα οποία ο κόσμος δυσανασχετεί και σιγά-σιγά απομακρύνεται από τις εκδηλώσεις αυτές, που έχουν επίκεντρο τα χωριά. Ορισμένοι στο «όνομα» των εθίμων βρίσκουν την ευκαιρία και εκμεταλλεύονται τους επισκέπτες. Αναφερόμαστε στις τιμές χρέωσης των ποτών και του φαγητού. Δεν είναι δυνατόν και μάλιστα, εν καιρώ οικονομικής κρίσης, μία μπύρα να χρεώνεται 5 ευρώ, όταν το κόστος της δεν ξεπερνά το 1 ευρώ, ή τα σουβλάκια να πωλούνται έναντι 2 ευρώ το ένα και τα αναψυκτικά 3 ευρώ.
Αφήστε που μας χρεώνουν ακόμη και ένα μπουκαλάκι νερό 1 ευρώ. Κι όλα αυτά, όταν οι επισκέπτες πρέπει να πληρώσουν την ορχήστρα για να χορέψουν, οι πλαστικές καρέκλες είναι άβολες και το σερβίρισμα γίνεται σε λαδόκολλα και πλαστικά.
Όλα αυτά, πρέπει να τα προσέξουν ιδιαιτέρως οι διοργανωτές, πριν είναι αργά. Τα πανηγύρια που συνήθως γίνονται με αφορμή την τοπική θρησκευτική εορτή δεν πρέπει να μετατραπούν σε είδος εκμετάλλευσης, γιατί άλλωστε είναι ένας από τους ελάχιστους τρόπους προσέλκυσης επισκεπτών στα χωριά μας.

Λειτούργησαν θετικά

Ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, από την εφαρμογή του μέτρου με τις κορύνες στην οδό Αγίου Ανδρέου. Πλέον στην κεντρική οδική αρτηρία της Πάτρας, οι οδηγοί δεν ταλαιπωρούνται από τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα, ενώ ο χρόνος διάσχισης της οδού έχει μειωθεί αισθητά. Όπως φαίνεται οι κορύνες απέδωσαν και η δημοτική Αρχή της Πάτρας καλό θα ήταν να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο τοποθέτησης κορύνων και σε άλλους δρόμους που έχουν μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, όπως η οδός Ακρωτηρίου και η Ευβοίας.

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Χόρεψαν για την Κύπρο

Στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών χορών με τίτλο «χορεύουμε για την Κύπρο», συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας.
Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή 12 Ιουλίου στο θεατράκι του ΟΛΠΑ με πρωτοβουλία της Νεολαίας Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και την Ένωση Κυπρίων Ν. Αχαΐας. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Νομαρχία Αχαΐας, ο Δήμος Πατρέων, ο ΟΛΠΑ και ο Σύνδεσμος Αχαΐας- Κύπρου «Αχαιών Ακτή».Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Αθανάσιο Φραντζή.

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Εντυπώσεις από το ταξίδι στη Γαλλία..

6-7-09
Άλλη μια ευρωπαική έξοδος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου και αυτή τη φορά στην καρδιά της Ευρώπης ,στην πόλη Λιλ της Γαλλίας, εστέφθη από πλήρη επιτυχία και κατεγράφη στο ιστορικό του Συλλόγου. Μπράβο στον πρόεδρο, μπράβο στους χορευτές και γενικά σε όλους αυτούς που είχαν συμμετοχή και συνέβαλλαν στην επιτυχία αυτή. Ήταν πραγματικά αξέχαστη εμπειρία που συνδύαζε την διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης με την παράλληλη των κρατών της
Ευρώπης.
Εύγε στον Σύλλογο!
ΒΛΑΣΗΣ ΛΑΓΟΥΜΙΤΖΗΣ


Η εκδρομή μας από 27/6/2009-7/7/2009 και η χορευτική μας εμφάνιση στη Γαλλία ήταν αξέχαστη-μοναδική και συγκινητική. Ευχαριστώ για όλα και όλους..



ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ ΜΙΜΙΚΑ

Η εκδρομή μας ήταν υπέροχη και σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δώσατε να δούμε τόσο όμορφα μέρη που δεν θα μου ξαναδινόταν η ευκαιρία να δω αυτά τα μέρη.
Εύχομαι να έχετε την ίδια όρεξη να συνεχίσουμε όλοι μαζί αυτό το υπέροχο ταξίδι στην παράδοση.
ΜΑΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΓΑΛΛΙΑ!!!!
Δεν μπορούσα να το φανταστώ ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα ότι θα ταξίδευα μέχρι εκεί.. Και αυτό χάρη στο Σύλλογο μας ..
Ήταν από τα καλύτερα ταξίδια (αν κ όλα μέχρι τώρα ήταν καταπληκτικά) είδαμε πάρα πολλά πράγματα και περάσαμε όμορφα! Είμαι πολύ ευχαριστημένη από το ταξίδι και αν μπορούσα θα γύριζα το καράβι πάλι πίσω…
Να σας ευχαριστήσω ακόμα μία φορά για τις ευκαιρίες που μου έχετε δώσει…
Να είστε καλά..
ΝΑΤΑΣΑ ΔΑΣΟΥΡΑ


Το ταξίδι για Γαλλία ήταν ένα μεγάλο βήμα για το χορευτικό όπως και για τον Σύλλογο. Πέρασα υπέροχα , είχαμε πολύ γέλιο. Εύχομαι το χορευτικό να συνεχίσει την δράση του ώστε να έχουμε και εμείς πολλές εμπειρίες. Και πάλι ευχαριστώ για τις εμπειρίες που μας προσφέρει σε όλο τον κόσμο γύρω μας..
ΞΑΝΘΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Μπορώ να πω ότι γυρίζοντας στην Ελλάδα κατάλαβα ότι ο Παγκαλαβρυτινός έχει πολύ καλά παιδιά και ήμασταν μια ωραία παρέα. Μου έχουν μείνει τα ωραία στην σκέψη μου. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ στο Σύλλογο είναι ότι θα προσπαθήσω για το καλύτερο!!!
ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ


Κύριε πρόεδρε
Η εκδρομή στην Γαλλία ήταν υπέροχη που κάθε εκδρομή και αν έχει γίνει μέχρι τώρα είναι μία καλύτερη από την άλλη. Συγχαρητήρια λοιπόν στον πρόεδρό μας και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
ΜΟΡΑΪΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

6-7-Ο9
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτή την ευκαιρία .
Ευχαριστώ τον Πρόεδρο και τους διοργανωτές που με τον τρόπο τους κρατούν το Σύλλογο ενωμένο ώστε η παράδοση να συνεχίζεται και να προβάλλεται.
Για μένα το ταξίδι αυτό είχε επιτυχία
ΑΝΝΑ ΛΟΤΣΑΡΗ


Συγχαρητήρια στον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο που μας έκανε υπερήφανους στην Ευρώπη. Σας ευχαριστούμε όλους και σας αγαπάμε…
ΓΙΕΝΝΑΤΟΥ ΡΟΥΛΑ

Αυτό το ταξίδι που κάναμε Πάτρα-Λιλ Γαλλίας έμεινα ευχαριστημένος διότι είδα μέρη τα οποία δεν τα είχα ξαναδεί. Και πολύ ευχαριστημένος έμεινα από την καλή παρέα που πήγαμε και χορέψαμε στο κέντρο της Ευρώπης. Ευχαριστώ όλους τους φίλους χορευτές που χορέψαμε και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Αθανάσιο Φραντζή που κάνει τόσες καλές και πολλές προσπάθειες για να πηγαίνουμε σε μέρη τα οποία δεν έχουμε ξαναδεί. Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά και να πηγαίνουμε πάντα σε τέτοιες εκδηλώσεις.
Με αγάπη σε όλους
ΗΛΙΑΣ ΜΕΝΥΧΤΑΣ

Μετά από ένα αρκετά μακρινό κουραστικό 11ήμερο ταξίδι περάσαμε
όμορφες ,ανεπανάληπτες στιγμές ,μοναδικές και αξέχαστες. Είδαμε αρκετά πράγματα θα θέλαμε να δούμε παραπάνω αλλά είμαι βεβαία ότι και και πάλι περισσότερα θα ζητούσαμε. Επετεύχθη ο στόχος μας οσαν αφορά τις παραστάσεις μας και αισιοδοξούμε να λάβουμε μέρος και σε άλλες.
Καλό υπόλοιπο ταξίδι ,καλό καλοκαίρι
Πάντα τέτοια
ΙΩΑΝΝΑ ΣΕΓΓΟΥΝΗ


Η εκδρομή ήταν πολύ καλή. Μπορεί το ταξίδι να ήταν κουραστικό όμως μας αποζημίωσαν τα μέρη που επισκεφτήκαμε .. Εύχομαι πάντα επιτυχίες και πάντα στην κορυφή ο Σύλλογός σας..
Καλά ταξίδια με υγεία σε όλους μας..
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΙΚΑ

Το ταξίδι μας στη Γαλλία .Λοιπόν! Αν υποθέσουμε πως το κάθε χρώμα αντιστοιχεί
και σε ένα συναίσθημα τότε ήταν ένα ταξίδι γεμάτο χρώματα. Τα πιο έντονα χρώματα ήταν οι καλές μας στιγμές ικανές να καλύψουν το κάθε τι που θα μπορούσε να αλλοιώσει τις πιο όμορφες εντυπώσεις που χαράχτηκαν στην καρδιά μας.
Κουραστήκαμε, περπατήσαμε πολύ ,ξενυχτήσαμε αλλά κερδίσαμε πολύ περισσότερα.
Δεθήκαμε, μαζέψαμε τις πιο όμορφες εικόνες .τις πιο ξεχωριστές αναμνήσεις… εμπειρίες ζωής.
Ίσως να είναι το τελευταίο [λόγω της δουλειάς μου] ταξίδι με το Σύλλογο όμως υπόσχομαι να είναι το τελευταίο μου μόνο μέχρι να ξανάρθω.
Εύχομαι ο Σύλλογος να καταφέρει να κρατήσει τα μέλη του ενωμένα, να τα πολλαπλασιάσει και να είναι πάντα ΜΠΡΟΣΤΑ.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και κυρίως στα παιδιά .Είστε όλοι ξεχωριστοί, σας αγαπάω πολύ πολύ πολύ!!!
ΝΑΝΤΙΑ KAKIOY

Προσεύχομαι και παρακαλώ το Θεό να μου δίνει και άλλους Συλλόγους σαν και εσάς για συνεργασία.. Είστε Σύλλογος προς μίμηση!!!
Υ.Γ Κε Θανάση Φραντζή χίλια μπράβο για την προσπάθειά σας είναι λίγα.
Ειλικρινά ευχαριστώ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ- ΟΔΗΓΟΣ

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ…

Με περισσή λεβεντιά και καμάρι οι χορευτές του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου «πλημμύρισαν» με την ελληνική παράδοση την «καρδιά» της Ευρώπης σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο σπουδαίες εξορμήσεις τους στο εξωτερικό.Πάτρα. Στο λιμάνι λίγο πριν την επιβίβαση.
Οι χορευτές του Π.Σ. χόρεψαν για την Ελλάδα, μάγεψαν με την αρμονία των παραδοσιακών τους χρωμάτων και κέρδισαν τις εντυπώσεις σε κάθε τους εμφάνιση.Χορός εν πλώ..
Η αχαϊκή αντιπροσωπεία πραγματοποίησε ένα πολυήμερο ταξίδι σε Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο, μεταφέροντας μηνύματα συνεργασίας και προβάλλοντας την ελληνική παράδοση και τον τόπο μας. Τα χορευτικά του Π.Σ. προσκεκλημένα του Γαλλο- Ελληνικού Συλλόγου «Το Στέκι μας» και της Νομαρχίας της Βόρειας Γαλλίας συμμετείχαν με μεγάλη επιτυχία σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Λιλ.
Όμως, η επιστροφή τους στην Ελλάδα σηματοδοτεί την προετοιμασία τους για νέες εξορμήσεις στην Ευρώπη και νέες συγκινήσεις, καθώς δέχτηκαν και νέα πρόσκληση για να συμμετέχουν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, την οποία και αποδέχτηκαν.
ΣΤΗ ΛΙΛ
Η αχαϊκή αποστολή αναχώρησε από την Πάτρα στις 27 Ιουνίου.

Στα σύνορα Ιταλίας Αυστρίας

Με πλοίο της γραμμής Πάτρα- Ιταλία έφθασαν στην Ανκόνα και στη συνέχεια οδικώς κι αφού διέσχισαν την Αυστρία και τη Γερμανία, έφθασαν στον προορισμό τους, στη γαλλική πόλη Λιλ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας.

Αυστρία. Μπροστά στο Ρεστωραν μετά το φαγητό.

Χωρίς να χάσουν χρόνο μετά από ολιγόωρη ξεκούραση στο ξενοδοχείο, επισκέφθηκαν το Μουσείο Καλών Τεχνών της Λιλ και αργότερα πέρασαν μια μοναδική Φλαμανδική βραδιά σε παραδοσιακό εστιατόριο.

Το πρωί της Τρίτης, η αχαϊκή αποστολή ξεναγήθηκε στην πόλη, ενώ ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την πρώτη μεγάλη εκδήλωση που έγινε το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου της Λιλ, σ’ ένα κτίριο αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ παρούσα ήταν και η αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου της Λιλ, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, Δήμαρχοι γειτονικών πόλεων και 500 και πλέον ηλικιωμένοι.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Γαλλο- Ελληνικού Συλλόγου, «Το Στέκι μας» Μαρία Ζαφειροπούλου, η οποία ευχαρίστησε και συνεχάρη τους χορευτές για το υπέροχο θέαμα που προσέφεραν. Υπήρχε εξαιρετικός ενθουσιασμός και μετά το πέρας της παράστασης οι χορευτές έκαναν μαθήματα ελληνικών χορών σε όλους τους παρευρισκομένους. Πρώτα εμφανίστηκε το τμήμα Πελοποννήσου, μετά της Κέρκυρας, της Θράκης και της Ηπείρου, ενώ την παρουσίαση έκλεισε το λαϊκό τμήμα. Οι χορευτές με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, ξεσήκωσαν τον κόσμο και κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα.

Η χορευτές του τμήματος Πελοπόννησος, στην παράσταση με την Ελληνική Σημαία. Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση, στην οποία οι χορευτές του Π.Σ. κατάφεραν να ξεσηκώσουν τον κόσμο και να τον καθοδηγήσουν στα… χνάρια της πολιτιστικής κληρονομιάς και κουλτούρας της χώρας μας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου, ανάμεσά τους, ο μοναδικός Έλληνας ιερέας, ο Έλληνας Πρόξενος στη Λιλ, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και φορέων και πολλοί πρόεδροι συλλόγων.
Η πρόεδρος του Γαλλο- Ελληνικού Συλλόγου, Μ. Ζαφειροπούλου στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε συνεχάρη τους χορευτές που μετέφεραν το ελληνικό «πνεύμα» και χάρη στην καρδιά της Ευρώπης, ενώ επέδωσε στον πρόεδρο του Π.Σ. τιμητική πλακέτα. Στο σπουδαίο ρόλο που επιτελούν τα χορευτικά του Π.Σ. προβάλλοντας την Αχαΐα και την ελληνική παράδοση αναφέρθηκε και ο Έλληνας Πρόξενος, ενώ ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Φλαμανδίας, Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ματιέ, εντυπωσιασμένος από το θέαμα, απηύθυνε νέα πρόσκληση στους χορευτές για να συμμετέχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου την ερχόμενη Άνοιξη. χορευτές του τμήματος Κέρκυρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής μετέφερε τις επιστολές του Νομάρχη Αχαΐας και του Δημάρχου Πατρέων, ενώ παρέδωσε σε όλους τους εκπροσώπους φορέων, από ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα της αχαϊκής γης, καθώς και έντυπο υλικό προβολής του Νομού που είχε εξασφαλίσει από τη ΝΕΑ. Ακόμη, ο κ. Φραντζής επέδωσε στους διοργανωτές τιμητική πλακέτα, ενώ στη σύντομη ομιλία του απηύθυνε πρόσκληση να παραστούν στο 8ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα που θα γίνει τον Αύγουστο στο Δήμο Παΐων, την οποία και αποδέχτηκαν.


Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Lille.

ΣΕ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΓΙΟ
Οι επόμενες ημέρες βρήκαν την αχαϊκή αποστολή να «εξερευνά» και να θαυμάζει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αρχικά έφθασαν στο Άμστερνταμ. Εκεί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Madame Tussaud. Την επόμενη ημέρα, επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες όπου θαύμασαν τα κτίρια του 14ου αιώνα τα οποία έχουν μετατραπεί σε μια «βιομηχανία τουρισμού». Μετά από μία βόλτα στο κέντρο και την αγορά της πόλης, επισκέφθηκαν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκεί που χτυπά η «καρδιά» της Ευρώπης.


Βρυξέλες. Στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Οι μεγαλύτερες όμως, συγκινήσεις για την αχαϊκή αποστολή ήταν κατά την επίσκεψή της στο Παρίσι. Η βόλτα στο Σηκουάνα, στην Παναγία των Παρισίων, στο Μουσείο του Λούβρου, το Καρτιέ Λατέν, την Όπερα, την Αψίδα του Θριάμβου, τον πύργο του Άιφελ και αλλού θα μείνει σίγουρα αξέχαστη σε όλους. Η «πόλη του φωτός» μάγεψε τους Αχαιούς, οι οποίοι δήλωσαν «γοητευμένοι» από την ομορφιά του Παρισιού.

Παρίσι. Μπροστά στην Όπερα.

Μετά από τη διήμερη παραμονή τους στο Παρίσι, οι χορευτές και συνοδοί τους αναχώρησαν και μέσω της Ελβετίας επέστρεψαν στην Ανκόνα και από εκεί έφθασαν στην Πάτρα.

Παρίσι. Στον πύργο του Άιφελ.

«Ήταν μία ακόμη επιτυχημένη εξόρμηση των χορευτικών τμημάτων στο εξωτερικό και μάλιστα θα έλεγα πως ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει στα 136 χρόνια δράσης του Συλλόγου μας. Επί 12 ημέρες μεταφέραμε στην «καρδιά» της Ευρώπης, την ελληνική λεβεντιά, την πολιτισμική μας κληρονομιά και παράδοση, τα ήθη και έθιμα μας. Κρατήσαμε υψηλά την ελληνική σημαία και ζήσαμε συγκινητικές στιγμές. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την επιτυχία των εκδηλώσεων. Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να ενισχύονται και να στηρίζονται απ’ όλους τους φορείς, γιατί κρατούν άσβεστη την παράδοση και κουλτούρα του τόπου μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Λαυρα 34

 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα