BREAKING NEWS

About

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

9ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα.

Το Σάββατο η Αδελφοποίηση της Νομαρχίας Αχαΐας με τη Νομαρχία Ιασίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 9ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος.
«Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Η ώρα ήλθε, ω άνδρες Έλληνες …. Η Πατρίς μας προσκαλεί … Είναι καιρός να αποτινάξωμεν τον αφόρητον τούτον ζυγόν, να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα…. Ας πολεμήσωμεν εις τους τάφους των πατέρων μας, οι οποίοι για να μας αφήσωσι ελεύθερους, επολέμησαν και απέθανον εκεί. »
Από την επαναστατική προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη 24 Φεβρουαρίου 1821 στο Ιάσιον.
«Ημείς το Ελληνικόν έθνος των Χριστιανών … αποφασίσαμεν η να αποθάνωμεν όλοι ή να ελευθερωθώμεν… βέβαιοι ότι τα χριστιανικά βασίλεια γνωρίζουν τα δίκαιά μας και ότι έχουν εις μνήμην ότι οι ένδοξοι πρόγονοί μας εφάνησαν ωφέλιμοι εις την ανθρωπότητα… θέλουν μας συνδράμει.»
Από την προκήρυξη του Αχαϊκού επαναστατικού διευθυντηρίου προς τις ξένες δυνάμεις 25-3-1821, συνταχθείσα υπό του Π.Π.Γερμανού.
ΙΑΣΙΟ …. ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ. Ι.Μ.ΣΕΚΟΥ…. Ι.Μ. ΑΓΙΑ.
Δυο αιματοβαμμένοι τόποι, δυο Ιερά Μνημεία, πού τα συνδέουν οι πιο κρίσιμες και πιο ηρωικές σελίδες της ιστορίας μας. Ξεκινούν αύριο Πέμπτη οι 4ημερες εκδηλώσεις για το 9ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα, που διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια ο Ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, τους Δήμους Πατρέων, Καλαβρύτων Κλειτορίας, Παϊων και Αροανίας, το Σύλλογο Κλειτορολευκασίων Πάτρας, Σύλλογο Λυκουριωτών και όλους τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους στα αγιασμένα Καλαβρυτινά χώματα.
Οι εκδηλώσεις όμως φέτος αποκτούν ακόμη σπουδαιότερη σημασία, γιατί εκτός από το πολιτιστικό μέρος θα πραγματοποιηθεί και η Αδελφοποίηση της Νομαρχίας Αχαΐας με τη Νομαρχία Ιασίου Ρουμανίας, με την υπογραφή Μνημονίου από το Νομάρχη Αχαΐας Δημήτριο Κατσικόπουλο και το Νομάρχη Ιασίου Dracomir Sava Tomaseschi, ενώ στο πλαίσιο των διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας που έχει αναπτύξει με φορείς απ’ όλη την Ελλάδα θα «φιλοξενήσει» και 40 χορευτικά τμήματα, 1.000 χορευτές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Το μαγευτικό τοπίο της ορεινής Αχαΐας, το Καλαβρυτινό κέφι που θα «ζωντανέψει» και από τα δημοτικό- λαϊκά συγκροτήματα που θα συμμετέχουν, οι εκατοντάδες ψητές γουρνοπούλες, και το κρασί που θα ρέει άφθονο, προδιαγράφουν την επιτυχία της εκδήλωσης, στην οποία η συμμετοχή του κόσμου αναμένεται να είναι καταλυτική.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πέμπτη 19 Αυγούστου Λυκούρια
Ώρα 9μ.μ. Γήπεδο της Λυκούριας. Έναρξη εκδηλώσεων.
Παρουσίαση παραδοσιακών χορών.
Ώρα 9:45 μ.μ. Χαιρετισμοί επισήμων, Βραβεύσεις,
Ώρα 10:15 μ.μ. Παραδοσιακή ορχήστρα και χορός ελεύθερος για όλους.
Παρασκευή 20 Αυγούστου Κλειτορία - Δάφνη
Ώρα: 7.00 μ.μ. συγκέντρωση των χορευτικών με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους στην ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ και πατινάδα με τη συνοδεία λαϊκών παραδοσιακών μουσικών, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προς την κεντρική πλατεία Κλειτορίας.
Ώρα: 7.30 μ.μ. Έναρξη εκδηλώσεων. Παρουσίαση παραδοσιακών χορών.
Ώρα: 9.30 μ.μ. Χαιρετισμοί επισήμων Βραβεύσεις,
Ώρα: 10.30 μ.μ. Χορός ελεύθερος για όλους, με το δημοτικό συγκρότημα του Τ. Μπαλάση.
Ώρα: 9.00 μ.μ. στη Δάφνη Παϊων (παράλληλη εκδήλωση).
Σάββατο 21 Αυγούστου Ώρα 10:30 π.μ Επίσκεψη προσκύνημα στον τόπο εκτέλεσης των Καλαβρυτινών, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τις 13 Δεκεμβρίου του 1943. Τρισάγιο από τον Αρχιερατικό επίτροπο Καλαβρύτων π. Γεώργιο Μπίρμπα, κατάθεση στεφάνων, ομιλία από το Δήμαρχο Καλαβρύτων Γεώργιο Λαζουρά.
Ώρα 11:30 π.μ Επίσκεψη στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Ώρα 7:00 μ.μ. Συγκέντρωση των χορευτικών με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους στην πλατεία Χελμού και πατινάδα με τη συνοδεία λαϊκών παραδοσιακών μουσικών, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προς την κεντρική πλατεία .
19.30: Έναρξη εκδηλώσεων. Παρουσίαση παραδοσιακών χορών.
Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου και το Δήμαρχο Καλαβρύτων Γεώργιο Λαζουρά.
21.30: Αδελφοποίηση της Νομαρχίας Αχαΐας με την Νομαρχία Ιασίου Ρουμανίας. Υπογραφή Μνημονίου από το Νομάρχη Αχαΐας Δημήτριο Κατσικόπουλο και Νομάρχη Ιασίου Dracomir Sava Tomaseschi.
Χαιρετισμοί επισήμων και τους Δημάρχους, Πατρέων, Κλειτορίας, Αροανίας και Παϊων.
Βραβεύσεις, ανταλλαγή αναμνηστικών, χαιρετισμοί από τους συνδιοργανωτές προέδρους συλλόγων και εκπροσώπους φορέων.
22.30: Χορός ελεύθερος για όλους, με παραδοσιακό δημοτικό συγκρότημα.
Κυριακή 22 Αυγούστου
Ώρα 9:30π.μ. Ι.Μ. Αγίας Λάβρας. Εκκλησιασμός μετ’ αρτοκλασίας. Ξενάγηση στο Μουσείο της Ι.Μ. Αποχαιρετισμός ξένων αποστολών. Τέλος εκδηλώσεων.

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

 
Copyright © 2014 καλαβρυτα - πατρα - χορευτικα