BREAKING NEWS

About

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ ΠΑΤΡΑΣ

Ένα τριήμερο γεμάτο από νέες μοναδικές εμπειρίες πέρασαν τα μέλη των χορευτικών τμημάτων του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, τα οποία συνεχίζουν τις εξορμήσεις τους σε όλη την Αχαΐα. ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΟΝΤΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ Την Κυριακή 23 Μαΐου δυο χορευτικά τμήματα, της Πελοποννήσου και της Ηπείρου, αποτελούμενα από περίπου σαράντα χορευτές, με τις αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές πήραν μέρος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία ο Σύλλογος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Μικρού Ποντιά.
Ήταν το καθιερωμένο Μικροποντέικο Αντάμωμα που πραγματοποιήθηκε στο όμορφο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδος, παρουσία πλήθους κόσμου. Τα χορευτικά του Π.Σ. κέρδισαν τις εντυπώσεις και το ζεστό χειροκρότημα των παρισταμένων, ενώ έλαβαν τα συγχαρητήρια των διοργανωτών, οι οποίοι για ακόμη μία χρονιά ξεχώρισαν πραγματοποιώντας μια μεγάλη εκδήλωση, στην οποία προσφέρθηκαν τοπικά εδέσματα και βραστό, αλλά και άφθονο κρασί. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικροποντιωτών Θάνος Φραντζής στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους όσοι έδωσαν το παρών σε αυτή τη μεγάλη γιορτή και συνεχάρη τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού για την άρτια παρουσία τους.
Στο Αντάμωμα έδωσαν μεταξύ άλλων το «παρών» ο Νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς, ο π. Αντιδήμαρχος Πατρέων Σπύρος Τυροδήμος και πλήθους κόσμου.
ΣΤΗΝ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΠΑΤΡΩΝ Στο μεταξύ, ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος συμμετείχε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις που έγιναν στην Αγία Τριάδα Πατρών. Τη Δευτέρα 24 Μαΐου στις 8.00 το βράδυ, φουστανελοφόροι του Συλλόγου συμμετείχαν στη λιτάνευση της Σεπτής Εικόνας που έγινε με θρησκευτική κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα. Στην περιφορά της Εικόνας συμμετείχε, ο Αρχιμανδρίτης, Ιερόθεος Ζαχαρής, δεκάδες ιερείς, η Μπάντα του Δήμου και πλήθος πιστών. Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Ανδρέας Τριανταφιλλόπουλος, Νίκος Νικολόπουλος, ο Νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο πολιτευτής Δημ. Τριανταφυλλόπουλος κλπ.
ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑ
Την Κυριακή 30 Μαΐου ώρα 9.30 π.μ. τα χορευτικά θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Αχαΐας για τον εορτασμό των «ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΩΝ» εις μνήμην του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής.
Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
Με τη μεγάλη γιορτή λήξης που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 30 Μαΐου ώρα 8 μ.μ. στο Θέατρο του Ο.Λ.Π.Α. Α.Ε. στη Μαρίνα θα «σφραγίσουν» την επιτυχή παρουσία τους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα χορευτικά τμήματα. Η φετινή γιορτή είναι αφιερωμένη στον ελληνικό κινηματογράφο, απ’ όπου και θα είναι εμπνευσμένες οι χορογραφίες που θα παρουσιάσουν τα χορευτικά του Π.Σ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο προσκαλεί όλους όσοι αγαπούν την παράδοση να δώσουν το παρών σε αυτή τη μεγάλη γιορτή.

Συγχαρητήρια στον Πατριάρχη

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νέο Πατριάρχη Σερβίας, Ειρηναίο απέστειλε ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος, ο οποίας διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με τον πρώην Επίσκοπο Νύσσης, Ειρηναίο. Μάλιστα, ο Παγκαλαβρυτινός έχει τιμήσει τον κ. Ειρηναίο, ενώ στο παρελθόν αρκετές φορές είχε προσκαλέσει τα χορευτικά του Συλλόγου στη Σερβία, δηλώνοντας όχι μόνο φίλος των Ελλήνων, αλλά και θαυμαστής της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου μας. Τέλος Ιουνίου, οπότε και ο Σύλλογος θα επισκεφθεί το Δήμο Νις, θα επιδιώξει συνάντηση με τον νέο Πατριάρχη Σερβίας, για να του μεταφέρει και από κοντά τις εγκάρδιες ευχές του.

Και ο Άγιος φοβέρα θέλει…

Τ’ ότι η πλειονότητα των Πατρινών οδηγών δυστυχώς δεν έχουν κυκλοφοριακή συνείδηση αυτό το διαπιστώνουμε καθημερινά όπου η Πάτρα μετατρέπεται σ’ ένα απέραντο υπαίθριο πάρκινγκ. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η άναρχη κατάσταση, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας Δημήτρης Δριβίλας έδωσε εντολή προς όλες τις πεζές περιπολίες του κέντρου να ενημερώνουν το γερανό της Τροχαίας για να απομακρύνει όσα οχήματα έχουν διπλοπαρκάρει. Τα αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας ημέρα ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Πάντως, πρέπει να πούμε πως σχεδόν το ένα τρίτο των οδηγών, αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους για να κάνουν τα ψώνια τους στο κέντρο, επειδή τα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Καλώς όρισες Ασημάκη

Μπορεί οι ανάγκες και οι συνθήκες να τον οδήγησαν στην ξενιτιά τη δεκαετία του ’70, όμως ποτέ δεν ξέχασε την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μικρό Ποντιά όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Ο λόγος για τον Ασημάκη Γιαννόπουλο, ο οποίος έφυγε για την Αυστραλία μαζί με πολλούς νέους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Με πολύ δουλειά ο Ασημάκης Γιαννόπουλος δημιούργησε περιουσία, μα κυρίως μια υπέροχη οικογένεια, ενώ ποτέ δεν ξέχασε το χωριό του. Σχεδόν κάθε χρόνο έρχεται να περάσει μερικές ημέρες με τους συγγενείς και τους συγχωριανούς του, οι οποίοι τον υπεραγαπούν κυρίως για το ακέραιο του χαρακτήρα του. Όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια και δεν χάνουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του, γυρίζοντας το χρόνο πίσω, τότε που παιδιά με κοντά παντελονάκια έτρεχαν στα σοκάκια του χωριού και έκαναν όνειρα για τη ζωή. Ασημάκη καλώς όρισες και πάντα να είσαι κοντά μας. Η παρουσία σου είναι ένα χαρούμενο γεγονός για όλους.

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε την Κυριακή 30 Μαΐου 2010 ώρα 08:15 μ.μ. στο Θέατρο Ο.Λ.Π.Α. Α.Ε. να τιμήσετε με την παρουσία σας την γιορτή λήξης, της χορευτικής χρονιάς 2009 – 2010 των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου μας.
Η εκδήλωση θα «σφραγίσει» την επιτυχή παρουσία των χορευτικών μας, που κατάφεραν να ξεχωρίσουν για μία ακόμη χρονιά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό
.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
08:15 μ.μ. Προσέλευση μελών 08:30 μ.μ. Προσέλευση επισήμων, εναρξη εκδήλωσης. Χοροί από την Πελοπόννησο. Χαιρετισμοί επισήμων και απολογισμός 2009-2010 από τον πρόεδρο του Π.Σ. Οι χοροί συνεχίζονται με τα τμήματα Λαϊκά, Νησιώτικα, Ήπειρο και Θράκης. Τέλος Εκδήλωσης.
Το Δ. Σ.

Μοναδική εμπειρία..

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού συμμετείχαν στο 30 Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού, το πρωί της Κυριακής 9 Μαΐου. Ήταν μια ανεπανάληπτη, συγκλονιστική εμπειρία, μέσα στο μεγαλείο της φύσης, δίπλα από τις ράγες του ιστορικού τρένου του Οδοντωτού. Απόκρημνα βράχια, γάργαρα νερά που σχηματίζουν καταρράκτες, το πράσινο, οι πετρωτές γέφυρες συνθέτουν μια μοναδική εικόνα που έμεινε ανεξίτηλη σε όλους τους συμμετέχοντες. Οι πεζοπόροι, λιγότεροι από τα περασμένα χρόνια, έφτασαν αργά το μεσημέρι στα Νιάματα, εκεί οι διοργανωτές τους υποδέχτηκαν με φαγητό, γλυκίσματα και αναψυκτικά.

Μικροποντέικο Αντάμωμα

Στις 23 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί κι εφέτος στο γραφικό και πανέμορφο ξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας στο Μικρό Ποντιά, το Μικροποντέικο Αντάμωμα που διοργανώνει ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Μικροποντιωτών, με αφορμή και την εορτή του Αγίου Πνεύματος, οπότε είναι τοπική πανήγυρη. Στο Μικροποντέικο Αντάμωμα θα προσφερθούν τοπικά εδέσματα, όπως βραστό, ενώ το κρασί θα ρέει άφθονο. Η Συντονιστική Επιτροπή που έχει αναλάβει τη διοργάνωση και αποτελείται από το εκκλησιαστικό συμβούλιο και το Δ.Σ του Συλλόγου Μικροποντιωτών απευθύνουν πρόσκληση σε όλους να δώσουν το παρών σε αυτό το μεγάλο γλέντι. Να σημειωθεί πως στο Μικροποντέικο Αντάμωμα θα πάρουν μέρος και τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Σύγχρονες Μυροφόρες ...

Κατά καιρούς υπήρξαν προσωπικότητες θαυμαστές καθόλα που η ζωή και η δράση τους διαλαλεί κάτι το υπέροχο και υπερκόσμιο. Μεταξύ αυτών διακρίνονται και οι Μυροφόρες.
Ευλαβείς γυναίκες από τη Γαλιλαία. Αφιερωμένες στο να υπηρετούν πιστά θεό και άνθρωπο.
«Αγάπην διαπύρως έχουσαν προς τον Χριστόν» επί αιώνες τώρα συγκινούν, εμπνέουν, διδάσκουν. Η Εκκλησία μας τις έχει κατατάξει μεταξύ των Αγίων. Τις τιμά κάθε μία χωριστά, αλλά και όλες μαζί την Τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα.
Ευλαβικές ψυχές οι Μυροφόρες. Όλα τα παραμέρισαν και αφοσιώθηκαν ολόψυχα στον Κύριο. «Ηκολούθουν Αυτώ, συνακολουθήσασαι και κατακολουθήσασαι Διακόνουν Αυτώ…»
Τον συνόδευαν, αλλά και τον υπηρετούσαν ,μάλιστα από τα δικά τους υπάρχοντα. Δεν αφήκαν τα πάντα μόνο για χάριν του Χριστού, αλλά Του πρόσφεραν και τα πάντα!!!
Όμως οι << θεόφρονες του Κυρίου μαθήτριες>> ακολουθούν τον Κύριό τους, όχι μόνο όταν συναρπάζει τα πλήθη, αλλά και στην πορεία Του προς το μαρτύριο, ώσπου και παραμένουν εκεί, κάτω από το Σταυρό Του, όρθιες κ πονεμένες, αιώνιο υπόδειγμα αγάπης και βαθιάς αφοσίωσης στον Κύριο. Πονεμένες αλλά αλύγιστες.
Όταν η ψυχή δοθεί στο Θεό με ειλικρίνεια τότε δεν μπορεί να τον εγκαταλείψει ποτέ!
Ειστήκεσαν μας λέγουν οι Ευαγγελιστές. Στέκονται όρθιες και εμπνέουν και εμάς να στεκόμαστε όρθιοι μέσα στη γενική φθορά των πάντων. Να στήνουμε την ψυχή μας κόντρα στον άνεμο κρατώντας τα υψηλά ιδανικά που άλλοι εγκαταλείπουν.
Μας δίνουν το παράδειγμα να μην λιποψυχούμε ούτε να τα χάνουμε αντικρίζοντας σταυρωμένη την Αλήθεια, όπως πολλοί που στην πρώτη δοκιμασία ζητάνε εσπευσμένα νέες ιδέες και νέους αρχηγούς!
Οι Μυροφόρες λοιπόν με την καρδιά «διάπυρη από αγάπη» στέκονται παρά τω Σταυρώ του Ιησού και για έναν άλλο λόγο. Για να παρηγορήσουν τη γλυκιά μάνα του Χριστού, την Παναγία μας, η οποία «ετέτρωτο την καρδία πικρώς».
Οι μανάδες πάντοτε βρίσκονται στο σταυρό των παιδιών τους. Όμως δεν είναι δυνατόν πάντα να στέκει δίπλα μας η μάνα. Και είναι αναγκαίο να βρεθούν και άλλοι, για να μοιραστούν την οδύνη του σταυρού μας. Και αυτοί που είναι πρόθυμοι να συμπάσχουν μαζί μας είναι εκείνοι που έχουν τη στοργή και την αγάπη των Μυροφόρων.
Όμως να μη μας τρομάζει ο σταυρός μας . Ο θεός της αγάπης πάντα θα μας στέλνει μυροφόρους και μυροφόρες να μας στηρίζουν και να μας βοηθούν.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Σταυρός έγινε το μέσον με το οποίο εισήλθε ο πρώτος πολίτης στη Βασιλεία του Θεού, όπως οι περισσότεροι ερμηνευτές των γραφών το πιστεύουν.
«Σοι λέγω αλήθεια ότι σήμερον μετ’ εμού είσαι εν τω Παραδείσω» είπε ο Κύριος στον ένα ληστή, πάνω στο σταυρό.
Ο Παράδεισος είναι η αγάπη του Θεού. Γνωρίζουμε ότι ο χαρακτήρας του Θεού Πατέρα μας είναι στοργή, αγάπη συμπαράσταση και συγχωρητικότης.
Αυτό τον χαρακτήρα της αγάπης έχουν οι Μυροφόρες και θέλουν να μεταδώσουν το αγαθό αυτό, την αγάπη αυτή και στους άλλους συνανθρώπους τους και ιδιαιτέρως στον γλυκό και αγαπημένο τους Κύριο.
Η διαδρομή βέβαια των Μυροφόρων δεν σταματάει κάτω από το Σταυρό, τη θλίψη και το θρήνο, αλλά συνεχίζεται και στον Τάφο του Κυρίου έως ότου φθάνει και στην ένδοξη Ανάστασή Του, στη χαρά και την μακαριότητα καθώς τον αντικρίζουνε αναστημένο!
Διά τούτο πολύ σωστά το τροπάριο της Εκκλησίας μας λέει: «Των μυροφόρων τον θρήνον μετέβαλες και τοις σοις Αποστόλοις κηρύττειν επέταξας». Εδώ φαίνεται η μεγάλη εξουσία και η δύναμη του Κυρίου μας, ώστε το θρήνο τους να τον μεταβάλει σε χαρά.
Ποιος είναι εκείνος, ο οποίος θα πλησιάσει το Θεό να τον γνωρίσει και δεν θα γεμίσει από χαρά και αγαλλίαση και δεν θα μεταβληθούν οι θλίψεις του σε χαρά και αγαλλίαση; Ναι, αυτό ένιωσαν οι μυροφόρες και αυτό νιώθει κάθε άνθρωπος ο οποίος θα μπει μέσα στο σχέδιο του λυτρωμού του Σωτήρος Χριστού.
«Τοις Αποστόλοις κηρύττειν επέταξας». Και έδωσες διαταγή και εντολή στους Αποστόλους σου, μας λέει το τροπάριο, να κηρύττουν εις ολόκληρο τον κόσμο, σ’ ολόκληρη την οικουμένη, εις όλη την υφήλιο. Ότι «ηγέρθης Χριστέ ο Θεός παρέχων τω κόσμω το μέγα έλεος».
Αυτό είναι το χριστιανικό κήρυγμα, ότι ο Χριστός ανέστη εκ νεκρών, ότι ανέστη σωματικώς. Οι Μυροφόρες ακούν τον άγγελο που τους λέει : <<Ιησού τον εσταυρωμένον ζητείτε ηγέρθη ουκ έστιν ώδε, ηγέρθη γαρ καθώς είπε >> και τρέχουν να αναγγείλουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού στους Αποστόλους και διά μέσου των Αποστόλων σε ολόκληρο τον κόσμο. Και ενώ οι μυροφόρες τρέχουν προς τους αποστόλους, ο Κύριος θέλοντας να τις κάνει να χαρούν ακόμα πιο πολύ εμφανίζεται ενώπιόν τους και τους λέει: «χαίρετε!» και «αναγγείλατε στους αδελφούς μου να απέλθουν στην Γαλιλαία και εκεί θα με δουν.»
Το διαχρονικό «χαίρετε» του Κυρίου μας, ειπωμένο για τους ανθρώπους όλων των γενεών, παραμένει ανεφάρμοστο μέχρις ότου η ανθρωπότης συναντήσει τον Αναστημένο Ιησού. Και για να τον συναντήσει πρέπει κάποιος να της το αναγγείλει. Οι Μυροφόρες είχαν την τιμή να είναι οι πρώτες ευαγγελίστριες της Αναστάσεως Χριστού!
Σαν άλλες μυροφόρες ας μεταφέρουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου μας, δείχνοντας την αμέριστη συμπόνια μας, παρηγορώντας και παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια στους συνανθρώπους μας . Πολύ ορθώς εγράφη ότι «όταν σκέφτεσαι λουλούδια, συχνά τα κάνεις και ανθίζουν» και «Μίλα για τους αγγέλους και θ’ ακούσεις χωρίς άλλο το φτερούγισμά τους».
Να είμαστε βέβαιοι ότι ακολουθώντας την πορεία των Μυροφόρων θα συναντήσουμε σαν σύγχρονες Μυροφόρες τον αναστημένο Κύριο και θα τον ακούσουμε με τη γλυκιά φωνή Του να μας λέει: «Χαίρετε»!
Εύχομαι σε όλους και όλες, σύγχρονους Μυροφόρους και Μυροφόρες καλή αντάμωση με τον Ζώντα Θεό, τον γλυκό Ιησού!!!
Γένοιτο – Γένοιτο, Αμήν!

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Μικροποντέικο Αντάμωμα

Στις 23 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί κι εφέτος στο γραφικό και πανέμορφο ξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας στο Μικρό Ποντιά, το Μικροποντέικο Αντάμωμα που διοργανώνει ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Μικροποντιωτών, με αφορμή και την εορτή του Αγίου Πνεύματος, οπότε είναι τοπική πανήγυρη. Στο Μικροποντέικο Αντάμωμα θα προσφερθούν τοπικά εδέσματα, όπως βραστό, ενώ το κρασί θα ρέει άφθονο. Η Συντονιστική Επιτροπή που έχει αναλάβει τη διοργάνωση και αποτελείται από το εκκλησιαστικό συμβούλιο και το Δ.Σ του Συλλόγου Μικροποντιωτών απευθύνουν πρόσκληση σε όλους να δώσουν το παρών σε αυτό το μεγάλο γλέντι. Να σημειωθεί πως στο Μικροποντέικο Αντάμωμα θα πάρουν μέρος και τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.

Πέρασμα στο Βουραϊκό

Το 30ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Μαΐου.
Το Σάββατο 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέματα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Περιβάλλον- Ανακύκλωση», «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το μέλλον του πλανήτη μας», «Φορέας Διαχείρισης Χελμού- Βουραϊκού και «Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοπτού- Καλαβρύτων: Υπάρχει μέλλον;».
Την Κυριακή 9 Μαΐου στις 7.30 το πρωί θα ξεκινήσει το πανελλήνιο πέρασμα στο φαράγγι με τη συμμετοχή εκατοντάδων πεζοπόρων απ’ όλη τη χώρα.

Τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού στην Κάπελη...

Μέσα στις βαθύσκιωτες βελανιδιές, στο δημοτικό διαμέρισμα Αγίας Τριάδας, πάνω ακριβώς από την Μυκηναϊκή νεκρόπολη της Παλιομποκοβίνας, στην Κάπελη του Ν. Ηλείας καλωσόρισαν την Άνοιξη, τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας, προσκεκλημένα στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Νομαρχία Ηλείας και ο Δήμος Λασιώνος. Πιστοί στο ραντεβού τους με την παράδοση και με «σύμμαχο» τον καλό καιρό, οι χορευτές παρουσίασαν χορούς απ’ όλη την Ελλάδα κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων και «ξεσηκώνοντας» τις χιλιάδες του κόσμου που ανήμερα την Πρωτομαγιά γιόρτασε την επίσημη έλευση της Άνοιξης κοντά στη φύση και μέσα στο απέραντο πράσινο. Τη γιορτή του κεφιού και της ξεγνοιασιάς, συνόδευσαν πολλές εκπλήξεις, όπως γλέντι μέχρι αργά το βράδυ με λαϊκόδημοτική ορχήστρα, ντόπια φαγητά και κοκκινέλι των κενταύρων προσφορά του Δήμου Λασιώνος.
Στις εκδηλώσεις, έδωσε το «παρών» και ο Αχαιός Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές με όλους όσοι παρέστησαν στη μεγάλη αυτή γιορτή, ενώ συμμετείχε και ο Νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας. Ο Δήμαρχος Λασιώνος Βασίλης Παπαντώνης στο σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού για την άρτια παρουσία τους και παρέδωσε στον πρόεδρο του Συλλόγου, Αθανάσιο Φραντζή το βιβλίο του Δήμου και τοπικά προϊόντα.
Ο κ. Φραντζής ανταποδίδοντας ευχαρίστησε και παρέδωσε στον Δήμαρχο, το έμβλημα των χορευτικών καθώς και τεντούρα και άλλα προϊόντα της αχαϊκής γης.
Ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή γιορτή που γρήγορα έλαβε διαστάσεις συναπαντήματος, όχι μόνο για τους Ηλείους, αλλά και για τους χιλιάδες Αχαιούς που βρέθηκαν εκεί. Τα ψητά εδέσματα και το άφθονο κρασί βρίσκονταν στην «πρώτη γραμμή», ενώ κέφι και χορός κράτησαν μέχρι το βράδυ χάρη και στη ζωντανή ορχήστρα.

«Άνοιξε» το ΕΣΠΑ

Το πρώτο έργο που εγκρίθηκε είναι της Νομαρχίας Αχαΐας. Η πρώτη εκταμίευση στη Δυτική Ελλάδα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ έγινε και αφορά έργο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας και συγκεκριμένα, το έργο Παράκαμψης της Χαλανδρίτσας, συνολικού προϋπολογισμού 5.800.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο έργο έχει μεγάλη αναπτυξιακή σημασία για την ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα για το Αυτοκινητοδρόμιο της Χαλανδρίτσας.
Με αφορμή αυτή την θετική εξέλιξη, ο Νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Επιτέλους άρχισε να προχωράει η διαδικασία απορρόφησης του ΕΣΠΑ, η οποία είχε βαλτώσει εδώ και τρία χρόνια. Ευθύνη όλων μας τώρα, είναι να εντείνουμε τις προσπάθειες, έτσι ώστε από εδώ και μπρος να μην υπάρξει καμία περαιτέρω καθυστέρηση και να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, είτε με ευθύνη της Αυτοδιοίκησης, είτε με ευθύνη του κράτους.
Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε για την ελληνική οικονομία, το ΕΣΠΑ είναι το «φιλί της ζωής» για την ανάπτυξη της περιφέρειας και όλοι πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, παρακάμπτοντας εμπόδια και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το διάστημα μέχρι την 1-1-2011 οπότε θα αρχίσει η εφαρμογή του Καλλικράτη, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σε ό,τι αφορά την προετοιμασία του έργου που θα κληθούν να υλοποιήσουν οι αιρετές περιφέρειες. Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται με τη διοικητική αναδιάρθρωση, το ΕΣΠΑ είναι το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα χειριστούν οι αιρετές περιφέρειες και στο οποίο θα επενδύσουν για την ανάπτυξη της χώρας. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και πρέπει να το κερδίσουμε με όραμα, πολλή δουλειά και καλή συνεργασία. Για αυτό και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματεία της Περιφέρειας κ. Τάσο Αποστολοπουλο, αλλά και τις Υπηρεσίες της Νομαρχίας και της Περιφέρειας που εργάστηκαν για να έχουμε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα».
 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα